Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 19. 10. 2024.

| Kultura

Nagrađivani nemački filmovi 13. put pred niškom publikom

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
bioskop
Sedam savremenih nemačkih filmova na programu; foto: V. Keser

Trinaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST održaće se u Nišu od četvrtka, 24. do nedelje, 27. oktobra u bioskopu Cineplexx. Pod sloganom "Optimistično dezorijentisani", publika će imati priliku da pogleda sedam nagrađivanih, savremenih nemačkih filmova različitih žanrova.

Festival će u četvrtak od 19:30 otvoriti film 15 godina, a organizatori napominju da je u pitanju epska drama reditelja Krisa Krausa, koja prati bivšu pijanistkinju u suočavanju sa nasilnom prošlošću.

Film je dobio nagrade Nemačka filmska nagrada 2023. za najbolju sporednu žensku ulogu (Adel Nojhauser) i još dve nominacije (za najbolju glavnu žensku ulogu – Hana Hercšprung i za najbolju sporednu mušku ulogu – Kristijan Fridel). Nemačka komisija za film i medije FBW okarateristala je „15 godina” kao film izuzetne vrednosti. Filmski festival u Linienu: glavna nagrada za najbolji film; Bavarska filmska nagrada 2023. za najbolju glavnu žensku ulogu (Hana Hercšprung) - navode organizatori.

Jonja Anike Mecke je društveno angažovana i zabavna drama, a niškoj publici biće prikazana u petak, 25. oktobra od 19 sati. Kako je najavljeno, film detaljno istražuje pokretače ljudskog ponašanja.

Iste večeri, u 21 sat, na programu je austrijsko-nemačka koprodukcija Đavolje vrelo, inače, austrijski kandidat za Oskara.

Film pruža kritiku verskog dogmatizma, mračnu i dirljivu rekonstrukciju glasova prošlosti koji su ostali nečujni i uzbudljiva metafizička istraživanja okova koji su putovali kroz vreme da bi opstali u današnjem društvu. Istorijski film sa radnjom smeštenom u mračni 18. vek ruralne Austrije, rađen je u analognoj tehnici 35 mm, transponuje atmosferu holandskog slikarstva, i ima mnogo poveznica sa današnjim trenutkom - rekli su o filmu organizatori.

Subotnji program počinje filmom Franky Five Star u 19 sati, dok je u 21 sat zakazana projekcija filma Iz svoje kože.

Festival se zatvara u nedelju, 27. oktobra, projekcijom filma S one strane place granice od 19 sati, dok će program zaključiti Mrtav ugao Ajše Polat u 21 sat.

Ovaj politički triler, navode organizatori, kroz slojeve socijalne drame istražuje teme kontrole, nestalih osoba i video nadzora, nudeći napetu atmosferu.

GoetheFEST se održava od 2012. godine i pruža presek savremene nemačke kinematografije, prikazujući nagrađivane filmove sa najvećih međunarodnih festivala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka otkopaju akvadukt. Sigurno ima bolju vodovodnu mrezu nego sto imamo mi danas.

Bumbar Čitalac

Tekst: Zatrpan rimski akvadukt u Nišu - "nalazišta čekaju bolja vremena"

Pronađite nas na: