Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 4. 9. 2024.

| Kultura

Stari Niš "oživljen" scenografijom u seriji "Konstantinovo raskršće", Milanu Mariću glavna uloga

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Konstantinovo raskršće
Glavna uloga pripala je Milanu Mariću; foto: Branimir Milovanović

Niš iz 1944. godine, kada je i vreme radnje sezone nove serije Konstantinovo raskršće, rađenoj po knjizi niškog pisaca Dejana Stojiljkovića, "oživeo" je Miljen Kreka Kljaković, jedan od najboljih svetskih scenografa. U seriji, koja će imati tri sezone i 30 epizoda od po 52 minuta, biće prikazane replike poznatih niških zgrada, ali se još ne zna datum prikazivanja projekta u kojoj glavnu ulogu ima poznati srpski glumac Milan Marić.

Davno najavljena, dugo čekana, sada uz promotivne fotografije samo golica maštu i ponovo budi interesovanje ljubitelja domaćih serija.

Dejan Stojiljković Dejan Stojiljković; foto: dejanstojiljkovic.rs Tajna Konstantina Velikog, rođenog u Nišu, blizu je otkrivanja, a nakon romana i strip-verzije, ekranizaciju najčitanije knjige u javnim bibliotekama u Srbiji 2010. godine gledaoci bi trebalo da vide do sledeće godine, kaže Dejan Stojiljković, autor knjige Konstantinovo raskršće.

Prema informacijama koje imam, serija će biti na strimerima do kraja godine. Ne znam tačno kada će biti emitovana kod nas, ali mislim da će to biti tek u toku sledeće godine - kaže nagrađivani pisac.

Ono što je ranije bilo nepotvrđeno, sada je i slikom dokazano - glavnu ulogu Nemanje Lukića / Agenta Serafima ima popularni glumac Milan Marić, a pored njega u seriji su i Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Toni Mihajlovski...

Snimanje je gotovo i serija je u montaži. Ima 10 epizoda po 52 minuta i planirane su tri sezone, ukupno 30 epizoda. Reditelji su Srđan Spasić (Senke nad Balkanom) i Dejan Zečević (Četvrti čovek, TT Sindrom), pored Milana Marića koji igra glavnu ulogu (Nemanja Lukić/Agent Serafim) tu su Anice Dobra, NIkola Ristanovski, Toni Mihajlovski... Ali i neki strani glumci koji uglavnom igraju uloge nemačkih oficira - kaže Stojiljković.

Priča o Nišu u Drugom svetskom ratu, tajnama, legendama još iz doba Isusa Hrista i Konstantina Velikog, sa partizanima, ravnogorcima, Nemcima, ali i vampirom i vukodlakom, ima i međunarodnu distribuciju - na festivalu Series Mania u Lilu Telekom Srbija je najvećem francuskom distributeru prodao prava na ovaj projekat za koji je izgrađen studio za snimanje u blizini Beograda u izvršnoj produkciji Firefly.

Ono što je bitno jeste da će serija imati globalnu distribuciju a pošto se skoro cela sezona događa u Nišu 1944, naš grad će tu biti dosta zastupljen. S tim u vezi, važno je istaći da je stari Niš "oživeo" Miljen Kreka Kljaković, jedan od najboljih svetskih scenografa i stvorio set koji podrazumeva i lagume ispod Niša i niške tvrđave. Verujem da će našim sugrađanima biti atraktivno da to vide ali da vide i replike poznatih niških zgrada pored kojih prolaze svakodnevno - kaže Stojiljković.

Knjiga je dosad bila prevedena na engleski, ruski, slovački, makedonski, francuski, a tu je i strip-adaptacija.

Preko svog zvaničnog sajta Dejan Stojiljković je lansirao i liniju pratećih proizvoda i tu su za sada majice čije motive su radili Aleksa Gajić, Dragan Paunović, Nenad Cvitičanin i Nišlija Igor Krstić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neo

    10:25 // 5. 9. 2024.

    Naravno mora da se snima u Beogradu jer u Nisu gde se radnja uglavnom odvija nije prigladno. Kako bre Stojiljkovicu ne napisa pvaj roman da se desava u Beogradu ? DA nam beogradjani vrate original glave Konstanitina a oni neka uzmu kopiju koju su nam uvalili.

    • razočarana

      11:36 // 5. 9. 2024.

      Bravo Neo.Samo da kažem da je iz Niša proteklih 8 godina glumu u Bg,N.Sadu i B.Luci završilo 32 talentovane dece.Pa gde su?Za njih mesta nema nigde.

  • Vesna

    07:28 // 5. 9. 2024.

    Knjiga je fenomenalna i vrlo zanimljivo napisana i osmišljena...Nadam se i serija. Dejan je ozbiljan pisac, svaka čast, a i naš Nišlija. Bravo!!!

    • Profesor

      11:42 // 5. 9. 2024.

      Draga Vesna, da li je ovo prva knjiga koju ste pročitali? Jedina? Ako nije, da li ste pre toga čitali isključivo ljubavne romane kupljene za 95 dinara na trafici? Nivo neukusa potreban da ovo smatrate kvalitetnom literaturom je zaista visok i ukazuje na izostanak čitalačke kulture i kod vas i kod drugih koji knjigu hvale.

    • Vekosava

      21:35 // 5. 9. 2024.

      Sa velikim iščekivanjem serije
      ,, Konstantinovo raskršće ,,
      ....knjiga me je fascinirala ....

  • Ахм

    05:08 // 5. 9. 2024.

    А истина о експлозији у тврђави, на месту данашње летње позорнице је много приземнија и логичнија...али књиге, фикције...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: