Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 21. 10. 2024.

| Kultura

In memoriam: Mima Vuković Kurić

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Mima Vukovic Kuric, foto Narodno pozoriste Nis 1
Mima Vuković Kurić bila je važan deo Narodnog pozorišta; foto: Narodno pozorište Niš

Prvakinja drame Narodnog pozorišta Niš, koja je preko 40 godina bila neizostavni deo niškog teatra, Mima Vuković Kurić preminula je u 91. godini, a za svoje mnogobrojne uloge je rekla da je "njen glumački opus prevelik za nabrajanje". Na sceni je bila i Julka, Ela, Nina, Slavka, Anka, Marica, Sarka, Mara, Mica, a u životu neko ko je posvećeno radio i bio za to i nagrađivan. Vreme i mesto komemoracije i sahrane će biti naknadno saopšteni.

Mima Vukovic Kuric, foto Narodno pozoriste Nis 2 Mima Vuković Kurić bila je važan deo Narodnog pozorišta; foto: Narodno pozorište Niš Publici je poklonila galeriju likova naše i svetske dramske baštine, hiljadu sati čarobne glumačke igre pod svetlima reflektora. Mnogobrojna putovanja širom zemlje i regiona da bi poklonila svoju umetnost na dar, društvene aktivnosti, pedagoški rad, pišu iz Narodnog pozorišta Niš, njene matične kuće.

Diplomirala je 1955. godine glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a iste godine je počela da radi u Narodnom pozorištu u Mostaru. Sledeće godine je bila deo teatra u Osijeku, a od 1961. godine neizostavni deo Narodnog pozorišta Niš.

Odmah je zablistala u ulozi Valje u predstavi "Irkutska priča" reditelja Rajka Radojkovića. Na sceni našeg pozorišta bila je do penzionisanja 1991. godine, gde je odigrala blizu stotinu uloga. Svojevremeno, pokušavajući da se seti svih svojih uloga, ona je skromno ali iskreno govorila: Pogubila sam neke programe, zaturile se fotografije, zaboravila sam neke uloge. Moj glumački opus, prevelik je za nabrajanje. Samo u Nušiću sam igrala devet ili deset likova. Igrala sam Julku, Elu, Ninu, Slavku, Anku, Maricu, Sarku, Maru, Micu, pa još jednu Maru… - piše Narodno pozorište.

Mima Vukovic Kuric, foto Narodno pozoriste Nis 3 Mima Vuković Kurić bila je važan deo Narodnog pozorišta; foto: Narodno pozorište Niš Govorila je da je čast za jednog glumca da se druži sa mislima velikana svetske i domaće baštine, tumači njihove ideje, donosi na scenu njihove bogate likove.

Čast joj je bila i da igra u repertoaru velikana, poput Dostojevskog (Braća Karamazovi, Idiot), Tolstoja (Vaskrsenje), Gogolja (Mrtve duše), Šekspira (Hamlet, Kralj Lir, Bogojavljenska noć), Brehta (Prosjačka opera), Lorke (Jerma), Ibzena (Nora), Držića (Dundo Maroje), Goldonija (Ribarske svađe), Ogrizovića (Hasanaginica), Sremca (Zona Zamfirova, Pop Ćira i pop Spira), Krleže (Vučjak) i mnogih drugih - navodi se.

Mima Vukovic Kuric, foto Narodno pozoriste Nis 4 Mima Vuković Kurić bila je važan deo Narodnog pozorišta; foto: Narodno pozorište Niš Bila je osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu, a snimala je za radio i televiziju. Igrala je u seriji "Vruć vetar".

Plodan i stvaralački rad neminovno su pratila i priznanja: na Susretima „Joakim Vujić“ tri nagrade stručnog žirija 1976, 1983 i 1986. godine, kao i nagrade gradova Kragujevca, Leskovca, Niša i Šapca (dva puta); tri puta su joj dodeljene nagrade Udruženja dramskih umetnika za uloge: Kći sudije u predstavi Damaklov mač, Grušenjke u predstavi Braća Karamazovi i Poli u predstavi Prosjačka opera; 1968. i 1985. godine dodeljena joj je Oktobarska nagrada Grada Niša za doprinos razvoju pozorišne kulture u gradu Nišu; 1985. godine u Mladenovcu dodeljena joj je Statueta slobode za ulogu Hekube u predstavi Trojanke. Dobitnica je i mnogih drugih nagrada, priznanja, zahvalnica i pohvala - navodi se.

Mima Vukovic Kuric, foto Narodno pozoriste Nis 5 Mima Vuković Kurić bila je važan deo Narodnog pozorišta; foto: Narodno pozorište Niš Nakon penzionisanja otišla je u Španiju gde je u pozorištu "Teatro della Resistencia" odigrala ulogu Bake u Ratnoj priči, a 1995. godine je u niškom teatru igrala u predstavama Putujuće pozorište Šopalović i Draga Jelena Sergejevna. Nakon 2001. godine povlači se sa scene.

Mnoge kolege i poštovaoci su o njenim glumačkim bravurama imali reči hvale i divljenja. Izdvojili bismo reči reditelja Rajka Radojkovića, povodom njenog tridesetogodišnjeg jubileja: Mima je raznovrsna umetnica, prevashodno dramska karakterna glumica i dramska heroina; glumica kakvih po izražajnim mogućnostima ima veoma malo i predstavlja veliko bogatstvo za ansambl koji je ima u svojim redovima. Poseduje izvanrednu scensku kulturu, što je danas retkost među glumcima. Vrlo je sugestivna, temperamentna i scenična. Savršeno je disciplinovana, ambiciozna i odgovorna. Iako je već u zrelom životnom dobu, još uvek deluje sa pozornice mladalački i privlačno. Lepo peva i muzikalna je. Sve su to osobine koje krase samo izvanredne umetnice - navode iz Pozorišta.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane će biti saopšteni.

Mima Vukovic Kuric, foto Narodno pozoriste Nis 6 Mima Vuković Kurić bila je važan deo Narodnog pozorišta; foto: Narodno pozorište Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Čemu troškovi puta do Beograda!? Mogli su da prođu sa 3:0!

Đura Sardžama Čitalac

Tekst: Radnički ispraćen iz Beograda "petardom" - Zvezda porazila Nišlije

Pronađite nas na: