Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 5. 9. 2024.

| Kultura

"Poetesa" kao oda Milici Stojadinović Srpkinji odigrana na "Teatru na raskršću"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
poetesa, teatar na raskrscu, foto jelena misic 7
"Poetesa" o životu Milice Stojadinović Srpkinje; foto: Jelena Mišić

Predstava Poetesa o životu Milice Stojadinović Srpkinje, jedne od naših najvećih književnica i značajnih ličnosti 19. veka, nije rekonstrukcija biografije, već jedna rasprava o ženi koja je po mnogo čemu bila prva u srpskom društvu. Ovaj komad, nastao u saradnji Novog Tvrđava teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, odigran je treće večeri petog festivala "Teatar na raskršću" u Narodnom pozorištu u Nišu.

poetesa, teatar na raskrscu, foto jelena misic 12 "Poetesa" o životu Milice Stojadinović Srpkinje; foto: Jelena Mišić Brojna publika uživala je u priči o srpskoj književnici iz 19. veka koja je po mnogo čemu bila drugačija i koja je dala značajan pečat buđenju nacionalne i kulturne svesti u Srbiji. Ovaj komad nije njena puka biografija, nije nešto što treba da podučava publiku, već je dublji prikazan život koji je završen neslavno i nedopustivo - u zaboravu.

O predstavi je autorka i režiserka Vida Ognjenović ranije rekla da je Poetesu "zamislila kao scensku raspravu o uzrocima te njene nesnađenosti".

Ona je, po svemu sudeći, žarko želela da sve poravna, da svoj poetski dar niveliše sa običajima, da ne narušava svoj status udavače i ne zanemaruje porodične obaveze koje je imala kao kćer i sestra. Zatim da sanja, da čezne za ljubavlju, da pomiri ljubavna osećanja i smernost. No, nije išlo. Previše je tu bilo nepoznanica za mladu devojku… Njen zanos je bio romantičarski iskren, ali ona nije imala pravu poetsku hrabrost da se slobodno izrazi, već se služila pesničkim retorskim šablonima. Moju pažnju je najviše privukao njen strah od sebe, od svog talenta, to je bilo središno polazište za moju scensku raspravu - rekla je Vida Ognjenović.

Program “Teatra na raskršću” nastavlja se večeras od 20 sati kada će biti izveden komad Subota, neđelja i poneđeljak koju izvodi Gradsko satiričko kazalište “Kerempuh“ iz Hrvatske.

U petak će Crnogorski ansambl odigrati predstavu Ćelava pevačica, a dan kasnije na programu je predstava Elementarne čestice po tekstu Mišela Uelbeka, a koju izvode glumci Narodnog teatra "Ivan Vazov“ iz Bugarske.

Poslednjeg dana, nakon dodele nagrada, biće odigrana Koštana u čast nagrađenih.

Tokom petog festivala biće održan i bogat prateći program, a detalje možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: