Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 30. 8. 2024.

| Kultura

Knjiga Mirjane Bojanić Ćirković izabrana za najbolju u Toplici u prošloj godini

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
knjiga
Dve zbirke poezije u jednoj knjizi; Foto: Lj. M.

Iako je tokom 2023. objavljeno nešto manje knjiga od prethodnih godina, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada "Najbolja knjiga topličkog pisca u 2024. godini" pripadne Mirjani Bojanić Ćirković za dve zbirke pesama spojene u jednu knjigu, Zvezde u potiljku i Umem ja sa muškatlama. Nagrada se dodeljuje u okviru tradicionalnih "Drainčevih književnih susreta" koji se ove godine održavaju 55. put.

U obrazloženju žirija navode da se radi o dve potpuno različite motivske i stilske zbirke poetskih tekstova u jednoj knjizi.

„Zvezde u potiljku“ su bliže tradicionalnom pevanju, stihovi su kraći i u njima se evociraju sećanja na neke životne situacije, te ima nostalgije ali i intertekstualnih veza sa pročitanom literaturom, dok je „Umem ja sa muškatlama“ jedna ženska knjiga, ali se u njoj lirsko ja gotovo poistovećuje sa muškim testosteronskim vokabularom i pogledom na svet. Zbirka pesama napisana je iz pozicije pobunjene žene koja ne pristaje na muške stereotipe o ženi kao predmetu muške požude - kaže se u obrazloženju žirija.

Dodaju da pesnička produkcija u Toplici tokom 2023. godine nije bila velika, što ne znači da nije bila kvalitetna.

Nagrađena knjiga izdvojila se svojom inovativnošću i neobičnošću. Mirjana Bojanić Ćirković distancirala se od svoje uloge predavača studentima srbistike na Filozovskom fakultetu u Nišu i objavila jednu inovativnu “dvoglavu” knjigu koja ukazuje na potpunu pesničku zrelost autorke i donosi originalnu poeziju koja se svojom tematikom i stilom dosta razlukuje od poezije topličkih autora koje je žiri u proteklih deceniju i po imao prilike da čita. Žiri nije dao prednost bilo kojoj poetskoj celini u ovoj knjizi već je posmatrao kao jednu knjigu sa dva lica - dodaje Dragan Ognjanović, predsednik žirija.

U Prokuplju je u toku drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji se završavaju večeras od 18 sati gde će uz muzičko-scenski program biti organizovano "Veče topličke poezije" i kada će biti uručena nagrada za najbolju knjigu topličkih pisaca.

Inače, u nikad jačoj konkurenciji za dodelu “Drainčeve nagrade” za koju je ove godine stiglo 65 knjiga poezije iz zemlje i regiona, jednoglasnom odlukom tročlanog žirija kojim je predsedavao Goran Maksimović, ovogodišnje prestižno priznanje pripalo je pesniku Dejanu Aleksiću za knjigu Odavde se vidi koju je objavio Kulturni centar Novog Sada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bivši student

    16:31 // 30. 8. 2024.

    Draga, čestitam! Duh Pavića i Lalića treperi u Vašoj poeziji i svekolikom radu. Beskrajno se radujem razvoju i negovanju književne reči iz pozicije univerzitetske radnice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: