Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 30. 8. 2024.

| Kultura

Karijera filmske legende na izložbi u Nišu - 90 fotografija Bate Živojinovića

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
izlozba bata u 90 slika, nis, foto jelena misic3
Deo Batine karijere na fotografijama; foto: Jelena Mišić

Karijera vredna divljenja Velimira Bate Živojinovića, najnagrađivanijeg glumca Filmskih susreta u Nišu, sa rekordna četiri Gran-prija i glumca koji nije odbio ulogu, a koji bi ove godine proslavio 90. rođendan, prikazana je na 90 fotografija na izložbi "Bata u 90 slika" koja je otvorena u Galeriji Niškog kulturnog centra u Nišu. Valter, Stole, Mirta, Trokrilni, Gvozden ili jednostavno Bata Živojinović živeo je dve godine u Nišu, a izložba putuje po Srbiji jer je ideja da "Bata, kao čovek iz naroda, bude ponovo blizu naroda".

izlozba bata u 90 slika, nis, foto jelena misic Najnagrađivaniji glumac Filmskih susreta; foto: Jelena Mišić Velimir Bata Živojinović redovno je dolazio na Filmske susrete u Nišu gde je dobio čak četiri Gran-prija i to 1972. godine kada je na festivalu prikazano 5 njegovih filmova (Maestro i margarita, Tragovi crne devojke, Valter brani Sarajevo, Zvezde su oči ratnika, I Bog stvori kafansku pevačicu), potom 1978. godine (Tren, Stići pre svitanja, Pas koji je voleo vozove, Tigar, Nije nego), 1983. godine (Još ovaj put, Halo taksi, Balkan ekspres, Igmanski marš, Moj tata na određeno vreme) i 1997. godine za ulogu u filmu Ptice koje nikad ne polete.

izlozba bata u 90 slika, nis, foto jelena misic6 Iz filma "Uzavreli grad"; foto: Jelena Mišić Pored glavnih nagrada, Bata Živojinović je osvojio i dve nagrade "Car Konstantin" (Doručak sa đavolom i Sutjeska) i jednu nagradu za najbolju epizodnu ulogu. Veza Niša i Bate nije samo preko Filmskih, rekao je njegov sin Miljko Živojinović koji je bio na otvaranju izložbe u Nišu.

Ideja je da Bata, kao čovek iz naroda, bude ponovo blizu naroda, što znači da izložba putuje po manjim mestima. Niš je izuzetak po tom pravilu. Niš je specifičan po tome što je Bata tu proveo deo svog života. Živeo je dve godine u Nišu, što je verovatno bio najvažniji period u njegovom životu. Tada je završio srednju glumačku školu, što je prelomni trenutak u životu svakog čoveka kada se formira po karakteru, navikama i radnim sposobnostima. Dolazio je u Niš sve do kraja života, tako da sam neizmerno srećan što smo dočekali taj trenutak da budemo ovde - rekao je Miljko Živojinović.

izlozba bata u 90 slika, nis, foto jelena misic7 Petar Benčina na otvaranju izložbe; foto: Jelena Mišić Na izložbi su prikazane fotografije iz arhiva Borbe, Novosti, Večernjih novosti, Sporta, Kekeca, Sveta i drugih izdanja. Izložba će oktobra biti otvorena i u Pekingu, gde je zbog svojih uloga u ratnim filmovima Bata bio legenda.

Ovo je trenutak da podsetimo starije generacije na vreme kada su u Niš dolazile najveće svetske veličine, kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Hardi Friger, kada je Niš bio centar jugoslovenske kinematografije. Takođe, nove generacije se na ovaj način edukuju i shvatamo da smo stalno deo tog sveta i da ovaj festival i ovaj grad imaju ogromnu tradiciju koju treba održavati i poštovati - naglasio je Živojinović.

izlozba bata u 90 slika, nis, foto jelena misic4 Filmski susreti su bili važan deo Batinog života; foto: Jelena Mišić Izložba "Bata u 90 slika" je napravljena povodom 90 godina od rođenja legende jugoslovenske i srpske kinematografije, a predstavlja putovanje kroz život ovog nezaboravnog umetnika, kažu iz Niškog kulturnog centra.

Bata Živojinović nije bio samo glumac, bio je čarobnjak sa rečima i emocijama. Svojom harizmom i talentom uspeo je da nas očara i duboko dirne svojim umetničkim izrazom koji se protezao kroz pet decenija. Kroz ovu postavku, koju čini 90 pažljivo odabranih slika, otvaramo vrata u njegov svet, gde svaki kadar predstavlja delić njegove strasti i posvećenosti umetnosti. Bata je, pored ikone kinematografije postao i deo naših ličnih priča, duboko ukorenjen u srpsku kulturu i istoriju - kažu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Batine kolege iz SPS-a Novica Tončev, ministar bez portfelja i Igor Novaković, predsednik Skupštine Niša, potom i gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, umetnički direktor festivala Andrija Milošević i drugi.

Izložba je u Galeriji Niškog kulturnog centra, na Bulevaru dr Zorana Đinđića, otvorena do 9. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    16:48 // 30. 8. 2024.

    Jadnik... da je živ i zdrav /simbolično rečeno/ ... sigurno bi bio uz Ivicu /bez marice/ ali uz av, av !

  • covek iz naroda, kako mi to zvuci poznato. nego narod je ovca pa voli da slusa takve bajke

    12:52 // 30. 8. 2024.

    I onda dodjes do kraja teksta i sav njegov prethodni zivot padne u vodu. Da se nije mesao sa tim sps bio bi najveca legenda na ovim prostorima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: