Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:58, 24. 8. 2024.

| Kultura

Niš od večeras pripada glumcima - počeli su Filmski susreti

Autor:Ljubica Jocić, Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
IMG_3377
foto: Nikola Đukić

"Glumci, Tvrđava je vaša", rečenica je koja tradicionalno i najbolje najavljuje početak Filmskih susreta, koji će u Nišu ove godine biti održani 59. put. Nju je izgovorila Danica Maksimović, predsednica tročlanog žirija koji će odlučiti koji glumci i glumci iz 12 filmova će dobiti nagrade jedinog festivala koji je posvećen glumačkoj profesiji. Na svečanom otvaranju uručene su dve nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću.

IMG_3350 foto: Nikola Đukić Do petka, 30. avgusta Tvrđava i Niš, čije ključeve je gradonačelnik Dragoslav Pavlović uručio predsednici žirija Danici Maksimović, pripadaju glumcima i glumicama jer je počeo 59. Festival glumačkih ostvarenja. Uz veliki aplauz pre i posle obraćanja, Danica Maksimović je otvorila festival

Ne kaže se slučajno da su glumci emocionalne atlete. refleksi treba da su oštri, a telo i um u vrhunskoj formi. Svaki glumac treba prvo sebe da uveri u ono što radi, a tek onda i publiku. Kad se dogodi idealan spoj te dve magije, glumci i publika srastaju u jedno. Glumci, glumci, Tvrđava je naša. Proglašavam festival otvorenim - rekla je Danica Maksimović.

Usledio je vatromet, a nakon pirotehnike počeo je i takmičarski deo festivala tokom kog će biti prikazano 12 filmova, a prva dva su Za danas toliko i Nedelja.

Prethodno su bile dodeljene i dve nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo, a laureati su Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević. Kako je prošlo uručenje, čitajte u posebnom tekstu.

Žiri, pored Danice Maksimović, čine i Hristina Popović i Aleksandar Srećković Kubura.

Potrudiću se sa budem objektivna i najrealnija. Imam još dva člana žirija, ali mislim da ćemo se složiti. Svako će imati svoj argument, ali imaćemo vrstu dogovora šta će prevagnuti šta će ko da dobije. To je normalno kada se vaga. Tu su sigurno nijanse u pitanju. Niš živi za film. Glumci i glumice su dugo tu. I oni koji su rano otišli. Divno je da toga ima, da su ljudi tu, sve je lepo - rekla je Danica Maksimović.

Više o filmovima koji će biti na programu ovogodišnjih Filmskih susreta u Nišu, možete saznati u našem zasebnom tekstu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesko

    23:23 // 26. 8. 2024.

    Srpsko društvo je odavno postalo odvratno u svim sferama društva! Glumci su ovde, većina, zapravo rijaliti osobe pod parolom "glumac"
    Pa pogledajte samo jasnicu Mariju Veljković i momka jo, jeftinoća i ružnoća vrišti iz te žene! Ovo ovde je sve jad i beda

  • Miloš

    14:00 // 25. 8. 2024.

    Sve manje pravih glumaca dolazi, Milan Kalinic otvara susrete, daleko je on od glumca da se ne lažemo. Sta je sledece Iva Strljic?
    Publika gricka semenke, priča, snima, duvanski dim se širi, i odlazi nakon par minuta. Razlog je i loš film za otvaranje.
    Direktori javnih preduzeca su se slikali i otišli, a veceras ce tek biti prazno!

  • Szs

    09:39 // 25. 8. 2024.

    Filmska publika? Ovi sto grickaju semenke i bulje u telefone nisu filmska publika jer njihovo poimanje sedme umetnosti počinje i završava se "Žikinom dinastijom" a ni taj domaći kemp nisu baš pokapirali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: