Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 30. 5. 2024.

| Kultura

Posle godinu dana konačno završeni radovi u Lutkarskom, od petka predstave na sceni pozorišta

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Pozorište lutaka
Premijerom "otvaraju" scenu posle godinu dana pauze; foto: JV / Ljubica Jocić

Iako je trebalo da budu završeni za 5 meseci, radovi u Pozorištu lutaka završeni su posle godinu dana, koliko su lutkari bili bez svoje scene. Predstava koja će "otvoriti" rekonstruisano pozorište u petak, 31. maja, biće nova predstava "Usamljeno drvo", koja je inspirisana radovima niških osnovaca o značaju očuvanja životne sredine i energetske efikasnosti.

Radovi na projektu "Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka Niš“ koji je obuhvatao zamenu sistema grejanja, hlađenja i ventilacije, krenuli su juna prošle godine i prema najavama nadležnih, rok za završetak bio je oktobar 2023. godine.

Međutim, rok je probijen, a odgovor o tome zašto se to desilo i zašto su radovi kasnili, nismo dobili od Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koja je bila zadužena za ceo posao oko sanacije. Inače, radovi su koštali preko 34 miliona dinara, od čega je deo podržala Evropska unija preko programa EU PRO Plus, a deo sredstava je obezbedio Grad Niš.

Niški Lutkari godinu dana nisu nastupali na svojoj sceni, već su uglavnom gostovali u drugim mestima, nastupali u Domovima kulture, nekoliko puta im je prostor ustupalo Narodno pozorište, a poslednjih meseci predstave su izvodili nedeljom ispred same zgrade, na platou ispred Pozorišta.

usamljeno drvo Predstava inspirisana dečijim radovima; foto: plakatPosle godinu na svojoj sceni će prvo odigrati premijerno predstavu "Usamljeno drvo", koja je nastala upravo kroz projekat "Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka Niš".

Projekat je obuhvatao i radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola o značaju očuvanja životne sredine i energetske efikasnosti na kojima su nastali crteži, lutke od papira i pisani radovi koji su bili osnov za postavku pozorišne predstave „Usamljeno drvo“, čija će se premijera održati u petak 31. maja u 13.00 časova - poručuju iz Pozorišta lutaka.

Tekst je napisala Nataša Ilić, a režiju potpisuje Nikola Bundalo. Uloge tumače: Toma Bibić, Jelena Đorđević, Dejan Gocić i Jovan Živković.

Iz pozorišta napominju da su u okviru projekta nabavili i oprema za uživo prenose, tako da će se izvođenja ove predstave prenositi preko Youtube kanala Pozorišta lutaka.

Nakon ove premijere, Pozorište lutaka nastavlja sa redovnim izvođenjem svojih predstava - u nedelju 2. juna na repertoaru je predstava „Vuk i sedam jarića“ u 11:30 i 13 sati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrač

    23:28 // 30. 5. 2024.

    Sramota ko sve dobija tendere da radi poslove u gradskim ustanovama u gradu firme koje imaju jedva jednog prijavljenog radnika to je jedna te ista firma ali svaki tender novi naziv sramota i bruka šta se radi!

  • Vuk

    21:18 // 30. 5. 2024.

    Sram vas bilo sve, pokrivate loše odluke i rasipanje našeg novca. Iskreno se nadam da ce se stvari promeniti nakon 2.juna i da ce svi odgovarati. Boze zdravlja!

  • Bogdan V

    12:15 // 30. 5. 2024.

    Kakvo pranje para.
    Sramotno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: