Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 11. 7. 2024.

| Kultura

"Borini dani" 44. put u Vranju - otvaraju ih "Očevi i oci"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Pozorište Vranje
Od 21. oktobra; foto: M. D. /JV

Takmičarski deo 44. Borinih pozorišnih dana počeće 22. oktobra predstavom Očevi i oci, a publika će u narednih šest dana imati priliku da pogleda još šest predstava na sceni vranjskog Pozorišta. “Borini dani” se ove godine održavaju pod sloganom “Estetika i etika sučeljavanja”.

Odabrane predstave, kako kaže pozorišni kritičar iz Beograda i selektor “Borinih dana” Slobodan Savić, sučeljavaju publiku sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticaran, pozorišni način.

Uvek se trudim da sve predstave u selekciji dovedem u određenu vezu i da na tematskom planu, planu estetike i pozorišne poetike pokažem publici u Vranju kako različita pozorišta i različite umetničke prakse tretiraju određene ključne teme i probleme ovog vremena. Odgovorno pozorište je po mom uverenju, dužno da nas sučeljava sa svim pitanjima, problemima i dilemama ovog sveta - rekao je selektor.

Otvaranje Borinih pozorišnih dana, po tradiciji, biće 21. oktobra, kada će glumci vranjskog teatra izvesti premijeru predstave, o kojoj će, kako navode organizatori, detalji biti naknadno saopšteni.

Takmičarski program počinje 22. oktobra predstavom Očevi i oci, po delu Slobodana Selenića, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Narednog dana, 23. oktobra Narodno pozorište Sombor izvešće predstavu Ljudi od voska, po drami koju je pisao Mate Matišić.

U nastavku manifestacije glumci Ateljea 212 Beograd, 24. oktobra, odigraće predstavu Nestajanje, drama Tomislava Zajeca, a nakon toga, 25. oktobra, publika će biti u prilici da pogleda pozorišni komad Sumnja Dramskog teatra “Nikola Vaptsarov”, Blagoevgrad, iz Bugarske, po tekstu Džona Patrika Šenlija.

Program 44. Borinih pozorišnih dana nastavlja se predstavom Bilo jednom u Novom Sadu, autorskim projektom Andraša Urbana, koja je zakazana za 26. oktobar i koju će izvesti Novosadsko pozorište “Ujvideki sinhaz”. Buđenje proleća naziv je predstave koje na programu 27. oktobara, pisca Franka Vedekinda, u izvođenju Teatara iz Zagreba.

Poslednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, u čast nagrađenih, glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Niša izvešće predstavu Koštana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: