Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 1. 2. 2019.

| Kultura

Direktor Pozorišta: Festivalom u Nišu da se priključimo BITEF-u i Sterijinom pozorju

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
narodno pozorište
Milovanović kaže da će festival biti jedinstven u Srbiji; foto: arhiva JV

Govoreći o novom niškom pozorišnom festivalu, koji će zapravo biti internacionalni takmičarski skup najboljih stvaralaca iz 13 zemalja "balkanskog kulturnog prostora" direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović izrazio je nadu da će se "Teatar na raskršću" naći na listi ozbiljnih srpskih festivala poput Sterijinog pozorja, BITEF-a i Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Direktor Pozorišta kaže da festival ima ozbiljni budžet i da su u njegovom Savetu istaknuti pozorišni ljudi, te da nema sunmnje da će zaživeti i kao gradska manifestacija.

Od 12. do 19. marta će se na sceni Narodnog igrati 7 najboljih predstava od 44 koliko je prijavljeno, iz zemalja od Slovenije do Turske. Kako je ranije najavio, "Teatar na raskršću" počinje 11. marta, kada će ansambl niškog pozorišta izvesti premijerno komad Putujuće pozorište Šopalović. Ostale predstave će biti u konkurenciji za festivalsku nagradu, a kako najavljuje, biće izveden i komad posvećen pobednicima.

Tražimo zaista najbolje predstave, koje donose nešto novo. Želimo da fesival predvidi budućnost, da vidimo na koji način će pozorišni opus da se razvija i koji su problemi koje pozorište prepoznaje kao motiv koji treba obraditi - kaže direktor Pozorišta.

Iz budžeta Niša će za organizaciju prvog pozorišnog festivala "Teatar na raskršću" biti plaćeno 15 miliona dinara, a kako očekuje da se svrsta u sam vrh pozorišnih manifestacija, Milovanović se nada i da će biti uložene pare i iz republičke kase.

Očekujemo da postane gradska manifestacija zato što po značaju festival zaslužuje da tako bude prepoznat. Imamo ozbiljna uveravanja da će Ministarstvo kulture i informisanja prepoznati ovaj projekat. Mi imamo ozbiljne festivale poput Sterijinog pozorja, Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, BITEF-a, i iskreno se nadam da ćemo da se priključimo tim festivalima i da je ovo prvi korak za jednu ozbiljnu pozorišnu avanturu - rekao je Milovanović.

Karte počinju da se prodaju od danas. Publici su dostupni kompleti koji su 3.200 dinara za parter i 2.400 za balkon, i pojedinačne ulaznice koje koštaju 500 dinara, dok su na dan igranja 700.

Milovanović podseća da su pored njega u Savetu festivala i Nebojša Bradić kao predsednik, teatrolog Darko Lukić iz Zagreba, kritičar i dramaturg iz Novog Sada Aleksandar Milosavljević, Dejan Lilić prvak makedonskog Nacionalnog teatra, niški pisac Dejan Stojiljković i teatrolog Dejan Petković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: