Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 19. 8. 2024.

| Kultura

Konstrakta u centru pažnje poslednje večeri "Nišvila", višeminutne ovacije niškim džezerima

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Na poslednjoj večeri 30. Nišvil džez festivala, publika je imala prilike da prisustvuje nastupima raznovrsnih muzičkih žanrova, a veče je proteklo u znaku pevačice i kantautorke Konstrakte, koja je izazvala najveće interesovanje publike. Višeminutne ovacije je dobio je i niški EYOT koji je publika dva puta vratila na bis. Dodeljena je i specijalna nagrada najstarijem posetiocu festivala.

Poput svih ostalih festivalskih dana, publika je pokazala da postoji džez baza u Nišu koja dolazi od prvog do poslednjeg nastupa, što je bio slučaj i ove večeri.

Četvrto festivalsko, ali i poslednje veče 30. Nišvila otvorio je bečki trio PRIM koji je priredio nastup u intimnijoj atmosferi, koja je i priličila ozbiljnijem raspoloženju publike.

U istom ritmu nastavio je i bugarski sekstet Postcode, a iako plato nije bio ispunjen, skoro sva sedišta sa strane bine gde su svirali bila su popunjena, a okupljeni su pozdravljali kraj svake pesme, čime su Bugari još jednom na ovogodišnjem Nišvilu pokazali da imaju odlične džez bendove.

JLM_9727 Scatter the Atoms that Remain; foto: Jelena Mišić Džez je nastavio da dominira i tokom sledećeg nastupa kada je na glavnoj bini svirao kanadski Scatter the Atoms that Remain. U pitanju je bio džez inspirisan duhovnom i spiritualnom muzikom.

Brz i energičan ritam, dodatno je upotpunjavao saksofonista benda koji je povremeno upotrebljavao kocke i narukvice od drveta i daire.

JLM_9789 Bad Copy; foto: Jelena Mišić U istom trenutku na hip-hop bini svoj jednočasovni nastup održao je i Bad Copy. Energični kao i uvek, okupili su mnogobrojnu publiku koja je zajedno sa njima pevala stihove popularnih pesama, čime su Nišlije pokazale da im je uz glavnu binu, hip-hop bina bila jedna od omiljenih tokom četiri dana festivala.

JLM_0021 Nišvil 2024; foto: Jelena Mišić Iščekivajući nastup Konstrakte, koja je i pre nastupa okarakterisana kao jedna od vodećih hedlajnera festivala, publika je polako punila plato ispred bine, a skoro sva sedeća mesta bila su zauzeta.

JLM_9863 Nišvil 2024; foto: Jelena Mišić Nastup Konstrakte počeo je desetak minuta ranije, a to je ujedno bio i najposećeniji koncert tokom svih dana festivala. Mnogobrojna, uglavnom mlađa publika "preskočila" je ogradu i počela da zauzima mesta tik uz binu.

To se tokom ostalih dana nije dešavalo, te se po prvi put pojavilo i obezbeđenje, koje nije sprečilo ili zabranjivalo publici da tu i stoji.

Okupljeni su u glas pevali, kako Konstraktine, tako i pesme benda Zemlja gruva. Nekoliko puta puštane su i numere napravljene uz pomoć veštačke inteligencije, a glavna tematika bili su Niš i džez.

Erupcija oduševljenja nastala je kada je na samom kraju koncerta usledila pesma kojom je Konstrakta predstavljala Srbiju na Pesmi za Evroviziju, koju je publika pevala u glas, a u nekim trenucima i nadjačala pevačicu.

Odmah nakon tog nastupa usledio je nastup jamajčanskog gitariste, koji je svojim specifičnim stilom sviranja na jednoj žici, pokazao zbog čega neke njegove pesme na YouTube-u imaju desetine miliona pregleda.

JLM_0502 Brushy One String; foto: Jelena Mišić Uz svoj standardni repertoar Brushy One String odsvirao je i najpopularniju pesmu Chicken in the corn, koju je publika prepoznala i zajedno sa bendom otpevala, uz sada već standardno snimanje video-klipova na telefonima.

Brushy One String tokom celog nastupa održavao je dobru atmosferu, a blokom pesama koje se smatraju klasicima rege zvuka, dodatno je razgalio publiku.

Tradicionalno, poslednji nastup kojim se završava Nišvil bio je rezervisan za niški bend. Ovog puta čast je imao džez sastav EYOT, kojima je ovo bio četvrti nastup na festivalu.

JLM_0554 EYOT; foto: Jelena Mišić Originalni, tačni, precizni i uigrani zvučali su jedinstveno i dobro kao da nije u pitanju nastup uživo, već studijska verzija pesama. Publika je to znala da ceni, te je svaku pesmu pozdravljala aplauzima i uzvicima.

Takođe, njihov nastup je bio jedini džez nastup na ovogodišnjem festivalu da publika nije sedela, već je ograda do bine bila ispunjena posetiocima koji su u ritmu muzike pratili svaki pokret muzičara na bini.

Kraj koncerta dočekan je višeminutnim aplauzom, a poziv publike na bis bio je ispunjen, te je bendu bilo dozvoljeno da još jednu pesmu odsvira Nišlijama.

I drugi poziv na bis bio je prihvaćen, te su niški džezeri odsvirali još jednu pesmu i ponovo bili pozdravljeni gromoglasnim aplauzom kojim je i zvanično završen jubilarni 30. Nišvil džez festival.


Specijalna nagrada višegodišnjem i najstarijem posetiocu

JLM_9863 Nišvil 2024; foto: Jelena Mišić Dodeljena je još jedna nagrada na ovogodišnjem Nišliji, ovoga puta je u pitanju specijalna nagrada najstarijem posetiocu festivala Ljubivoju Perunoviću, koji nije propustio dolazak na festival poslednjih 30 godina.

Dragi ljubitelji džeza želim da vas pozdravim i kažem da sam tu punih 30 godina od kada je Niš osvojio džez, a džez Niš. Džez je moja velika ljubav, a ljubav i svih vas koji dolazite ovde. Ovo je bilo veliko iznenađenje za mene i hoću da kažem da moramo da poštujemo džez, da poštujemo carski Niš i sve ljubitelje džeza. Ljudi, posećujte džez manifestacije - rekao je Perunović.

Podsetimo, zvanični program festivala otvoren je u četvrtak, 15. avgusta nastupima "hedlajnera" Tio Krokera, Brooklyn Funk Essential i Black Uhuru, dok su druge večeri festivala posetioci imali priliku da čuju Arrested Development, Kamilu Džordž, Dženi Mekferson i tradicionalni kubanski zvuk.

Pretposlednje večeri u subotu, 17. avgust najviše reakcija bilo je tokom nastupa Keren Souze koja je pokazala zbog čega je smatraju jednom od najboljih latino džez i bosa pevačica. Međutim, veče je obeležila i svađa publike oko zaklanjanja pogleda.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Šta će Konstrakta na džez festivalu?

    18:18 // 21. 8. 2024.

    Kakve ona ima veze sa bilo kakvim pojmom vezanim za džez muziku??

  • Aca

    16:52 // 19. 8. 2024.

    EYOT zasluzuje bolji termin, nadam se da ne sviraju za dž.
    A Konstrakta i ono skupljanje poklona...nije u redu da bilo ko uzima od onih koji imaju mnogo manje od njega odnosno nje. Ne razumem šta ona deca imaju od toga što joj daju bilo šta. A šta ona radi sa tim stvarima to je njena stvar samo bi bilo bezveze da to ne baca jer vidim da je deci stalo da im makar pruži ruku

  • Nislija

    12:02 // 19. 8. 2024.

    Udba je tu,nema sekiracije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: