Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 9. 9. 2024.

| Kultura

“Legende” pevaju za “Nemanjine dane” u Kuršumliji 

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
nemanjini dani
Tradicionalna manifestacija krajem nedelje u Kuršumliji; Foto: TO Kuršumlija

Manifestaciju "Nemanjini dani" koja oživljava duh srednjeg veka, u Kuršumliji će i ove godine obeležiti brojni edukativni, kulturni, dečiji i zabavni sadržaji, etno radionice, vitezovi i princeze, kao i koncert grupe Legende koji je iz budžeta plaćen 646.250 dinara bez PDV-a. Trodnevna manifestacija jedna je od najvažnijih srednjovekovnih festivala koji Kuršumlija organizuje tokom godine, a održaće se od 12. do 14. septembra.

Osim izdataka za Legende, Turistička organizacija Kuršumlije će za binu izdvojiti 561.000 dinara bez PDV-a.

Ova manifestacija ima za cilj očivanje duhovnih, kulturnih i tradiocionalnih vrednosti topličkog kraja. “Nemanjini dani” su prilika da se oživi bogata istorija i kultura topličkog kraja, da se generacije povežu kroz tradiciju i da se proslavi nasleđe koje je oblikovalo ovaj deo Srbije - kažu u Turističkoj organizaciji Kuršumlije koja je i organizator manifestacije.

Program počinje u četvrtak, 12. septembra, mozaik radionicom za decu “Kamenčić jedan sam nije vredan”, a istog dana u bioskopu u Kuršumliji od 19 sati biće odigrana i predstava “Nemanjići - Podela carstva”.

U petak, 13. septembra od 18 sati je zakazano akademsko veče, dok će završnog dana program početi u podne dečijom radionicom “Etno bazar i domaća radinost”.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je za 14 sati, a nakon toga nastupiće KUD “Spasovdanski vez” i OKUD “Bata Lačković” iz Kuršumlije.

Kulturno-umetnički program biće nastavljen koncertom etno grupe Zlatnik, viteške borbe su planirane za 16 sati, dok će “Nemanjine dane” zatvoriti koncert grupe Legende koji počinje od 18 sati.

Tokom 2019. godine u Kuršumliji je obeleženo 850 godina postojanja Nemanjinih zadužbina, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, a kao rezultati višegodišnjeg rada na rekonstrukciji svih sprovedenih istraživanja i analizi prikupljene i sačuvane arheološke građe o Nemanjinim zadužbinama u Kuršumliji, objavljena je i monografija Manastir Svetog Nikole u Toplici čiji je autor Emina Zečević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Građanin

    13:52 // 10. 9. 2024.

    Mnogo im jaka ova fotografija. Profesionalna.

  • Magere i Vo

    15:20 // 9. 9. 2024.

    Sto rekao Rambo Amadeus Ostala je samo fukara i raja na belome lebu. Mladi pobegli, nekad 15.000 sad nema ni 8.000 stanovnika i dalje glasaju dok ne budu 2/3 kuca prazne. Palanacki mentalitet. Ostale samo šljokare

  • Mile

    13:13 // 9. 9. 2024.

    Kakvi bre kulturni sadržaji? Pa jeste li nekada bili u tu palanku. Pa ti ljudi jedino što znaju to je da piju do besvesti. Gledao sam ih sto puta. Hahaha...kulturni i edukativni sadržaji u Kuršumliji. Pa svi što su bili malo pametniji su pobegli odatle. Prošetajze posle 11 sati uveče pa gledajte šta im radi omladina.

    • Perunika

      14:26 // 9. 9. 2024.

      Tačno! Tačka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: