Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 24. 10. 2024.

| Kultura

Osam koncerata na NIMUS-u - mlade nade, italijanski pijanista i violinista sa instrumentom starim 3 veka

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Simfonnijski orkestar NIMUS
Festival počinje 25. oktobra i traje do 15. novembra; Ilustracija; foto: Vanja Keser

Niške muzičke svečanosti (NIMUS) biće održane od 25. oktobra do 15. novembra, a tokom trajanja ove manifestacije biće izvedeno 8 koncerata u sali Simfonijskog orkestra. Festival će otvoriti violinista Roman Simović koji je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra i svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

NIMUS 49. put otvara svoja vrata ljubiteljima klasične muzike, a program muzičkih svečanosti je raznolik - jedno veče će biti posvećeno Šopenu, drugo španskom kompozitoru i pijanisti Hoakinu Rodrigu, biće koncerta i za ljubitelje operskih arija, a publici će se predstaviti i mlade muzičke nade iz Niša - 11-godišnja Danka Veljković koja svira violinu i 15-godišnja pijanistkinja Lola Veljković.

Svečano otvaranje zakazano je za petak, 25. oktobrar u 20 sati, a na koncertu će pod dirigentskom palicom Dejana Savića nastupiti crnogorski violinista Roman Simović koji će izvesti dela Šuberta i Bramsa.

Briljantna virtuoznost Romana Simovića i urođena muzikalnost, pokretana bezgraničnom maštom, odvele su ga širom svih kontinenata, na kojima je nastupao u mnogim vodećim svetskim dvoranama. Roman Simović se nalazi na poziciji koncertmajstora Londonskog simfonijskog orkestra od 2010. godine. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine koju mu je ustupi na korišćenje Džonatan Moulds - navodi se u njegovoj biografiji.

U ponedeljak, 28. oktobra, u dvorani Niškog simfonijskog orkestra, publiku očekuje koncert "Dva lica Šopena" na kojem će kao solisti nastupiti pijanisti Marija Đukić i Neven Šobajić.

Trećeg festivalskog dana, 29. oktobra, na programu je koncert “Omaž Maestru Hoakinu Rodrigu” (1901-1999) povodom obeležavanja 25 godina od smrti ovog kompozitora, a kao solista će nastupiti pijanistkinja Sara Marjanović.

Sara je autor i producent edukativnog programa „Tragovima zvuka“ za najmlađi uzrast, koji čine knjiga-disk na srpskom i španskom jeziku („Tras la huella de los sonidos”), multimedijalni koncerti, umetnički video-spotovi i TV serija od 12 epizoda. Slavni dirigent Zubin Mehta je istakao da „Tragovima zvuka“ predstavlja «upravo ono što je deci neophodno: da se inspirišu i disciplinuju kroz muziku, kako bi se pripremili za životne zahteve." - navodi se u njenoj biografiji.

Veče operskih arija zakazano je za 1. novembar, a nastupiće soprani Danijela Jovanović i Jelena Jovanović, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.
Nevena Živković, klavirska saradnja

Koncert pod nazivom "Mladi na NIMUS-u" na programu će biti 6. novembra, a kao solisti će nastupiti 11-godišnja Danka Veljković i 15-godišnja Lola Veljković, učenice Muzičke škole u Nišu.

Šesti koncert na NIMUS-u biće 9. novembra, a kao solisti će nastupiti violinistkinja Sanja Jović Đorđević i pijanista Srđan Đorđević. Oni će izvesti dela Baha, Krajslera, Paganinija, Debisija i Dinića.

Klavirski resital italijanskog pijaniste Antonia Di Kristofana zakazan je za 12. novembar.

Predavao je na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, Konzervatorijumu u Valensiji, na Letnjoj akademiji u Dubrovniku, na Konzervatorijumu u Šangaju, Ksijamenu i Ningbou u Kini, na Akademiji SMC u Seulu, na Međunarodnom pijanističkom festivalu u Valeti, na Sofijskom univerzitetu, na univerzitetu u Solunu, na Akademiji Orpheus u Beču i na mnogim univerzitetima u SAD - deo je njegove biografije.

Niške muzičke svečanosti biće zatvorene 15. novembra koncertom na kojem će solista biti pijanista Milan Miladinović, dok će dirigent biti Bojan Suđić, a na programu će biti dela Čajkovskog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: