Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 19. 7. 2024.

| Kultura

Niški "EYOT" zatvara ovogodišnji "Nišvil džez festival"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
eyot
Njihovim nastupom biće nastavljena tradicija da niški bendovi zatvaraju festival; foto: Vanja Keser

Svoj prepoznatljivi zvuk između klasičnog džeza i rokenrola, ambijentalne i balkanske muzike, svetski priznati bend EYOT doneće poslednje večeri Nišvil džez festivala. Time će biti nastavljena tradicija da niški bendovi zatvaraju festival u Tvrđavi.

EYOT je prošle godine u niškom teatru, domaćoj publici priredio solistički koncert povodom 15 godina na muzičkoj sceni i time je bend svirao u svom gradu nakon pet godina pauze.

Tokom tih pet godina, EYOT je imao značajne koncerte i turneje, a publika na Nišvilu imaće priliku da uživo čuje neke od pesama koje su obeležile njihovu karijeru.

Bend je koji može da pohvali zapaženom međunarodnom karijerom - nastupao je u više od 20 zemalja širom sveta, a aktivan je i na domaćoj sceni. Pobednik je takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcase 2012 takmičenja (Kan, Francuska), najznačajnijeg muzičkog sajma na svetu.

Nacionalna platforma Srbija stvara uvrstila je EYOT na listu svojih kreativnih ambasadora. Deceniju rada niški bend je obeležio koncertom na vrhu Suve planine, koje je proglašen za jedno od najvećih muzičkih dostignuća.

Nastup uživo na njujorškom WNYC radiju izabran je u devet najboljih, od više od stotinu odžanih koncerata prošle godine. Dve kompozicije sa tog nastupa našle su se i na njihovom prvom živom albumu Quindecennial koji je februara objavila nemačka izdavačka kuća Neuklang.

Muzički sastav EYOT je nosilac i GODUM nagrade za najbolju srpsku džez grupu 2022. godine, po oceni Udruženja džeza, zabavne i rok muzike, a do sada su objavili šest albuma.

Njihova muzika predstavlja sveži zvuk koji spaja kulturu džeza, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    11:42 // 20. 7. 2024.

    Светски признати музичари,на светски признатом џез-фестивалу...а,оба наши...нишки...и музичари и фестивал...загарантован квалитетан музички доживљај!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: