Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 9. 9. 2024.

| Kultura

Sabor gajdaša 17. put okupio čuvare srpske tradicije u Svrljigu

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Sabor gajdaša 2024. Svrljig KOSTA
Gajdaši 17. put u gradu belmuža, rumenke i gajdi; foto: Aleksandar Kostić

Svrljig je i ove godine bio domaćin Sabora gajdaša balkanskih zemalja, jedine takmičarske manifestacije u Srbiji koja okuplja gajdaše, etnomuzikologe i stručnjake iz te oblasti. Titule najboljih odlukom žirija sa 17. Sabora poneli su Vanja Ilijev u kategoriji troglasnih gajdi, odnosno Vladan Radisavljević u kategoriji dvoglasnih gajdi.

Saboru je prethodio defile gajdaša ulicama Svrljiga, nastupi lokalnih KUD-ova i kazivanje stihova Bratislava Petrovića, a u takmičarskom delu programa nastupilo je 10 gajdaša koji su svirali melodije po svom izboru (pesmu i kolo) i to pretežno iz krajeva odakle dolaze, odeveni u narodne nošnje i podeljeni u dve kategorije - gajdaši na dvoglasnim i na troglasnim gajdama.

Pored sveukupnih pobednika u svojim kategorijama, žiri koji su činili etnomuzikolozi Marija Vitas i Anastasija Živković, gajdaš iz Svrljiga Lazar Savić i jedan od organizatora Vuk Milenković, dodelio je i dve plakete koje nose naziv po svrljiškim gajdašima.

Plaketu "Mihajlo Spasić - Mika Šestak" dobio je Filip Bogdanović za najbolje odsvirano kolo, a Plaketu "Miodrag Simić Mija" dobio je Aleksandar Vasov za najbolje odsviranu pesmu - odluka je ovogodišnjeg žirija.

Sabor gajdaša balkanskih zemalja održava se od 2006. godine u Svrljigu u organizaciji Centra za turizam, kulturu i sport i pod pokroviteljstvom Opštine Svrljig i Ministarstva kulture, a praksa sviranja na gajdama je 2012. godine upisana na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije inicijativom Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Šta su gajde, po čemu se razlikuju i zašto su svrljiške troglasne gajde jedinstvene u svetu možete pročitati u našem posebnom tekstu na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    10:57 // 9. 9. 2024.

    Gajde,nacionalni instrument Skota i Bugara

    • Mile

      12:38 // 9. 9. 2024.

      Da be, nije srpski... Mora da si Amerikanac, s obzirom na poznavanje svega i svačega tako vrsno

    • Svrljižanka

      13:49 // 9. 9. 2024.

      Šteta što nije promovisano i propraćeno u Nišu. Treba sačuvati nasleđe svojih predaka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: