Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 28. 10. 2024.

| Kultura

"Očevi i oci" najbolja po oceni žirija i publike na "Borinim pozorišnim danima"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
ocevi i oci
foto: Narodno pozorište Beograd

Nagradu "Borisav Stanković" za najbolju predstavu u celini na festivalu "Borini pozorišni dani" žiri je dodelio predstavi “Očevi i oci” po kultnom romanu Slobodana Selenića koja je potresna priča o istoriji Srbije u 20. veku kroz tri generacije Medakovića. Ova predstava Narodnog pozorišta Beograd dobila je i ujedno i najvišu ocenu od publike.

44. Borini pozorišni dani završeni su sinoć u Vranju, a od 6 predstava koje su odigrane u takmičarskom delu festivala najviše simpatija publike, kao i žirija koji su činili redilje Dino Mustafić, glumac i reditelj Valentin Vencel, scenografi i akademik Miodrag Tabački, pobrala je predstava "Očevi i oci".

Predstava je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Beograd u režiji Veljka Mićunovića koji je umetnički uzbudljivo i scenski moderno uz briljantnu glumačku podelu napravio emotivnu predstavu koja nas suočava sa nasleđem bremenite prošlosti gde tragična i porodična raspolućenost, nacionalne i ideološke različitosti obeležavaju decenijama svaku generaciju očeva i sinova. Ovo je predstava koja se dugo pamti i nosi u sećanju kao neprocenjiv gledalački doživljaj u svim aspektima scenski impresivnog umetničkog dela - navodi se u obrazloženju žirija.

Ovoj predstava pripala ovenčana je još jednim priznanjem - nagrada za Nagrada “Borisav Stanković” za najbolju dramatizaciju dodeljena je Kati Đarmati za sjajnu literarnu transpoziciju Selenićevog romana “Očevi i oci”, objavljenog 1985. godine.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Aleksandru Ristoskom za ulogu Joze u predstavi “Ljudi od voska” po tekstu Mate Matišića, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor.

Glumačka kreacija Aleksandra Ristoskog potvrđuje važnost karakternih uloga gde nema velikih i malih rola već jedino i isključivo glumačko umeće da se uverljivo donesu kompleksni likovi kao što je uloga kuma Joze, lokalnog mafijaša, narkodilera i posrednika u sklapanju brakova dovođenjem devojaka sa strane u malo i zabačeno selo - objašnjava žiri.

Za ulogu sestre Alojzije u predstavi “Sumnja” po tekstu Džon Patrik Šenlija u produkciji bugarskog Dramskog teatra “ Nikola Vapcarov” nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Stanki Kalčevoj.

Nagrada grada Vranja za kolektivnu igru dodeljena je glumačkom ansamblu predstave “Bilo jednom u Novom Sadu” Ujvideki sinhaza, Novi Sad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: