Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:27, 8. 9. 2024.

| Kultura

"Ćelava pevačica" Jagoša Markovića odnosi najviše nagrada sa niškog "Teatra na raskršću"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
celava pevacica 1
"Ćelava pevačica" nosi najviše nagrada; foto: Centar za kulturu Tivat

Poslednja predstava poznatog reditelja Jagoša Markovića, koji je preminuo prošle godine, dobila je nagradu za najbolju predstavu petog festivala "Teatar na raskršću" koji se održava u Nišu u izboru i stručnog žirija, žirija okruglog stola kritike i novinarskog žirija, a iz predstave Ćelava pevačica nagrađeni su i Olga Odanović za najbolju glumicu, Branko Vidaković za najboljeg glumca, Marija Marković Milojev za kostimografiju, a Sandra Bugarski je dobila specijalnu nagradu.

celava pevacica 2 "Ćelava pevačica" nosi najviše nagrada; foto: Centar za kulturu Tivat Delo o usamljenosti, smešteno u Boku Kotorsku koje je prikazalo šestoro glumaca niškoj publici odnosi najviše nagrada iz Narodnog pozorišta i sa petog festivala "Teatar na raskršću".

Stručni žiri činili su predsednica Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Dora Ružđak Podolski, rediteljka i profesorka (Hrvatska), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i producent (Crna Gora), a oni su ovu predstavu ocenili kao najbolju na niškom festivalu.

Izvođenje predstave “Ćelava pevačica” je po mnogim parametrima ostavilo najjači utisak kako na publiku, tako i na članove stručnog žirija. Majstorski transponovana u Boku, kako jezički, tako i vizuelno i mentalitetski, režija Jagoša Markovića nas još jednom, nažalost poslednji put, dovodi do suza i smeha na način koji malo kome može poći za rukom. Kolektivna igra glumaca koji posvećeno i partnerski donose Joneskov komad, svoju fantastičnu energiju i glumačko umeće nesebično i bez zadrške daruju publici stvarajući jedinstveno i katarzično pozorišno iskustvo - piše u obrazloženju.

teatar na raskrscu, 2024, foto jelena misic 5 Nedelja dobrih predstava; foto: Jelena Mišić Za najbolje glumce na festivalu žiri je proglasio par iz ove predstave - Olgu Odanović i Branka Vidakovića:

Olga Odanović. Zahvaljući savršenom sluhu, negovanom senzibilitetu i nalaženju prave mere u ozvučavanju govornih aspekata lika gospođe Borio, u predstavi ,,Ćelava pevačica“, Olga Odanović uspela je da nametne snagu i ekspresivnost svog glumačkog habitusa do nivoa potpune identifikacije gledaoca sa komičkom turbulencijom izazvanom dijalekatskim kalamburima, valerima u izgovoru i gestu, kao i posve tačnoj glumačkoj radnji.

Bane Vidaković. Svedenim glumačkim izrazom, ali gestualnošću koja nadomešta svaki konvencionalni smisao, Bane Vidaković upleo je u svoj bogat glumački izraz i ležernost mediteranske dokolice i komičnost provincijske precioze, ne prelazeći ni jednog trenutka tanku liniju persiflaže u izrazu, pleneći darom za statično iskazivanje unutrašnje dinamike.

Specijalna nagrada dodeljena je Sandri Bugarski iz ove predstave za "posvećen glumački izraz, u kome od naizgled sporedne uloge vaja glumačku vinjetu, diskretno, a opet vrlo dominantno vladajući drugim planom scenske kompozicije".

Marija Marković Milojev sa kostimografijom predstave “Ćelava pevačica” uspešno vizuelno dočarava i razigrava karaktere Joneskovog komada apsurda, suptilno provlačeći komične, gotovo karikaturalne note u vizuelnom dijalogu predstave - navodi žiri.

Ćelava pevačica je dobila nagrade za najbolju predstavu i žirija Okruglog stola kritike, kao i novinarskog žirija.

teatar na raskrscu, 2024, foto jelena misic 16 "Antigona"; foto: Jelena Mišić Predstava Antigona koju je izvelo Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice dobilo je dve nagrade - Lara Ekar Grlj za scenski pokret, a za originalnu scensku muziku Mitja Vrhovnik Smrekar.

Dve nagrade su otišle i u Bugarsku, tačnije predstavi Elementarne čestice u režiji Krisa Šarkova i u produkciji Narodnog teatra "Ivan Vazov" iz Bugarske - za scenografiju je nagrađen Nikola Toromanov, a najbolji mladi glumac je Martin Dimitrov.

poetesa, teatar na raskrscu, foto jelena misic 8 Nataša Stanišić kao Milica Stojadinović Srpkinja; foto: Jelena Mišić Za najbolju mladu glumicu proglašena je Nataša Stanišić koja je igrala Milicu Stojadinović Srpkinju u delu Poetesa Vide Ognjenović.

Nagrada za najbolju mladu glumicu našla je svoj put zahvaljujući izuzetnom osećaju za preplitanje tragičkog i karakternog, lirskog i buntovnog, unutarnjeg i spoljašnjeg u igri, nastupu i transformacijama Nataše Stanišić. Njena poetesa satkana je od najfinijeg glumačkog ruha, koje obavija sudbinu žene raspetu u doba vladavine patrijarhalnih zakona, a njena unutrašnja drama predstavljena snažno, dinamički i sa puno osećaja za dramatiku epohe i duševne lomove koji iz nje proističu - kaže žiri.

Paolo Mađeli, režiser predstave Subota, nedelja i ponedeljak u produkciji Gradskog satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Hrvatske, dobio je nagradu za najbolju režiju.

"Teatar na raskršću" se večeras završava dodelom nagrada i izvođenjem predstave Koštana Narodnog pozorišta Niš nagrađenim u čast.

teatar na raskrscu, 2024, foto jelena misic 1 Večeras kraj; foto: Jelena Mišić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: