Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:03, 18. 9. 2024.

| Kultura

Prokupčanka Marija Timotijević poklanja još jedan koncert rodnom gradu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
marija timotijević
Marija Timotijević će održati klavirski koncert u prokupačkom Muzeju; Foto: M. T.

Najpoznatija pijanistkinja iz Prokuplja Marija Timotijević za sve ljubitelje klavirske muzike u tom gradu održaće besplatan solistički koncert na kome će izvesti poznata dela savremenih domaćih kompozitora Ivana Brkljačića, Ivane Stefanović i Aleksandra Vujića. Koncert "Minijature" biće održan u četvrtak, 19. septembra od 18 sati u Narodnom muzeju “Toplice” u Prokuplju.

Repertoar koji će ova talentovana umetnica izvesti na svom koncertu sadrži dela savremenih srpskih kompozitora, a poseban akcenat biće stavljen na klasične minijature, koje su specifične po svojoj sažetosti i emocionalnoj dubini.

Ovime se pruža jedinstvena prilika prisutnima da u intimnom ambijentu Muzeja uživa u klavirskoj interpretaciji domaćih kompozitora, čiji rad retko ima priliku da se čuje uživo van glavnih kulturnih centara. Očekujem da će ovaj koncert, kao i svi prethodni nastupi ostaviti snažan utisak na publiku koja redovno prati moje nastupe u Prokuplju - kaže Marija Timotijević.

Ovo je Marijin drugi koncert u ovoj godini koji poklanja Prokupčanima, a njen povratak na scenu u rodnom gradu postao je tradicija koja traje više od desetak godina.

Iako zbog posla i obaveza ne živi u Prokuplju, Marija je ostala odana svojoj vezi sa tim gradom u kojem svake godine održava po nekoliko besplatnih koncerata, a njena posvećenost očuvanju kulturne scene u malim sredinama, dodatno upotpunjuje značaj ovakvih događaja.

Inače, Marija Timotijević je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir u klasi profesora Jokut Mihailovića.

Specijalističke studije klavira završila je 2013. sa najvišom ocenom, a u klasi profesora Dejana Sinadinovića doktorirala je 2019. godine. Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu trenutno je angažovana u zvanju asistenta na odseku za klavir.


Priznanje za svoj rad stiglo iz Topličkog okruga

Ova talentovana umetnica koja nikada ne zaboravlja svoj rodni grad ovogodišnji je i dobitnik Svetosavske zahvalnice koju dodeljuje Toplički okrug za posebne zasluge i doprinos promociji topličkog kraja.

Osim repertoara koji će se naći u četvrtak, Marija Timotijević je dobro poznata prokupačkoj publici, ali i širom zemlje po uspešnim i posećenim koncertima izvodeći značajna dela klavirske literature različitih autora kao što su Bah, Šubert, Šopen, List, Rahmanjinov, Metner.

Tokom bogate karijere osvojila je više od dvadeset prvih nagrada na republičkom i međunarodnom nivou, među kojima su nagrade sa međunarodnih takmičenja kao što su Davorin Jenko i Slobomir. Osim toga, aktivno je uključena u humanitarne koncerte i kamernu muziku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kristijan

    23:06 // 18. 9. 2024.

    Divna umetnica.

  • Stole

    15:02 // 18. 9. 2024.

    Ima veliku dusu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: