Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 29. 8. 2024.

| Kultura

Cvetković o Lauševiću: Radio je svaki film kao prvi i poslednji

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
filmski peto vece, foto jelena misic 1
Svetozar Cvetković; foto: Jelena Mišić

Ove godine na Filmskim susretima u Nišu bila su dva dobitnika nagrade "Pavle Vuisić", dvojica kolega i nekada dobra prijatelja - Svetozar Cvetković i Žarko Laušević, posthumno. Njih dvojica su glumili i u filmu Ruski konzul koji je bio prikazan na festivalu u Nišu, a Cvetković je rekao da je Laušević poslednju godinu svog života, uprkos teškoj bolesti, "gurao sa nekom snagom koja je bila fatalna". Za glumicu prethodne večeri publika je izabrala Paulinu Manov koja glumi Milicu u Ruskom konzulu.

filmski peto vece, foto jelena misic 7 Danica Radulović; foto: Jelena Mišić Pred punom Letnjom pozornicom prikazan je sinoć film Ruski konzul, reditelja Miroslava Lekuća, prema knjizi Vuka Draškovića. Jednu od glavnih uloga imao je Žarko Laušević kojem je ovo bio jedan od poslednjih filmova. Miljenik niške publike, posthumni dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" i jedan od naših najtalentovanijih glumaca igrao je sa Nebojšom Dugalićem, Paulinom Manov, Visarom Viškom i Svetozarom Cvetkovićem, takođe ovogodišnjim dobitnikom nagrade "Pavle Vuisić" i velikim Žarkovim prijateljem.

Kako vreme prolazi, ne možete da kažete koliko je on energije i snage potrošio u ovaj film. Bilo mu je stalo da sa tim izađe na kraj. U uslovima u kojima se neko ne bi usudio da izađe na ulicu, on je izašao pred kamere i uradio sve maskimalno, bez obzira na terapije. Gurao je sa nekom snagom koja je bila fatalna, sam je prolazio kroz to. Ako radite neki posao, radite ga kao prvi i poslednji put, a on je tako radio - rekao je Cvetković.

filmski peto vece, foto jelena misic 3 Visar Viška; foto: Jelena Mišić Kao pre 25 godina, Laušević i Cvetković su ponovo zajedno pred kamerama, dok je za rediteljskom palicom Miroslav Lekić, a film je rađen po knjizi Vuka Draškovića.

Sada, u Ruskom konzulu, Cvetković je imao ulogu doktora Murićija, Albanca koji je upravnik bolnice u Prizrenu, a glumio je na srpskom i albanskom. Postojala je bojazan kod reditelja Miroslava Lekića kako će izgledati sve, priča Cvetković, jer nije želeo da izgleda kao da izvgava ruglu.

To mi je bila dodatna provokacija. Radio sam u Prištini i imao sam ljude koji su mogli da mi pomognu oko jezika. Lekiću je bila bojazan kako će izgledati to da ja igram Albanca, pored glumaca Albanaca. Imali smo probe, koje smo držali kod Žarka u stanu. Napravili smo neku meru, da ne bude izigravanje toga, nego tačan tok. Na snimanju mi je Visar bio tu da mi kaže da li zvučim autentično jer mi je bilo stalo. Mislim da smo uspeli - Cvetković.

filmski peto vece, foto jelena misic 2 Paulina Manov; foto: Jelena Mišić Za glumicu pete večeri festivala izabrana je Paulina Manov koja je dobila najveći broj glasova publike, pa će ona sa Huseinom Alijevićem Husom, Aleksisom Manetijem, Viktorom Savićem i Radovanom Vujovićem biti u konkurenciju za nezvaničnu nagradu za najboljeg glumca u izboru publike.


"In memoriam" bez Meta Jovanovskog

In memoriam foto: Ljubica Jocić Kao što je ranije bio običaj, tako se i na ovogodišnjem festivalu u utorak, između dva filma publika mogla prisetiti glumaca koji nisu više sa nama. Prikazane su fotografije Žarka Lauševića, Siniše Pavića i Gojka Šantića, međutim nije bilo i dvostrukog dobitnika Gran-prija na niškom festivalu Meta Jovanovskog, koji je imao ulogu i u Ruskom konzulu, a koji je preminuo jedan dan nakon Žarka Lauševića.

Član Selekcione komisije Dejan Dabić iskoristio je konferenciju za medije da "ispravi nepravdu".

Da se setimo i velikog glumca Mete Jovanovskog koji nije obuhvaćen našim "in memoriamom", a koji je dobio Gran-pri za filmove "Srećna Nova" i "Tetoviranje" - rekao je Dabić.

On je dodao da je Meto voleo Filmske susrete i rado je dolazio u Niš.


Poslednje takmičarsko veče

filmski peto vece, foto jelena misic 5 foto: Jelena Mišić Večeras će publika na Letnjoj pozornici videti poslednja dva filma iz takmičarskog programa, a to su Jorgovani Siniše Cvetića i Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića.

Program počinje u 20:30.

Sutra je poslednji dan festivala kada će biti dodeljene zvanične i nezvanične nagrada, a nakon svečane ceremonije zatvaranja, biće prikazani kratki igrani film Služba Andreja Šepetkovskog i dokumentarni film Izvan vremena – Bilja Krstić rediteljke Branke Bešević Gajić, u produkciji Olivera Paunovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: