Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 19. 6. 2024.

| Kultura

Poznati dobitnici vidovdanskih priznanja, povelja "Car Lazar" pripala vlasniku kompanije

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
crkva kondželj
Vidovdanski sabor u kondželjskoj crkvi svetih Arhangela i Mihajla; Foto: Lj. M.

Moma Nikolić, vlasnik kompanija IGM Mladost i Monicom AD, ovogodišnji je dobitnik prestižne Povelje "Car Lazar". Ovo priznanje dodeljuje Toplički upravni okrug u okviru Svetopličkog vidovdanskog sabora, koji se tradicionalno održava 28. juna u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja. Svečana ceremonija dodele priznanja održaće se na Vidovdan, u porti manastira sa početkom u 10:30, a prethodiće joj liturgija koju će vršiti mitropolit niški Arsenije.

Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga, istakao je značaj Nikolićevih kompanija koje posluju na teritoriji šest gradova i zapošljavaju oko 800 radnika. zlatan miljković Načelnikm Zlatan Miljković objavio dobitnike prestižnih priznanja; Foto: Lj. M.

IGM Mladost je jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača građevinskog materijala u regionu sa tradicijom dugom preko 112 godina, dok se Monicom AD bavi preradom, zamrzavanjem i sušenjem voća. Nikolić, diplomirani ekonomista, prešao je put od privatnog preduzetnika do vlasnika jednog od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji. Njegove kompanije važe i za društveno najodgovornije u Srbiji kao najveći donatori društvenim zajednicama širom zemlje - obrazložio je Miljković najznačajnije priznanje u Toplici.

Osim Povelje "Car Lazar", Organizacioni odbor Sabora dodelio je i druga priznanja, povelju "Carica Milica" dobila je doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković iz Blaca, zaposlena na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Bojanić Ćirković je autor više od 20 naučnih radova iz oblasti srpske i komparativne književnosti, sa posebnim osvrtom na Toplicu.

Pored monografije o Radu Draincu proučavala je i memoarsko-atobigrafske zapise Topličana u Drugom svetskom ratu, a od decembra 2023. sprovodi terenska istraživanja usmenih svedočanstava Topličana o Drugom svetskom ratu.

Prestižno priznanje "Jug Bogdan" pripalo je Dušku Arsenijeviću, bivšem uredniku i direktoru JP Nišfilm, poznatom po svom radu u oblasti poezije i kulture.

Arsenijević je od 2006. do 2008. radio i u Kabinetu gradonačelnika Niša, a dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su prva nagrada na Oktobarskoj smotri mladih pesnika i nagrada Evergrin festivala za najboljeg tekstopisca Srbije.

Njegova pesma "Seobe", koju izvodi niška grupa Kerber, zauzima 43. mesto na listi najboljih jugoslovenskih pesama svih vremena, a autor je i poznate pesme "Čovek od meda".

Nagrada "Milan Toplica" za negovanje i čuvanje tradicionalnih vrednosti i kulture pripala je Filipu Maslakoviću, dok je priznanje "Kosančić Ivan" dodeljeno Sportskom centru u Kuršumliji.

Na svečanosti u Kondželju biće dodeljene i zahvalnice i nagrade autorima najboljih radova sa literarnog konkursa, koji Toplički upravni okrug tradicionalno raspisuje povodom Vidovdana.

Vidovdanski sabor u Kondželju predstavlja poseban trenutak za sve nagrađene, ali i za čitavu Toplicu, slaveći izuzetne pojedince i organizacije koje doprinose razvoju i očuvanju kulturnih i društvenih vrednosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • povelja za prvog badzu Prokuplja

    21:07 // 19. 6. 2024.

    A neka povelja za predsednika skupstine Prokuplja,za doprinos razvoju preduzetnistva,on je od nk majstora dogurao do treceg mandata predsednika skupstine Prokuplja,povelja za likvidaciju sportskog centra,inkubator centra i hameuma,za saradnju sa bivsim zutima,povelja za zatvaranje gradskog bazena,za prodaju doma vojske,za prodaju apoteke,za dovodjenje koncesionara i privatnika.Zar je nije zasluzio

  • Alek

    18:33 // 19. 6. 2024.

    Svako postvanje Dusku,ali kakve veze ima dodela nacelnika toplickog okruga Nisliji,koliko znam dodeljuje se Toplicanima.Mislim da je namesteno ili dodela iz svojih interesa.

  • Dule

    16:44 // 19. 6. 2024.

    Mislim da nacelniku fali malo crepova za kucu.On sve radi iz koristoljublja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: