Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 11. 9. 2024.

| Kultura

Od spomenika kralju Milanu u Nišu još ništa, gradonačelnik najavljuje televizijsku seriju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gaga antonijević, dragoslav pavlović
Pavlović o snimanju serije pričao s Gagom Antonijevićem; foto: Grad Niš

O periodu vladavine kralja Milana Obrenovića i oslobođenju Niša od Turaka biće snimljena televizijska serija, najavio je gradonačelnik Dragoslav Pavlović nakon razgovora sa rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem. Bliži se jubilarnih 150 godina od oslobođenja, pa pisac Dejan Stojiljković smatra da bi do tada kralj Milan morao da dobije spomenik u Nišu.

Jubilej - 150 godina od oslobođenja Niša i Srbije od Turaka - obeležiće se 2028. godine. Pavlović kaže da bi period vladavine Milana Obrenovića do tada mogao da bude “pretočen” u seriju.

Postoji ideja da se period vladavine kralja Milana Obrenovića, oslobođenje Niša i čitave Južne Srbije pretoči u televizijsku seriju, koja bi se emitovala tokom obeležavanja i obavili smo preliminarne razgovore o toj temi - naveo je gradonačelnik.

Osim Antonijevića, u Gradskoj kući u Nišu bio je i filmski producent i direktor Komuna filma Maksa Ćatović.

Niški pisac Dejan Stojiljković takvu ideju ocenjuje kao pozitivnu i veruje da je dobro sve što afirmiše Niš, a naročito Niš iz perioda u kome je delovao kralj Milan.

On je, nažalost, oklevetani kralj. Propaganda Karađorđevića i kasnije komunistička napravile su od njega babarogu. Kad sam bio klinac, učili smo o njemu kao o kockaru koji je jurio suknje, a nije uradio ništa. Mislim da Nišlije treba da znaju šta je sve taj naš kralj, osim što nas je oslobodio, uradio. Uveo je struju i vodu u Niš, železnicu, poštu, telegraf i od orijentalne kasabe napravio je grad. Niš je postao druga prestonica. Mislim da je uradio najviše i to se i danas vidi. Doveo je čuvenog bečkog arhitektu koji je napravio situacioni plan ulica, a i Banovina je napravljena u njegovo vreme - ističe Stojiljković.

Međutim, on smatra da za obeležavanje jubileja televizijska serija ne bi bila dovoljna i da je neophodno da se opet pokrene priča o podizanju spomenika kralju Milanu, koji je Savet za kulturno stvaralaštvo predlagao još pre nekoliko godina.

Ne znam šta se događa sa podizanjem spomenika, to smo predlagali još u Savetu za kulturu i mislim da bi bilo lepo da se taj spomenik konačno podigne posle toliko vremena. Kralj Milan je uveo brojne novine i kada je reč o kulturi. U vreme Obrenovića smo dobili pozorište, najmoderniji zakon o štampi i zakon o političkim strankama. Bio je pionir demokratije i bio je ispred svog vremena. Nažalost, nije bio baš shvaćen ovde - zaključuje pisac.

Iz Saveta za kulturu rekli su početkom 2023. da postoji predlog da se podigne spomenik kralju Milanu, da je on prihvaćen, da će na njemu pisati “mir, sloboda i nezavisnost” i da će biti postavljen do kraja te godine. To se, međutim, nije desilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Spomenik srama

    07:17 // 12. 9. 2024.

    Dale, mesto da razmisljas o Milanu Obrenovicu vrati se u sadasnjost.Ispred gradske kuce podigni spomenik SRAMA I BESCASCA...na prvom mestu Sotir,i predsednica GIK-a,(dame imaju prednost),zatim predsednik suda,Tika Rus i na kraju tvoja malenkost.Da buduce generacuije vide kakvi su....upropastili carski grad,a hoce da se peru jevtinom serijom koja ce opet kostati mnogo vise...

  • Milan

    22:27 // 11. 9. 2024.

    Ne zna se ko će bude glavna uloga, ali narod će da glumi konja. Svi će da ga jašu.

  • Miša

    19:34 // 11. 9. 2024.

    Kao što su napravili krst na Vinik.

    • Ceka

      13:21 // 12. 9. 2024.

      Miso ta ideja je bila dobra.Druga je stvar sto se uvek neko nadje da minira.Ima ljudi koji bi skupili 200 h. evra za tako nesto.Vise ne bi kostalo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: