Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 2. 9. 2024.

| Kultura

"Bob Dilan – poetika odmetništva" u Niškom kulturnom centru

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Niški kulturni centar
U utorak, 3. septembra; foto: T. R.

Knjiga o životu i radu umetnika koji je svojim stvaralaštvom obeležio proteklih nekoliko decenija u američkoj i svetskoj kulturi, Bob Dilan - poetika odmetništva Zorana Paunovića, imaće svoju promociju u utorak, 3. septembra, od 18 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

nkc Promocija knjige u Nišu; foto: NKC Zoran Paunović u knjizi kritički sagledava život Boba Dilana koji je uspeo da sačuva stav nepomirljivog i beskompromisnog odmetnika, spremnog da u svakom trenutku postupi suprotno očekivanjima koja proističu iz njegovog neporecivog statusa globalne kulturne ikone.

Nesklon gomilanju nepotrebnih detalja i podataka, Paunović se u ovoj knjizi usredsređuje na zbivanja, likove i fenomene koji su presudno uticali na Dilanovo umetničko formiranje, te na prelomne trenutke njegove duge i bogate karijere - navode iz NKC-a.

Knjiga prati Dilanov dolazak u Njujork, prve nastupe i ranu afirmaciju u Grenič Vilidžu, ulazak u polje takozvane “protestne pesme” i izlazak iz njega, odbacivanje folk čistunstva i sticanje statusa rok zvezde, stvaralačku eksploziju šezdesetih i kreativnu oseku sedamdesetih, prelazak u hrišćanstvo i posledično prihvatanje uloge svojevrsnog propovednika, njegove raskide i pomirenja sa muzama, stvarnim i metaforičkim, fizičke i duhovne krize i oporavljanja, kritička osporavanja i priznanja, sve do Nobelove nagrade.

Autor knjige svom junaku pristupa s velikom naklonošću, ali bez nekritičkog idolopoklonstva.

Uz osvrte na različiite aspekte njegovog umetničkog delanja, poput filma, likovne umetnosti i proznog stvaralaštva, najviše je pažnje, prirodno, posvećeno neraskidivoj simbiozi njegove poezije i muzike, koja ga je i svrstala među velikane svetske umetnosti, ne samo dvadesetog i dvadeset prvog veka - kažu iz NKC-a.

Kako je zaključio Paunović, Bob Dilan Nobelovu nagradu nije dobio samo kao veliki pesnik i nešto manji prozni pisac, već i kao kompozitor i muzičar, glumac i slikar, istraživač folklora i čuvar kulturnog nasleđa, propovednik i prorok, politički aktivista i nepokorni buntovnik, duhovni predvodnik mnogih generacija i usamljenik veran isključivo sebi i svojim tvrdokornim načelima .

Kao kolosalna umetnička ličnost koja je tokom više od pedeset godina delanja na javnoj sceni po mnogo čemu presudno obeležila čitavu epohu. I učinila – to svakako ne treba zaboraviti - da nam život u njoj bude lakši i sadržajniji i uzvišeniji - ističu iz NKC-a.

Zoran Paunović je redovni profesor za užu naučnu oblast Engleska i američka književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je pet knjiga i više od stotinu naučnih i stručnih radova, kao i tridesetak književnih prevoda sa engleskog za koje je dobio nekoliko nagrada i priznanja. Potpredsednik srpskog PEN centra od 2010. Godine i dopisni član SANU od novembra 2018. godine.

Na promociji knjige u Niškom kulturnom centru govoriće autor Zoran Paunović i direktor i glavni urednik izdavačke kuće Klio, koja je objavila knjigu, Zoran Hamović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svrljižanka

    10:30 // 3. 9. 2024.

    Odmetnik od čega? Čovek jeste umetnik ali je i investitor i kapitalista koji uživa sve blagodeti koju zapadna civilizacija omogućava bogatima. Živi u dvorcu sa slugama kao da je srednji vek. Mantra za naše omatorele rokere sa malom penzijom.

  • Smuk II

    14:43 // 2. 9. 2024.

    I Dilana /Roberta Zimmermana/ ima da u'apse ! Ima dva imena i prezimena a neće znaju ko je došao !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: