Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 29. 8. 2024.

| Kultura

Sićevo otvara vrata umetnicima, počinje najstarija likovna kolonija na Balkanu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Sićevo (5)
Tradicija iz 1905. obnovljena 1964. godine; foto: Jelena Mišić

Najstarija likovna kolonija na Balkanu svečano će biti otvorena u ponedeljak, 2. septembra od 19 sati u Sićevu, gde će narednih 10 dana boraviti i stvariti umetnici iz Srbije i regiona. Umetnička dela nastala tokom ovogodišnje manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi novembra naredne godine.

Na inicijativu čuvene slikarke Nadežde Petrović Likovna kolonija je prvi put održana 30. jula 1905. godine, a u Sićevu su tada ugošćeni Fredo Vesel, Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Paško Vučetić, Ivan Meštrović i Emanuel Vidović.

Likovna kolonija Sićevo Likovna kolonija Sićevo; foto: GSLU Nakon višedecenijska pauze, tradicija je obnovljena 1964. godine, te umesto Jugoslovenske umetničke kolonije ponela naziv Likovna kolonija Sićevo.

Na ovogodišnjoj, 61. Likovnoj koloniji učesnici će biti Milan Ristić i Tijana Savković iz Niša, Nina Ivanović, Marija Bogdanović i Đorđe Stanojević iz Beograda, Nikolija Stanojević i Milan Hrzanović iz Valjeva, Borislav Božić iz Hrvatske i Dinko Nenov iz Bugarske.

Od 1964. kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka koja broji 1000 umetničkih dela i po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija je zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije - navode organizatori.

Tradicionalno, umetnička dela nastala tokom ovogodišnje manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi novembra 2025. godine.


Zašto baš Sićevo?

Pored boravka i kreativnog rada, umetnici svake godine su u prilici da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Sićeva, ali i Niša.

Sićevo (11) foto: Jelena Mišić To podrzumeva i obilazak Sićevačke klisure, okolnih manastira, arheoloških nalazišta, zbog kojih je Nadežda Petrović baš Sićevo odabrala za mesto osnivanja najstarije likovne kolonije na Balkanu. Takođe, učesnici Kolonije imaće priliku da obiđu i najvažnije znamenitosti dvadesetak kilometara dalje, u Nišu.

Meštani sela, 119 godina od tada za Sićevo kažu da ljude ostavlja bez daha, jer podseća na Siciliju, kao i to da pored prirodnih lepota, autohtonih biljaka, turiste privlači "mediteranska klima u sred kontinentalne" ali i hrana, vino i arheološka istorija, a ostaci pronađeni u sićevačkim pećinama treći su najstariji u Evropi.

Sićevo (12) foto: Jelena Mišić Višedecenijska izolovanost od gradskog uticaja omogućila je meštanima Sićeva da sačuvaju svoj autentičan pristup životu, čineći da selo ostane jedinstveno, a Sićevčane čuvarima običaja i tradicije.

Međutim, selo se poslednjih godina razvija kao destinacija za seoski turizam, a kako tvrde meštani, izazovi očuvanja ekosistema postaju sve značajniji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    15:02 // 29. 8. 2024.

    @Затвара Прозоре : Dobro de ... će bude još gore al' tad će bude kasno i za umetnici /koji se ne oglašavaju kao da su teniseri, vaterpolisti, pJevači i svirCi na violinu/ ...
    Ali "kada je svima dobro - onda ništa"/!
    Ima da se najedu i napiju kao i sve gladne "umetničke duše" koje "rade" za dobrobit Srbije !

  • Затвара Прозоре

    13:03 // 29. 8. 2024.

    Отвара врата али затвара прозоре од непријатног смрада отворене канализације.Туга од туризма.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: