Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 30. 5. 2024.

| Kultura

"Poslednji rez" novi roman Dragana Dobrašinovića

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
dobrašinović
Dragan Dobrašinović, napisao svoj drugi romann; Foto: D.D.

Novi roman Dragana Dobrašinovića Poslednji rez predstavlja provokativnu knjigu koja se bavi savremenim ljudima, njihovim poljuljanim identitetima, dilemama, zabludama, izborima i lutanjima. Ova zaokružena priča fokusira se na one koji su, zarobljeni u uzanim hodnicima ljubavi, strasti, prijateljstva i politike, često postali ono što duboko preziru, umesto onoga čemu se istinski dive. Novi romaN je objavljen u izdanju beogradskog "Dosije studija".

U svom drugom po redu romanu, Dobrašinović stavlja junake pred ozbiljna iskušenja koja se ne odnose samo na njihove intimne živote, već i na spoljne izazove koji kroz dinamične i turbulentne promene utiču na njihove sudbine. roman Novi roman pisca iz Prokuplja; Foto: D. D.

Radnja romana smeštena je na mitski breg M. Osmoro nekada veoma bliskih ljudi, četiri bivša ljubavna para, okuplja se na misteriozan poziv tačno osam godina nakon njihovog poslednjeg susreta. Prekinuli su svoje intimne veze i sve međusobne odnose, a ono što ih je nekada spajalo, sada je daleko iza njih. Njihove zamršene i konfuzne životne priče, opterećene neraščišćenim računima iz prošlosti, dodatno će zakomplikovati Maestro – filmski genije koji, nakon burne i slavom ovenčane karijere, preispituje svoju poziciju među ljudima u stvarnom, a ne imaginarnom, svetu. Njegova poslednja rediteljska bravura, iako daleko od kamera i reflektora, baca novo svetlo na sudbine junaka ove knjige, uključujući i njega samog - kaže se u recenziji novog romana prokupačkog pisca.

Dobrašinović u radnju svog novog romana čitaoce upoznaje kratkim, ali intrigantnim uvodom, postavljajući suštinsko pitanje šta je čovek u svetu u kome se ključevi ne samo njegove budućnosti, već i prošlosti, nalaze u tuđim rukama.


U pripremi još dve knjige

Dragan Dobrašinović rođen je 1969. godine u Prokuplju, gde i danas živi, a završio je Pravni fakultet u Beogradu.

Početkom prošle godine objavio svoju prvu zbirku pesama Dok je nebo čekalo čoveka, a ubrzo nakon toga i svoj prvi roman Nagnuta zemlja.

Za svoju prvu zbirku pesama nagrađen je Drainčevom nagradom za najbolju knjigu poezije u Toplici za 2022. godinu, a dobitnik je i prve nagrade na književnom konkursu "Brankova pohvala svetu" 2024. godine za pesmu “O krv tvog mastila se otimaju”.

Kako je najavio, u toku su pripreme za objavljivanje zbirke pesama Viski sa Heraklitom i romana Bahmutski fenjer.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: