Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:26, 8. 7. 2024.

| Kultura

Dodeljene nagrade na Horskim svečanostima u Nišu, najviše pripalo Moldavcima

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
horske
Dodeljeno 13 nagrada i 5 povelja za doprinos; foto: V. Keser

Ljubitelji opere imali su prilike u nedelju, 7. jula na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi da prisustvuju zatvaranju 29. Internacinalnih horskih svečanosti kada je dodeljeno 13 nagrada i 5 povelja za uspešno učešće i doprinos izvođenju horske muzičke tradicije svojih zemalja. Horovi iz Moldavije i Slovenije dobitnici nagrade za najbolje izveden program u celini. Hor iz Moldavije osvojio je čak 6 nagrada.

Žiri ovogodišnjih Internacionalnih horskih svečanosti Omladinskom horu “Cantemus” iz Moldavije i Komornom zboru Akademije za glazbu iz Ljubljane dodeli su su nagrade “Radojica Milosavljević - Ica” za najbolje izveden program u celini.

Za najbolje izvođenje dela inspirisanog srpskom i svetskom folklornom tradicijom proglašeni su Vokalni ansambl Jonskog Univerziteta sa Krfa i Vokalni ansambl “Brevis” iz Osijeka.

Njima su dodeljene nagrade “Miodrag Veljković - Špaja”.

Nagradu “Darinka Matić - Marović” za najbolje izvođenje savremene muzike za hor dobili su Omladinski hor “Cantemus” iz Moldavije, dok je nagrada za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca pripala Horu mladih “Radojica Milosavljević Ica” Muzičke škole iz Niša i Negotinskom pevačkom društvu iz Srbije.

horske svečanosti Horske svečanosti održane 29. put; Foto: Branka Filipović/Južne vesti Za najboljeg solistu proglašena je Evgenija Liriti iz Vokalnog ansambla Jonskog Univerziteta, Krf, dok je najbolji solo sopran bila Anja Papa perašević iz Vokalnog ansambla “Brevis” iz Hrvatske.

Nagrada za najbolje izvođenje dela starog majstora pripala je Komorni zbor Akademije za glazbo iz Ljubljane. Nagrada za najbolje izvođenje svetovne muzike dobili su Omladinski hor “Cantemus” iz Moldavije, i Vokalni ansambl Jonskog Univerziteta, Krf iz Grčke. Nagrada za najbolju izvođenje duhovne muzike dobili su Komorni zbor Akademije za glazbo iz Ljubljane i Choir Technik STU iz Slovačke - navode organizatori.

Nagrada za najbolje dirigenta pripala je Denisu Kausovu iz Moldavije, dok je njegov hor dobio i nagradu za poseban doprinos unapređenju kvaliteta festivala.

Nagrada za inovativan pristup horskom pevanju dobili su Omladinski hor “Cantemus” Moldavija i Choir Technik STU, Bratislava, Slovačka. Nagrada za izvođenje svetske premijere na 29. IHS dobio je Komorni zbor Akademije za glazbu, Ljubljana, Slovenija. Hor mladih s najperspektivnijim potencijalom je Omladinski hor “Krančeivić” Sremska Mitrovica, Srbija, dirigent: Jovanka Ivanic - navode organizatori.

Povelje za uspešno učešće i doprinos izvođenju horske muzičke tradicije svojih zemalja dobili su Hor “Algeria” iz Turske, Gradski hor “Vox Lichnidos” iz Severne Makedonije, Ženski zbor “litih” iz Slovenije, Akademski hor “Sexaginta Prista” iz Bugarske i Ekumenski hor Konkatedrale Svetog Petra iz Crne Gore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: