Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 22. 8. 2024.

| Kultura

Drainčevi književni susreti u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
drainac
Drugi deo manifestacije počinje na Hisaru gde je i spomen bista Rada Drainca; Foto: Lj. M.

Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Kraljeva Dejanu Aleksiću za zbirku pesama Odavde se vidi, od 26. avgusta počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će ove godina trajati do 30. avgusta.

Organizatori "Drainčevih susreta" iz Narodne biblioteke najavljuju brojne kulturne manifestacije koje će se, osim u Prokuplju, održati i u Kuršumliji i Blacu. knjiga drainac Maksimović i Ognjanović, članovi žirija sa nagrađenom knjigom; Foto: Lj. M.

Promocije knjiga, izložbe, čitanje poezije, muzičko-scenski nastup, tribine, druženje pesnika sa učenicima osnovnih škola, samo su neki od događaja koji su planirani tokom trajanja Drainčevih susreta. Ova najznačajnija kulturna manifestacija u Toplici će tokom trajanja ugostiti na desetine pesnika sa juga i čitave Srbije – rekao je Dragan Ognjanović, direktor prokupačke Biblioteke.

Inače, prvi deo manifestacije "Drainčevi susreti pesnika" koja se tradicionalno organizuje već 55. godina, počeo je 7. maja obilaskom grobnog mesta Rada Drainca u Beogradu i organizacijom muzičko-scenskog programa "Draincu u čast Drainčevi pesnici", a tokom tog prvog dela, koji je trajao do 22. maja, organizovano je na desetine tribina i književnih večeri u topličkim opštinama.


Bogat kulturni program završnog dela "Drainčevih susreta"

Drugi deo manifestacije “Drainčevi susreti pesbnika” počinje 26. avgusta u podne, na platou ispred biste Rada Drainca na Hisaru kod Prokuplja gde će biti i dodeljena nagrada ovogodišnjem laureatu.

Nakon toga, u 13:30 u prostorijama prokupačke Biblioteka biće organizovana promocija Književnih novina, od 19 sati je Pesnička pevaonica pesnika "Drainčevih susreta", dok je od 20:30 zakazano Boemsko veče i druženje sa pesnicima.

Već sutradam, 27. avgusta pesnici se sele u Kuršumliju, Trbunje i Blace gde će biti organizovane pesničke večeri.

U sredu 28. avgust Prokupčani će moći da se upoznaju sa izdavaštvom Gradske biblioteka “Karlo Bjelicki” iz Sombora, a pretposlednjeg dana manifestacije ljubitelji Drainčevog stvaralaštva mogu da pogledaju dokumentarne filmove o srpskoj književnosti i razgovaraju na tu temu, projekcije se održavaju u Spomen sobi Drainac u Prokuplju od 18 sati.

I ove godine, toplički pisci oveležiće zatvaranje Drainčevih susreta, pa će 30. avgusta od 18 sati uz muzičko-scenski program biti organizovano Veče topličke poezije kada će biti uručene i nagrade za najbolju knjigu topličkih pisaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: