Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 5. 9. 2024.

| Kultura

Duh srednjeg veka i doba vitezova donosi u Niš festival "Zaštitnici Tvrđave"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
vitezovi
Viteške igre, jahanje, streličarstvo - samo su deo programa; foto: V. K.

Priliku da gađaju lukom i strelom, vide kako je izgledalo srednjovekovno oruđe i oružje, kao i da prisustvuju borbama vitezova i konjičkom višeboju, imaće svi oni koji posete festival “Zaštitnici Tvrđave” koji je će 6. do 8. septembra biti održan u niškoj Tvrđavi.

Osmu godinu zaredom niško Udruženje "Zmajeva griva" kroz festival oživljava duh srednjeg veka i dočarava kako se živelo u doba vitezova.

Viteško selo, konjanici, oklopi i oružje oslikavaju pravi srednjovekovni ambijent unutar kamenih zidina drevne tvrđave. Posetioci festivala imaju prilike da isprobaju svoje veštine u starim viteškim igrama, streličarstvu i jahanju - poručuju organizatori.

Posetioci će u Istorijskom arhivu Niša moći da pogledaju i postavku oružja, oruđa i opreme vojnika od antičkog doba do srednjeg veka.

Festival počinje u petak, 6. septembra, od 16 sati otvaranjem kampa, nakon čega u 18 sati počinju borbe vitezova, a u 19:30 je zakazana premijera filma Poziv.

U subotu, 7. septembra, od 10:30 počinju dečije radionice, u 16 sati kreće konjički višeboj, a borbe vitezova u 17:30. Trećeg festivalskog dana, u nedelju, 8. septembra, od 10:30 takođe će biti održane radionice za najmlađe, dok je za 11 sati zakazan streličarski turnir.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Banovan Strahinjić

    21:48 // 7. 9. 2024.

    Tanko, mnogo tanko.

  • Гага

    22:20 // 5. 9. 2024.

    Једна од барутана адаптирана је у интересантан изложбени простор средњевековне одеће,оруђа и оружја; друга да се адаптира у кух.средњевековних јела?!

  • profesor

    16:10 // 5. 9. 2024.

    duh srednjeg veka je čitavo leto u Nišu, jezivo smrde ulice na iscedak iz komunalnih kamiona, smrde deponije i neuslovne kan kantw...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: