Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:41, 17. 8. 2024.

| Kultura

Branislav Janković dobitnik nagrade za najbolji scenario na festivalu u Vrnjačkoj Banji

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Branislav Janković
Nagrada za najbolji scenario na festivalu u Vrnjačkoj Banji; foto: Nevena Janković

Za priču o bivšem bezbednjaku koji ima hamletovsku dilemu o tome da li da se sveti ili ne pretočenu u film Poslednji strelac sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi, pisac iz Niša Branislav Janković dobio je nagradu Ilustrovane politike „Slavko Lazarević“ za najbolji scenario na 48. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Žiri novinara i filmskih kritičara, koji čine Zorica Dragojević iz Ilustrovane politike, filmski kritičar Srđan Savić i novinar Aleksandar Gajović, smatra da je najbolji scenario onaj što je napisao Branislav Janković za film Poslednji strelac.

Scenario je čist, koherentan, intrigantan, možemo reći da se na vešt način prevazilaze žanrovski postulati. Sam film prati scenario od početka do kraja i nije obično žanrovsko otaljavanje, nego pokušaj da se kaže nešto ozbiljnije, da se kaže nešto o aktuelnom trenutku, bez političkih uplitanja, već na slikovit način - piše u obrazloženju.

Odluka žirija Odluka žirija; foto: privatna arhiva Film Poslednji strelac predstavlja priču o bivšem pripadniku službe bezbednosti, kome je ostalo još nekoliko meseci života i koji ima priliku da se osveti za smrt supruge, a premijeru je imao marta ove godine. Nagrađivani pisac iz Niša kaže za Južne vesti da mu je nagrada značajna.

Kao nekom ko je od skoro u svetu filma, ova nagrada, dobijena od novinara i filmskih kritičara, izuzetno mi je draga i značajna. Iako je moj svet svet romana, i dalje će pisanje scenarija biti nešto što će privlačiti moju pažnju - kaže Janković.

Branislav Janković je rođen 1969. godine u Nišu, a autor je brojnih romana i zbirki priča među kojima su i Zidanje ambisa, Suze Svetog Nikole, Poslednji cirkus na svetu, Vetrovi zla, O vukovima i senkama.

Dobitnik je “Deretine nagrade”, “Zlatnog zmaja” i drugih priznanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DRAGANA

    23:07 // 18. 8. 2024.

    Čestitam od srca. Zaslužio. Bane je pisac, kojeg Nišlije vole. On je i pored regionalne popularnosti ostao isti - normalan, skroman, nenametljiv, pravi gradski lik !

  • Dragan Orlovic

    14:54 // 18. 8. 2024.

    Bravo Bane!

  • Nislija

    11:30 // 18. 8. 2024.

    Čestitam! Ovakve vesti zaslužuju više prostora. Gospodine Jankoviću, neka bude ovo prva nagrada od mnogih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: