Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 11. 10. 2024.

| Kultura

Knjige dvoje mladih pisaca iz Leskovca i Vranja među 200 najboljih dečijih knjiga na svetu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
knjige

Na ovogodišnjoj listi najboljih svetskih štiva za decu koju već više od 70 godina izdaje minhenska Međunarodna biblioteka za mlade našle su se dve knjige iz Srbije - Guguto memeto leskovačkog pisca Stefana Mitića Tićmija i Petra je stvarno otišla Aleksandre Jovanović iz Vranja.

The White Ravens je lista koja izlazi na godišnjem nivou i predstavlja najbolje knjige za decu i mlade izdate u tekućoj godini. Godišnji katalog promoviše se svake godine na Sajmu knjiga u Frankfurtu, najvažnijem svetskom sajmu u oblasti izdavaštva. Ovogodišnji katalog čine knjige na 44 jezika iz 62 zemlje.

Ovo je treći put da se delo Stefana Mitića Tićmija našlo na ovoj prestižnoj listi - 2019. godine je to bila knjiga Ja sam Aikiko, a 2021. godine Kaput od mahovine.

stefan ticmi foto: Tina DragovićMitić kaže da mu itekako znači što se njegovo štivo opet našlo među 200 najboljih knjiga za decu i da je to potvrda sa se za svako dugogodišnje mozganje i maštanje, na kraju krajeva, na rubu svih rubova, kao u knjizi, isplati.

U ponedeljak mi je u Nišu, na početku Dečje nedelje, uručena nagrada "Maleni cvet", na kraju nedelje je došla vest iz Nemačke za "White Ravens". Lep početak i lep kraj nedelje za jednu knjigu. I drago mi je zbog toga. Lepo je predstavljati svoju zemlju na taj način: kroz literaturu za decu i mlade. I baviti se ozbiljnim temama na šašav način, pa ipak pitak i univerzalan. I radostan sam što je i Aleksandrin roman ušao u ovaj izbor. Mi smo prethodnih meseci radili na jednom scenariju, koji će naredne godine biti na RTS-u. Jedva čekam realizaciju toga. Za decu je, naravno - kaže Tićmi za Južne vesti.

I Aleksandrina knjiga nije prvi put na ovoj listi. Njeno delo Crna ptica bila je takođe među 200 najboljih naslova u svetu u 2021. godini.

Roman Guguto memeto leskovačkog pisca Stefana Mitića Tićmija donosi bajkoliku priču smeštenu u Selu na rubu razuma, u kojoj se glavni junaci zajedno suočavaju sa smrću i krivicom. Glavni junaci su vračara Slutka, koja predviđa ko sledeći umire, i slovoslagač Moća, koji stavlja slova na krstove preminulih. Njihove kuće povezane su žicom na kojoj je je Ptica – glasnica.

Roman Aleksandre Jovanović Petra je stvarno otišla namenjen je tinejdžerskom uzrastu i prati priču o prijateljstvu Petre i Milice.

Petri sve ide od ruke – i hemija i balet i skijanje – ali i dalje ne zna čime stvarno želi da se bavi. Zna da ne želi da upiše medicinsku školu, a pogotovo ne želi da se seli u drugi grad, daleko od najbolje drugarice. Petrin i Miličin svet odjednom će se okrenuti naopačke, a njihovo prijateljstvo će se naći na velikom testu - stoji u opisu knjige.

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju, a Stefan Tićmi (Mitić) 1992. godine u Leskovcu. Oboje iza sebe imaju nekoliko književnih nagrada. knjige.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I.....je l' su uhapsili balon?

Dubioza Čitalac

Tekst: Balon sa porukom

Pronađite nas na: