Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 17. 8. 2024.

| Kultura

"Gremi", kubizam i kungfuzija na niški način obeležili drugo veče "Nišvila"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Iako su zvuci džeza odzvanjali niškom Tvrđavom tokom većeg dela drugog festivalskog dana Nišvila, veče su ipak obeležili hip-hoperi. Gremi dobitnici Arrested Development, niška Stereo Banana, ali i kubanski Ansambl Estudiantia, doprineli su pozitivnim reakcijama tokom druge večeri festivala.

Veče je počelo nastupom ukrajinskog benda Hilarious Disaster koji su otvorili program druge večeri jubilarnog, 30. Nišvil džez festivala.

JLM_6722 Nišvil 2024; foto: Jelena Mišić U pitanju je bio projekat Katerine Zijabiluk koja je inspirisana ukrajinskom narodnom muzikom, ali i i tradicionalnim džezom, začinjenim elementima metala otvorila zvanični program Nišvila.

Nakon njihovog nastupa nastavljen džez program, a na binu su izašli muzičari iz Albanije Ajs - Quartet koji je niškoj publici pokazao sinhronizovanost na bini koju neguju poslednjih 10 godina.

JLM_6739 Nišvil 2024; foto: Jelena Mišić Njihova muzika publici je pružila širok spektar isprepletanih stilova, svih proteklih iz lepeze savremenog balkansog džeza.

JLM_6906 Kamila Džordž; foto: Jelena Mišić Nastavljen je program u istom ritmu, s obzirom na to da je na binu izašla kompozitorka i saksofonistkinja Kamila Džordž i publici predstavila jedinstveni stil, koje je poslednjih godina učvrstilo na londoskoj džez sceni kao jedno od najznačajnijih imena ovog žanra.

Niškoj publici je predstavila mešavinu afrofuturizma, hip-hopa i džeza, sa politički orijentisanom kontekstom njenog nigerijskog identita i nasleđem kojim kroz muziku odražava afričku istoriju i kulturu.

9S1A0429 Dženi Mekferson; foto: Aleksandar Kostić U sličnom ritmu nastavila je sledeća umetnica Dženi Mekfirson, koja je takođe važila za jednu od hedlajnera druge festivalske večeri.

Organizatori su je predstavljali kao jednu od najznačajnijih imena svetkske džez scene današnjice, a publike je u ritmu njene muzike plesala i aplaudirala svakoj pesmi.

Mekfirson je još jednom pokazala da na svojim nastupima svojstvenu energiju u mnoštvo fraza latino džeza i improvizacije koje njenu muziku i stil čine posebnim i prepoznatljivim.

JLM_6815 Stereo Banana; foto: Jelena Mišić Ipak, najveći utisak na publiku druge večeri festivala ostavio je hip-hop muzika počevši od nastupa niškog dvojca Stereo Banane, koji su među ostalih pesama, Nišlijama premijerno odrepovali novu pesmu posveću Nišu i tome kako vide grad u narednih 100 godina, koju je publika pozdravila aplauzima i pevanjem reči zajedno sa frontmenom benda Naopakom.

Nišlije su uspele da okupe mnogobrojnu publiku na hip-hop bini i da opravdaju epitet jednog od hedlajnera ove bine.

Rodonačelnici novog žanra “kungfuzije” uspeli su da odvoje domaću publiku od glavne bine i da u sat vremena nastupa pokažu zbog čega su jedan od najvoljenijih niških bendova, a uzvicima “Niš, be” su još više razgalili domaću publiku.

9S1A0458 Arrested Development; foto: Aleksandar Kostić Takođe, muzičari iz benda Arrested Development na glavnoj bini nastavili su u istom ritmu i “ukrali šou džezu” tako što su posetioce festivala “naterali” da u ritmu njihovih pesama njišu i plešu.

Pokazao je bend iz Amerike Nišlijama zbog čega se visoko kotira u svetu repa i zbog čega u svojim vitrinama imaju dve Gremi nagrade, jednu za “najboljeg novog izvođača”, a drugu za “najbolji rep singl godine”.

Odlično veče, po mom mišljenju bolje od prvog, što nekako i priliči. Iako sam Stereo Bananu slušao nekoliko puta do sada, ipak su mi ostavili najjači utisak, ali ni Arrseted Development nije bio ništa drugačiji. Takođe, pohvalio bih i ostale izvođače jer su to ozbiljna džez imena - rekao je jedan Nišlija.

JLM_7414 Ansambl Estudiantina; foto: Jelena Mišić Zvanični program Nišvil džez festivala zatvorio je Ansabl Estudiantia, bend sa Kube kome je ovaj nastup bio povratak na Sky/Earth binu nakon 10 godina.

(/slika24) Uspeli su da dodatno “razmrdaju” Nišvil publiku svojim tradicionalnim kubanskim zvukom i instrumentima kojim neguju tradiciju dugu više od 100 godina.

Prelep je osećaj vratiti se na Nišvil. Ovo je veliki festival, odličan, ali najviše uživimo da nastupamo pred niškom publikom. Srbi uživaju i razumeju šta sviramo i šta želimo da postignemo, zato hvala što na prilici da ponovo sviramo u Nišu - rekli su iz benda.

Takođe, nastupi na besplatnim binama bili su posećini i tokom drugog dana Nišvil džez festivala, a nakon završenog programa na glavnim binama, publika se preselila na Midnajt stejdž koji je posetiocima bio dostupan do 5 sati ujutru.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • beer turista

    15:31 // 17. 8. 2024.

    pice je na nisvilu mozda i najjeftinije u srbiji, a na skoro svim vecim festivalima sam bio. jeftinije mi dodje da se napijem na nisvilu nego u kaficu

  • Jasar

    11:17 // 17. 8. 2024.

    Sa leve strane metalika ,na ulaz zadnji reperi drugi stedz klavir se svira ,na ulaz dole seka aleksic iz kafic dere ,generalno cirkus

  • Dule Kadirov

    11:04 // 17. 8. 2024.

    Ja već drugo veče idem i potrošio sam na piće oko 2000 din ukupno i ne videh ni jedan fiskalni račun, nigde, pomnožiti to sa 10ak hiljada posetilaca

    • ja da placam porez da bi partije navukle milion parazita po jkp i uprave da zive na moju grbacu. epa, nece da moze

      12:01 // 17. 8. 2024.

      i sta imas od fisk racuna? ozbiljno te pitam? samo da se bagra na vlasti jos vise baskari u nasim parama sa namestenim tenderima i nista vise!

    • Sahiti Irena

      14:02 // 17. 8. 2024.

      Ajde to vezano za račune (pitanje kome idu te pare od poreza), ali prve veceri kupovao sam pivo na tri štanda i svuda različita cena bila za isto pivo…250, 280 i 300rsd!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: