Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 4. 7. 2024.

| Kultura

Nišom će odzvanjati "Tebe poem’’: Horske svečanosti i 110 godina od smrti Mokranjca

Autor:Branka FilipovićIzvor:Južne vesti
horske
Horske svečanosti u Nišu održavaju se bijanalno, odnosno na dve godine; arhiva, foto: V. Keser

Ljubitelji opere moći će večeras na Letnjoj pozornici da prisustvuju otvaranju 29. Internacionalnih horskih svečanosti ”Blistavi glasovi’’. Negotinsko pevačko društvo svoj nastup posvetiće Mokranjcu, a ovaj operski bijenale trajaće do 7. jula.

Svečano otvaranje započeće Bizeovom operom Karmen, koju će večeras izvesti Orkestar niškog Fakulteta umetnosti u saradnji sa iskusnim muzičarima iz Skoplja, pod vođstvom dirigentkinje Milene Injac.

Budžet za ovogodišnji festival iznosi oko 5,5 miliona dinara, a skoro dve trećine tog novca ode na smeštaj gostujućih izvođača. Sa tako malim budžetom mi smo uspeli da napravimo pravi spektakl - naveo je Svetozar Vezenković, jedan od organizatora festivala iz NKC-a.

Ovogodišnji program biće izuzetno dinamičan, kako najavljuju, jer će svaki hor nastupati 15 minuta, sa svojim ulazom i izlazom. Na istoj bini naći će se horovi iz Moldavije, Turske, Slovačke, sa Krfa i mnogih drugih zemalja. horske svečanosti Počinju večeras; Foto: Branka Filipović/Južne vesti

Prijave za učestvovanje na festivalu koje su pristigle krajem maja, morali smo da odbijemo bez obzira što su stigle u roku, jer smo do tada već popunili program. Horska pesma čuće se od 8 navečer, pa sve do ponoći - objasnila je umetnička direktorka Milena Injac.

Kako organizatori ističu, umetnički izbor išao je na horove koji su osvajali prve nagrade, a među njima su i oni koji su se istakli na Olimpijskim igrama.

plakat horske svečanosti Bogat program; Foto: JVPoslednjeg dana festivala, prilikom dodele nagrada, izvodiće se Mokranjčeva Tebe poem, pod dirigentskom palicom Tomasa Kaplina, kada će scenu deliti više od 250 pevača. Niški operski bijenale festival traje duže od pola veka, a jedna od novina je da će ovogodišnje nagrade nositi imena slavnih i istaknutih muzičara.

Ulaz na Internacionalne horske svečanosti je besplatan za sve, a program počinje od 20 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    20:17 // 5. 7. 2024.

    Pre hiljadu i nešto leta Niketa Remesijanski je napisao "Te Deum"!
    Simultani prevod je "Tebe pojem" što je ispravno,fala Bogu!Tada hrišćantvo nije bilo nepodeljeno na katolike i šizmatike /"Vizantince pravoslavce"/ jer Bizantin nije ni postojao, već "Istočno Rimsko carstvo" a Srbi su i tada obitavali na ovim prostorima što Vatikanu ,srednjevekovnoj Evropi nije bilo u interesu! Maaa... svi znaju

  • Sopran

    23:16 // 4. 7. 2024.

    Mozemo li ocekivali da vecnica Anastasov otvori festival? Najveci poznavalac kulture i umetnosti!

  • Torpedo

    19:28 // 4. 7. 2024.

    Nekada internacionalni, prestizan u SFRJ, gde su najbolji horovi ucestvovali, doziveo je, za vreme sns vladavine, totalni krah! Bez reklame, bez podrške grada, bedno finansiranje i odrzavanje reda-radi, da bi selci seli u prvi red i slikali se!
    Secam se pozitivnog rivalstva
    Lole, Krsmanca i naseg Veljka Vlahovica. Spaja, Radoica, Darinka, Zaninovic...A,sada,dirigent mora biti clan sns.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: