Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 21. 8. 2024.

| Kultura

Odjava "Nišvila 2024" kroz objektiv "Južnih vesti"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nišvil 2024 (6)
Završen jubilarni Nišvil; foto: Jelena Mišić

Jubilarni 30. Nišvil džez festival završen je u nedelju, 18. avgusta izuzetnim nastupima i neponovljivom atmosferom kojoj je najviše doprinela Konstrakta, ali i niški EYOT koji je nastupom zatvorio ovogodišnji festival. Među hedlajnerima koji su doprineli festivalskoj atmosferi bili su i Arrested Development, Brooklyn Funk Essential, Black Uhuru i Keren Souza. Kroz Tvrđavu tokom festivala prošlo je 180.000 ljudi.

Prvo veče Nišvil džez festivala, u četvrtak, 15. avgusta donelo je uživanje u muzičkim novitetima i energičnim nastupima. Publika je osetila autentičan duh festivala, od samog početka, kada je Nišvil Jam Okrestra, sastavljena od mladih muzičara, otvorio festival obradama balkanske muzike i fjužn zvucima.

Nišvil 2024 (4) foto: Jelena Mišić

Indonežanski bend Vertigong uneo je element egzotike korišćenjem tradicionalnih instrumenata, a nastup Tia Krokera i njegovog benda, poznatog po kosmičkim interpretacijama, uveo je publiku u svet post-bopa i fanka. Nakon toga, Brooklyn Funk Essential je pružio ritmičan i uzbudljiv fank performans koji je dodatno rasplamsao energiju.

Usledio je nastup jamajčanskog rege benda Black Uhuru, koji je još jednom pokazao da niška publika voli ovaj muzički žanr, a u prvim redovima mogle su da se vide i jamajčanske zastave.

Kermesz AL' Est, svojim fuzionim pristupom, donio je jedinstven spoj džeza, metala i istočnoevropske tradicije.

Drugi dan festivala započeo je atmosferom prave kulturne raznolikosti, kojoj je doprineo Hilarious Disaster donevši spoj ukrajinske narodne muzike i džeza.

Nišvil 2024 (9) Arrested Development; foto: Jelena Mišić

Poput Ukrajinaca i albanski Ajs Quartet pružio sofisticiran i kompleksan zvuk. Kamila Džordž je svojim stilizovanim džezom i zvucima saksofona upotpunila veče.

Na hip-hop bini su se festivalu se pridružio niški dvojac Stereo Banana, čiji su zvuci “kungfuzije” dodatno doprineli atmosferi.

Sličnu energiju imao je i američki Arrested Development, čime je stvorena atmosfera uzbudljivih ritmova i eksplozivnih nastupa. Ansambl Estudiantia svojim kubanskim zvucima i tradicionalnim pristupom muzici, takođe je doprineo da kraj večeri bude uspešan.

Treće veče 30. Nišvil džez festivala u potpunosti je bilo posvećeno džez muzici. Program su otvorili intimniji nastupi bendova The Bypassers koji je predvodio Hrvoje Šenjung, a potom Conversation Sextet-a i Acoustic Version-a. Publika je pokazala ozbiljnu pažnju prema džezerima na sceni,

Vrhunac večeri bili su nastupi Birelija Lagrena, Martina Tejlora i Ulfa Vakejnusa, koji su kao The Great Guitars izveli virtuozni gitarski nastup.

Nišvil 2024 (14) Karen Souza; foto: Jelena Mišić

Iako je atmosfera bila delimično narušena zbog nesuglasica među publikom oko toga ko može, a ko ne da vidi binu, problem je zaboravljen kada je započeo nastup argentinske pevačice Keren Souze, koja je oduševila publiku izvanrednim izvođenjem i obradama poznatih pesama.

Pretposlednje veče završeno je energičnim nastupom kanadskog benda The Shufle Demons. Predstavili su publici kombinaciju džeza, fanka i panka, a dodatno interesovanje predstavili su njihovi kostimi i scenski nastup.

U nedelju, 18. avgusta, poslednje večeri festivala publika je uživala u raznovrsnim izvođačima, a atmosfera je bila izuzetno uzbudljiva.

Vrhunac večeri bio je nastup Konstrakte, koja je okupila veliku, entuzijastičnu, glasnu i pretežno mlađu publiku, koja je stajala tik uz binu i pokazala odlično znanje tekstova pesama.

Nišvil 2024 (2) Konstrakta; foto: Jelena Mišić

Konstraktin nastup bio je najposebniji trenutak festivala, sa gromoglasnim aplauzima i oduševljenjem koje je kulminiralo njenim izvođenjem pesme sa Evrovizije.

Završnica festivala pripala je niškom bendu EYOT, čiji je nastup bio posebno emotivan. Publika je stajala uz binu, prateći svaki pokret muzičara, a njihov koncert završio je sa dva bisa i višeminutnim aplauzom.

Nišvil 2024 (20) EYOT; foto: Jelena Mišić

Atmosferu nakon završenih festivalskih večeri na glavnoj Earth/Sky bini, publika je prenosila na Midnajt binu i u ritmovima di-džejeva sa bine provod nastavljala do duboko u noć.

Tokom svih dana Nišvila kroz Tvrđavu prošlo je više od 180.000 ljudi, a tokom sumiranja utisaka, ostavljena je dilema, da li će festival dobiti nacionalni status i povlastice, ili će "apetiti" organizatora morati da budu smanjeni, a glavni program preseljen na Letnju pozornicu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bozidar Zivkovic

    15:01 // 23. 8. 2024.

    Po meni niste uopste pomenuli ubedljivo najbolji nastup Theo Crockera . On je obelezio ovaj 30-ti jubilej jer je imao svetski nastup . njegova truba je vasionska ! Pa takodje veoma stidljivo ste pomenuli i ivrstan nastup Camile George .

  • Ica

    14:08 // 22. 8. 2024.

    Open stage, iako izvođači koji su nastupali na toj bini nemaju veze sa džezom, i Stereo Banana na hip hop stageu gde je bilo više ljudi neko na Main stageu

  • Danijela

    08:41 // 22. 8. 2024.

    Kao i do sada ODLICNO! Grad ozivi u toku Nisvilla. Steta sto nemamo vise ovakvih desavanja. Nis je mrtav grad i zapostavljen, steta!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: