Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:36, 19. 7. 2024.

| Kultura

Nagrada "Pavle Vuisić" posthumno Žarku Lauševiću, na Filmskim susretima 12 domaćih ostvarenja

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
filmski
Laušević bio jedan od miljenika niške publike; foto: Vanja Keser

Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu osim Svetozaru Cvetkoviću, biće dodeljena i posthumno Žarku Lauševiću na otvaranju ovogodišnjih Filmskih susreta u Nišu. 59. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma biće održan od 24. do 30. avgusta, a u takmičarskom programu učestvovaće 12 ostvarenja.

Da je Svetozar Cvetković ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije još u maju, a sada organizatori navode da će ovu nagradu dobiti i posthumno i Laušević koji je preminuo krajem 2023. godine.

Žarko Laušević je bio jedan od miljenika niške publike, a na Filmskim susretima je osvojio​​ dva Gran prija i "Cara Konstantina".

vatromet, filmski susreti 2022, foto jv jelena misic Filmski susreti počinju 24. avgusta; foto: JV / Jelena MišićKada je reč o programu ovogodišnjih Filmskih susreta, iz NKC-a saopštavaju da je selekciona komisija odabrala je 12 filmskih ostvarenja za glavni takmičarski program.

Program će otvoriti prve večeri, 24. avgusta, drama Za danas toliko u režiji Marka Đorđevića u kojoj glavne uloge tumače Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević i Goran Bogdan, kao i Nedelja, biografski film o Džeju Ramadanovskom koga tumači Husein Alijević.

Drugog dana festivala na programu će biti film Dragana Bjelogrlića Čuvari formule, kao i Poslednji strelac reditelja Darka Nikolića u kojem glume Nenad Jezdić i Miloš Timotijević.

Srpska premijera filma Megdan: između vode i vatre, u kojoj uloge tumače Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić, zakazana je za 26. avgust, kada će biti i niška premijera ostvarenja 78 dana.

Heroji Halijarda u režiji Radoša Bajića na programu su 27. avgusta, nakon čega će biti prikazana porodična komedija Koste Đorđevića Sunce mamino.

Pete festivalske večeri na programu će biti ostvarenja Ruski konzul i Živi i zdravi, dok će poslednje večeri biti prikazani filmovi Jorgovani i Radnička klasa ide u pakao.

Poslednje festivalske večeri biće dodeljene nagrade i biti održana projekcija gostujućih filmova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ogi

    19:50 // 20. 7. 2024.

    Živeo Festival. Živeli filmovi!

  • Kinofil

    21:37 // 19. 7. 2024.

    Ko će da gleda filmove koji su već prikazivani u bioskopima?

  • Heroji bilijara

    19:47 // 19. 7. 2024.

    Vecina filmova su smor,bez radnje,pogledas treljer i to je to. A imamo najvise glumaca po glavi stanovnika i budala/m2 gledam ono Nećete verovati i druge emisje i to shvatam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: