Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:03, 30. 8. 2024.

| Kultura

Gran-pri Nikoli Rakočeviću, završeni 59. Filmski susreti u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Nikola Rakočević
Nikola Rakočević, dobitnik Gran-prija; foto: Jelena Mišić

Gran-pri "Naisa", najvažnija nagrada na 59. Filmskim susretima u Nišu, pripala je Nikoli Rakočeviću za uloge Mirka Jovića u filmu Heroji Halijarda i Vase u ostvarenju Za danas toliko, odlučio je žiri koju čine Danica Maksimović, Hristina Popović i Aleksandar Srećković Kubura. "Carica Teodora" dodeljena je Paulini Manov, a "Car Konstantin" Radivoju Raši Bukviću.

Treću nagradu na Filmskim susretima u Nišu u svojoj karijeri dobio je Nikola Rakočević, nakon nagrade za najbolju epizodnu ulogu (2013. godine) i "Cara Konstantina" za ulogu Rudolfa u filmu Branio sam Mladu Bosnu, stigla je ona najvažnija, koja se na Letnjoj pozornici dodeljuje od 1970. godine.

Nekada "Slavica", sada "Naisa" otišla je u ruke 41-godišnjeg glumca Nikole Rakočevića.

Težak zadatak imali su članovi žirija predsednica Danica Maksimović, Hristina Popović i Aleksandar Srećković Kubura koji su dodelili osam zvaničnih nagrada.

Filmski susreti Do sledeće godine; foto: Milan Zirojević Nagradu "Carica Teodora" za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Paulini Manov, kojoj je ovo drugo ovo priznanje pošto ga je 2002. godine dobila za ulogu u Apsolutnih sto. Ona je glumila Milicu u filmu Ruski konzul, a bila je i glumica večeri.

Za rolu Dragoslava Popovića, doktora u filmu Čuvari formule, Radivoje Raša Bukvić dobio je nagradu "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu.

Nela Mihajlović dobitnica je Povelje za izuzetnu žensku ulogu za lik Dušanke Jović u filmu Heroji Halijarda, dok je Jovan Jovanović, koji je glumio u filmovima Čuvari formule i Jorgovani, dobitnik Povelje za izuzetnu mušku ulogu.

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu pripala je Ivani Vuković za ulogu Višnje u filmu Za danas toliko, a priznanje za najbolju epizodnu mušku ulogu dobio je Ognjen Mićović za ulogu Živote Vranića u filmu Čuvari formule.

Za ulogu Ilije Jovića, jednog od trojice sinova glavnog junaka u filmu Heroji Halijarda mladi Čubrilo Čupić dobio je nagradu za debitantsku ulogu.


Nezvanične nagrade Slobodi Mićalović, Husi Alijeviću,...

Pre zvaničnih priznanja, dodeljene su nezvanične nagrade, a nagrada za najbolje glumačko komediografsko ostvarenje u domaćem filmu tokom jedne godine "Milorad Mandić Manda", koja nosi ime po preminulom glumcu, pripala je Slobodi Mićalović koja je odigrala Katarinu u filmu Jorgovani, a bila je izabrana i za glumicu večeri.

Pre nje, laureati ovog priznanja bili su Nikola Kojo, Srđan Žika Todorović, Vlasta Velisavljević, Gordan Kičić, Olga Odanović i Slobodan Boda Ninković.

Viktorija Vasiljević, Tijana iz filma 78 dana, dobila je specijalno priznanje "Mlada nada za izuzetno glumačko ostvarenje", a Huseinu Alijeviću Husi pripalo je specijalno priznanje za izuzetno glumačko ostvarenje neprofesionalnog za ulogu Džeja Ramadonovskog u filmu Nedelja.

Uručene su i dve nagrade za strane glumice - Maji Čampar za ulogu Vere u filmu Čuvari formule i Tihani Lazović Trifunović za ulogu Dragane u ostvarenju Živi i zdravi.

Filmski susreti su završeni, ključevi Grada su vraćeni, a Tvrđava opet pripada Nišlijama i Nišlijkama.

Do sledećeg leta i jubilarnog 60. festivala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    19:07 // 31. 8. 2024.

    Za razliku od proslih susreta koji su prosli u bojkotu, nedolasku glumaca i losim filmovima, ovi su mnogo bolje organizovani, dobri filmovi, vecina glumaca dosla i ispostovala publiku, otvaranje odlicno organizovano, jedini mali minus mi je ceremonija zatvaranja, gde je nedostajao onaj klasicni vatromet, a i pevac Kurtic nije dostojan jedne ovakve manifestacije.

    • Gogi

      21:07 // 31. 8. 2024.

      Najveći promašaji:
      1. Umetnički direktor;
      2. Ceremonija otvaranja (zatvaranje nisam videla);
      3. Savet festivala.
      Bilo je i dobrih odluka:
      1. Žiri s kredibilitetom;
      2. Većina filmova je odlična;
      3. Najznačajnije nagrade su otišle u prave ruke.

  • Marko

    19:02 // 31. 8. 2024.

    Sto se fokusirate samo na ono sto vam se ne svidja, i to sto je Milsa dobila nagradu?! Iluzorno je pricati o njenoj "glumi", ali verovatno narod to gleda.
    Fokusirajte se na nesto lepo, pozitivno, a to je da su glavne nagrade pokupili vrhunski glumci poput Nikole Rakocevica, Rase Bukvica i Pauline Manov, za koju mi je posebno drago, jer mislim da nije dovoljno iskoriscen njen glumacki talenat .

  • Ricard Barton

    14:15 // 31. 8. 2024.

    Milsa dobila nagradu ona i on za onu glupu seriju. Žeks platio

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: