Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 15. 7. 2024.

| Kultura

Nedelja obeležavanja gradske slave u Prokuplju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
slava u Prokuplju
Ove nedelje počinje obeležavanje gradske slave u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Od srede 17. do nedelje 21. jula, nizom kulturno-zabavnih manifestacija od sportskih aktivnosti, otvaranja izložbe slika i ikona, duhovnih razgovora, pripremanja riblje čorbe, svečane liturgije, do koncerta “Nevernih beba” na dan slave 21. jula, u Prokuplju će biti obeležena gradska slava sveti Prokopije.

Svečanost će početi 17. jula od 19 sati na Trgu topličkih junaka kada se organizuje "Festival sporta", dok će u 20 sati u Galeriji "Boža Ilić", biti otvorena izložba slika "Manastiri u Toplici".

U četvrtak 18. jula u 18 sati u Narodnom muzeju Toplice otvara se izložba ikona iz crkve Svetog Prokopija i nastup Snežane Teodopulos. Sat kasnije predviđeni su "Duhovni razgovori" i predavač protojerej stavrofor dr Miloš Vesin, a tradicionalno takmičenje u pripremanju riblje čorbe, planirano je za 19. jul od 18 sati na Trgu Topličkih junaka. Nakon toga u 19 i 30, u Domu kulture, odigraće se monodrama "Knez Miloš". Za subotu 20, jul već u 7 ujutru je zakazan turnir u pecanju na reci Toplici, a u 17 i 30, u porti crkve Svetog Prokpija, planiran je doček Njegovog Visokopreosveštenstva Mitroplita niškog Arsenija - kaže se između ostalog u najavi obeležavanja slave.

Praznično bdenije biće održano istog dana u 18, u 19 sati je Crkveno-svenarodna litija, a u 20 sati u Domu kulture organizuje se Prokopovdanska akademija, kada će biti uručene Plaketa i zahvalnice ovogodišnjim laureatima.

Na sam dan Svetog Prokopija program počinje u 7 i 30, kada će Prokupčani u porti crkve, dočekati Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita niškog Arsenija. U 8 sati biće služena Svečana Liturgija, dok će uveče od 18 sati na Trgu topličkih junaka biti održan kulturno umetnički program, a potom od 22 sata i koncert, na kome će nastupiti muzička grupa "Neverne bebe". Tradicionalan vatromet je predviđen za 22 i 30 - kažu u organizatori slave u Gradskoj upravi Prokuplja.

Ovogodišnji domaćin slave je i aktuelni gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović.


Od četiri laureata za dan slave, tri doktora

Na predlog Srpskog lekarskog društva Podružnice u Prokuplju, ovogodišnji laureat Plakete "Sveti Prokopije" je doktor medicine Mirjana Andrejević-Kry, predsednica humanitarne organizacije “Prohuman” i “Društva srpskih lekara i stomatologa Nemačke”.

Ona je rođena u Beogradu, gde je i završila Stomatološki fakultet. Posle obavljene stažerske prakse, u zubnolekarskoj poliklinici u Beogradu, na odeljenju stomatohirurgije, odlazi u Nemačku. Paralelno sa radom u zubnoj ordinaciji, 1999. godine, u najteže vreme za Srbiju, vreme sankcija i bombardovanja, oskudice, pogotovo u sanitetskom materijalu, ali i životnim namirnicama, osnovala je internacionalno prepoznatljivu, humanitarnu organizaciju, registrovanu u Nemačkoj. Od tada su krenule njene ozbiljne humanitarne akcije. Uglavnom su to bili transoporti u sanitetskom materijalu za naše klinike, bolnice i ambulante. Posebno možemo da izdvojimo humanitarne pošiljke Topličkom okrugu, gradovima Prokuplju, Blacu i Kuršumliji - kaže se u obrazloženju najvažnijeg priznanja koje dodeljuje Prokuplje

Još jedan lekar je, na predlog istog Društva, dobio značajno priznanje povodom obeležavanja gradske slave Prokuplja, pohvalnica Svetog Prokopija pripala je Biljani Kukić, specijalisti anestezije i reanimatologije. Ona je rodom Leskovčanka, ali je srednju školu završila u Prokuplju.

Od 2014. je na poziciji načelnika anestezije na Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS Beograd.

Prokupčanka, doktorka Marija Ratković - Janković treća je dobitnica pohvalnice Sveti Prokopije, kao učenik generacije i nosilac diplome "Vuk Karadžić", po završetku prokupačke Gimnazije, upisuje Medicinski fakultet u Nišu, kao prva na listi.

Radi na Odeljenju dečije nefrologije Klinike za pedijatriju UKC Niš i pred odbranom je subspecijalističkog ispita iz nefrologije. Od 2021. godine, radi i na Medicinskom fakultetu u Nišu, u svojstvu asistenat na katedri Pedijatrije.

Jedini dobitnik pohvalnice Sveti Prokopije a nije doktor je Nenadu Gizdaviću iz Prokuplja, koga je lična tragedija, u kojoj je ostao invalid, privela Bogu i Crkvi. Tu je, kako je navedeno u obrazloženju, pronašao svoj mir i u isto vreme, postao koristan i za crkvu i svoj grad.

Učestvovao je i u 33 puta nagrađivanom filmu "Pokajnik u pokušaju" na svetskim festivalima, koji je zapravo najbolji mogući ambasador crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.


"Neverne bebe" za dan slave za 7.000 evra

Prokupčani će na gradskom Trgu topličkih junaka za gradsku slavu imati koncert grupe Neverne bebe, a za njihov nastup iz gradske kase planirano je da se plati oko 7.000 evra, dok će čitava organizacija sa binom i ozvučenjem kao i vatrometom koštati nešto manje od 2 miliona dinara.

Inače, Prokuplje poslednjih godinu dana nije finansijski stabilno, a u prilog tome ide činjenica da su se pre oko 3 meseca kreditno zadužili oko 2,5 miliona evra uz obrazloženje da je to u "interesu građana", ali loša finansijska situacija u gradskoj kasi ne smeta da gradska vlast ove godine ne štedi novac na obeležavanju slave, pa pored izdataka za organizaciju koncerta, planirano da se potroši još 3 miliona dinara za taj događaj.

Od tog novca, jedna trećina, 990.000 dinara biće utrošena za usluge ugostiteljstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Verko

    19:38 // 15. 7. 2024.

    Zašto oficiri vosjke i policije učestvuju u magijskim ritualima?

    • Палилулац

      21:10 // 15. 7. 2024.

      Зато што је, на вашу велику жалост, време комуниста и субнораша прошло. Србија има христољубиву војску која почива на светосавским темељима!

  • Prokupčani !

    15:39 // 15. 7. 2024.

    Samo me interesuje kako neko ko nije iz Prokuplja dobija nagradu.Mora da se neko od onih koji dodeljuju nagrade lečio kod ovih lekara.Drugi razlog?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: