Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:19, 16. 8. 2024.

| Kultura

Jubilarni "Nišvil" otvoren uz nagrađene Jamajčane i spektakularne džez i fank nastupe

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Nagrada “Šaban Bajramović”, koja se dodeljuje prve večeri Nišvil džez festivala, pripala je jamajčanskom bendu Black Uhuru, čiji je nastup i izazvao najveće interesovanje posetilaca festivala. Zvanični program jubilarnog, 30. Nišvila obeležili su i zvuci džeza i fanka i tradicionalno puna Tvrđava.

Poput prethodnih godina održavanja Nišvila, prvi nastup na Earth/Sky binama Nišvil džez festivala otvoren je nastupom niških bendova. Čast da jubilarni festival otvori pripao je bendu Nišvil Jam Okrestra.

JLM_5771 Nišville Jam Orkestra; foto: Jelena Mišić Sastavljeni pretežno od studenata muzičkih akademija, bend je predstavio publici džez i fjužn obrade tradicionalnih pesama iz raznih delova Balkana, ali i obradu pesama čiji je autor Šaban Bajramović.

JLM_5786 Vertigong; foto: Jelena Mišić Nakon njihovog nastupa, na kojem je cela strana bine gotovo ispunjena, usledio je nastup indonežanskog benda Vertigong, koji iako zbog tradicionalnih instrumenata koji koriste deluje neuobičajeno, ipak privukao je pažnju publike.

Zagrejana džez notama, publika je dočekala i sledećeg izvođača Tija Krokera, koji je sa svojim bendom okupljenima pokazao zbog čega muzički kritičari smatraju da je jedan od najcenjenijih džez trubača današnjice.

JLM_6022 Tio Kroker; foto: Jelena Mišić Poznat po kosmički nastrojenoj i duhovno prosvetljnoj interpretaciji post-bopa, fanka i elektoknske fuzije ostavili su publiku “bez daha” dok su u ritmu njihove muzike igrali na platou Tvrđave.

Pauze u sviranju trube, Tio Kroker koristio je da na mikseti pravi zvukove, koji su nakon svake pesme bili propraćeni apluzima. Nakon dvočasovnog džeza koji je niška publika imala prilike da sluša na otvaranju zvaničnog programa festivala, usledio je potom fank muzika koju je odsvirao bend Brooklyn Funk Essential.

Pred nastup benda, publici se predstavio i ovogodišnji dobitnik životne nagrade Nišila Ivanu Švageru, koji se još jednom zahvalio publici i uz ovacije uzvikunuo "živeo džez", a voditelj programa Velibor Petković prokomentarisao je da je nagradu primio u Gradskoj kući jer niški političari poslednjih godina ne dolaze na festival.

Tradicija dodele nagrade na glavnoj bini, podsetimo, prekinuta je 2017. godine kada je tadašnji gradonačelnik Darko Bulatović izvidždan tokom dodele priznanja za “počasnu Nišlijku” čuvenoj saksofonistkinji Kendi Dalfer.

JLM_6151 Brooklyn Funk Essential; foto: Jelena Mišić Nakon što je predstavljen dobtnik nagrade, usledio je nastup multietničkog sastava iz Bruklina, a na osnovu reakcija publike, bend je uspeo da opravda naziv kojim kažu da su esencija fanka.

Mnogi su se žalili prethodnih godina da je Nišvil dosta lošiji naročito zbog toga što je mnogo manje džeza bilo zastupljeno na festivalu koji džez ima u svom nazivu. Prvo veče ih je ove godine demantovalo jer su i na glavnoj bini, ali i besplatnim mogli da slušaju baš dobar džez i srodne žanrove. Nadam se da će i ostale večeri biti ovako dobre kao ova - rekao je jedan od okupljenih.

JLM_6236 Brooklyn Funk Essential; foto: Jelena Mišić Neposredno nakon uspešno završenog nastupa Njujorčana, usledila je dodela nagrade “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravicma koju je ove godine dobio bend Black Uhuru, a nagradu im je, uz višeminutni vatromet, uručio čuveni muzičar Dado Topić, koji je dan pre zvaničnog početka programa svirao na Letnjoj pozornici pesme Šabana Bajramovića.

Nakon dodele nagrade usledio je nastup jamajčanskog rege benda, koji je još jednom pokazao da niška publika voli ovaj muzički žanr, a u prvim redovimi mogle su da se vide i jamajčanske zastave.

JLM_6507 Nišvil 2024; foto: Jelena Mišić Prvo festivalsko veče na glavnim binama zatvorio je bend Kermesz AL’ Est koji je publici predstavio svoj žanr spoja džeza, metala i istočnoevropske tradicije, koje je publika odlično prihvatila uz aplauze i ovacije.

Prvo veče Nišvila obeležili su nastupi i na Open i Muzej bini, ali i nastup Edo Maajke na hip-hop bini,

JLM_6568 Nišvil 2024; foto: Jelena Mišić Publika se nakon tog nastupa preselila na Midnajt binu koja je počela u ponoć i trajala do 5 sati ujutru.

Podsetimo, zvanični program Nišvil džez festival počeo je u četvrtak, 15. avgusta i trajaće do nedelje, 18. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • U Nišu

    10:36 // 16. 8. 2024.

    Nagradu je uručio Adolf

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: