Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 28. 9. 2024.

| Kultura

Dve premijere u oktobru u niškom Narodnom pozorištu - "Pogovor" i "Ko se boji Virdžinije Vulf"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Dve premijere u istom mesecu; foto: Ljubica Jocić

Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu u oktobru će biti izvedene dve premijere - 1. oktobra će to biti komad Pogovor po tekstu Nebojše Romčevića, a 12. oktobra će premijerno biti odrigrana predstava Ko se boji Virdžinije Vulf Edvarda Olbija, u režiji Igora Pavlovića.

Predstava Pogovor, koja je koprodukcija Narodnog pozorišta Niš, Narodne biblioteke Budve i Beoarta, već je imala premijeru u Crnoj Gori, a prvog dana oktobra biće prvi put izvedena na niškoj sceni.

Reditelj je Spasoje Ž. Milovanović, koji objašnjava da je predstava nastala kao adaptacija drame Ogovaranje.

Oslanjajući se na Romčevićevu žanrovsku razigranost priče o Bogoboju Rucoviću, odnosno na odjeke njegovog života i rada, „jer život se sastoji od niza scena različitih žanrova“, Pogovor pokušava da spoji fabulu s realnošću, ne krijući da smo u pozorištu ovde i sada. Baš kako nas tradicija uči – izvlače se zaključci iz povesti i zahvaljuje se publici - objašnjava Milovanović.

Romčević ističe da je čitava istorija veliko ogovaranje prošlosti i onih koji su nas doveli ovde gde smo.

Zato u ovom komadu nisam ni uveo Bogoboja na scenu, jer, trag o njemu su ostavili drugi, dobro-ili-zlonamerni, uvek subjektivni, uvek govoreći o sebi povodom drugih. Tako je i ovaj komad još jedno ogovaranje Bogoboja Rucovića, budvanskog glumca koji se na beogradskoj sceni kajao zbog svojih životnih izbora. Nećete saznati ništa o Bogoboju, kao što nećete saznati ni u jednoj drugoj umetničkoj prilici. Možda ćete videti samo da je javno mnenje uvek bilo toksično, zloćudno i lako za mešenje - objašnjava Nebojša Romčević.

Kultna drama Ko se boji Virdžinije Vulf imaće svoju novu interpretaciju u niškom Pozorištu, a premijera je zakazana za 12. oktobar.

Svoje prvo izvođenje ova predstava je imala u Njujorku 1962. godine, a tekst je ekranizovan u istoimeni film 1966. godine u režiji Majka Nikolsa sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama.

repertoar

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: