Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 16. 5. 2024.

| Kultura

Koncert pijanistkinje iz Prokuplja povodom Međunarodnog dana muzeja

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
marija timotijević
Kncert prokupačke pijanistkinje u Muzeju; Foto: M. T.

Marija Timotijević, jedna od najpoznatijih prokupačkih pijanistkinja koja nikada nije zaboravila grad u kome je rođena, još jednom će za sve Prokupčane organizovati besplatan solistički koncert klavirske muzike na kome će izvoditi dela različitih stilskih epoha, od baroka do savremene umetničke muzike. Kao gost koncerta nastupiće i Marta Lepojević, nagrađivana učenica muzičke škole "Kornelije Stanković" u Prokuplju, a koncert je zakazan u muzeju “Toplice” u Prokuplju, u subotu 18. maja od 20 sati uz bespaltan ulaz za sve posetioce.

Marija naglašava da je uvek posebno zadovoljstvo kada svoj rad i umeće na klaviru može predstaviti svojoj publici, u gradu odakle potiče. marija timotijević Još jedan klavirski koncert u prokupačkom Muzeju; Foto: M. T.

Tradicionalno svake godine imam po nekoliko nastupa u rodnom Prokuplju. Sada je to postala i neka vrsta rituala za mene da svako prvo izvođenje nekog programa bude baš u mom gradu. Ovoga puta koncert se organizuje povodom Međunarodnog dana muzeja u Narodnom muzeju "Toplice". Posebno mi je zadovoljstvo što će kao gost koncerta biti talentovana Marta Lepojević, polaznica Muzičke škole “Kornelije Stanković” u Prokuplju, a koja je do sada više puta nagrađivana na raznim takmičenjima širom Srbije. Nadam se da će koncert, kao i svi do sada biti dobro posećen i sa nestrpljenjem isčekujem da zasviram pred svojom publikom - kaže pijanistkinja Marija Timotijević.

Ova Prokupčanka je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir u klasi profesora Jokut Mihailovića, a specijalističke studije klavira završila je 2013. u istoj klasi sa najvišom ocenom.

U klasi profesora Dejana Sinadinovića doktorirala je 2019. godine i na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu trenutno je angažovana u zvanju asistenta na odseku za klavir.


Prvi koncert imala sa 10 godina

Marijina muzička karijera započinje od malih nogu i svoj prvi solistički koncert imala je već u desetoj godini, a prvi nastup sa orkestrom imala je u trinaestoj godini pod dirigentskom palicom Angela Šureva.

Njen obrazovni put je oslonjen na tradiciju renomirane ruske pijanističke škole kroz saradnju sa značajnim pedagozima kao što su Olga Ljahova Petrović, Arbo Valdma, Vladimir Viardo i Vladimir Ovchinniko, a takođe se usavršavala na pijanističkim kursevima poznatih profesora kao što su Kemal Gekić, Nataša Veljković, Jurij Kot, Dang Thai Son.

Tokom bogate karijere osvojila je više od dvadeset prvih nagrada na republičkom i međunarodnom nivou, među kojima su nagrade sa međunarodnih takmičenja kao što su Davorin Jenko i Slobomir, a početkom ove godine dobila je i Svetosavsku zahvalnicu, nagradu koju dodeljuje Toplički upravni okrug najuspešnijima Topličanima koji su svojim radom i rezultatima zaslužni za uspeh i promociju ovog dela juga Srbije.


Raznovrstan program za Međunarodni dan muzeja

Prokupački Muzej pripremio je bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program povodom obeležavanja Međunarodnog dama muzeja, koji će započeti u subotu od 16. sati u Galeriji "Boža Ilić" otvaranjem izložbe slika, platna i crteža "Maske" autora Evine Pešić uz nastup učenika Muzičke škole "Kornelije Stanković. muzej prokuplje Bogat i zanimljiv program u prokupačkom Muzeju; Foto: Lj. M.

Program se od 18 sati nastavlja u Muzeju otvaranjem izložbe slika "Dobitnici nagrade za slikarstvo "Boža Ilić", spletom narodnih igara KUD "Abrašević", predavanjem na temu "Pešadijska oprema i naoružanje u Prvom svetskom ratu", prikazivanjem filma "Industrijsko nasleđe fabrike stakla u Prokuplju", projekcijiom filma "Gospođa iz Pločnika" nastupom baletske grupe i nizpm drugih aktivnosti.

Ulaz za čitav subotnji program Muzeja u Prokuplju koji se održava na dve lokacije, u Muzeju i Galeriji "Boža Ilić" je besplatan za sve posetioce.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    20:17 // 16. 5. 2024.

    Dobar umetnik(ca), harizmaticna, lepa zena... Treba posetiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mogu da ga izdaju vikendom za žurke

Goran Petrović Čitalac

Tekst: Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Pronađite nas na: