Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 9. 8. 2024.

| Kultura

Stižu Perseidi, organizovano posmatranje tog fenomena na Vidojevici kod Prokuplja

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
2 Teleskop Vidojevica foto: Lj. M.
Gledanje kiše meteorita organizovano na Vidojevici kod Prokuplja; foto: Lj.M.

Svi ljubitelji zvezda i noćnog posmatranja neba imaće priliku da uživaju u jednoj od najpoznatijih i najlepših meteorskih kiša, posmatranju Perseida. Ovaj jedinstveni prirodni fenomen pod otvorenim nebom prisutni će imati priliku da dožive iz prve ruke, a organizovano gledanje te pojave biće u nedelju, 11. avgusta na Belom Kamenu kod Prokuplja od od 20 sati do ponoći na planini Vidojevici, gde se nalazi i astronomska stanica.

Prema najavi astronoma, vrhunac Perseida biće u noći između 11. i 12. avgusta, kada se očekuje da se vidi na desetine padajućih meteora po satu. teleskop na vidojevici Najveći teleskop u regionu na planini Vidojevici; Foto: Lj. M.

Taj prirodni fenomen poznat je po svojoj sjajnoj i raskošnoj predstavi na nebu, a učesnici će imati priliku da ga dožive iz prve ruke. Osim uživanja u pogledu na Perseide, zainteresovani će moći da posmatraju noćno nebo kroz teleskope, vođeni iskusnim astronomima i njihovim pričama o zvezdama, planetama i udaljenim galaksijama. Pored astronoma, prisutni će biti i geografi, koji će objašnjavati izazove svetlosnog zagađenja i njegov uticaj na noćno nebo, kao i kako se može očuvati lepota zvezdanog neba - kažu organizatori posmatranja Perseida iz Astronomske opservatorije u Beogradu.

Ovaj događaj je deo šire kampanje za osnivanje Parka tamnog neba "Vidojevica", koja ima za cilj očuvanje noćnog neba i podizanje svesti o njegovoj važnosti, a organizatori se nadaju da će ovakvih događaja biti sve više, kako bi se povećala podrška toj važnoj inicijativi.

Park bi imao za cilj zaštitu noćnog neba od svetlosnog zagađenja, omogućavajući budućim generacijama da uživaju u čistom pogledu na zvezde, a kampanja je pokrenuta i sa željom da se podigne svest o važnosti očuvanja prirodne svetlosti noćnog neba i zaštiti jedinstveni ekosistem planine Vidojevica.

Događaj pod nazivom "Posmatramo Perseide na Vidojevici" pored beogradske opservatorije organizuju Nevladina organizacija "Carpe Noctem" i Astronomsko društvo "Alfa" iz Niša, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Grada Prokuplja i Centra za promociju nauke.


Obavezna prijava za posmatranje Perseida na Vidojevici

Organizatori očekuju da ovaj događaj privuče veliki broj posetilaca, kako lokalnog stanovništva, tako i zaljubljenika u astronomiju iz drugih delova Srbije.

Prijava za događaj je obavezna, zbog ograničenog broja mesta i kako bi se obezbedila adekvatna organizacija, a zainteresovani se mogu prijaviti putem kontakt forme na zvaničnom sajtu organizatora.

Učesnicima se savetuje da ponesu toplu odeću, prostirke ili ležaljke za udobno posmatranje neba.


Izgradnja opservatorije na Vidojevici počela 2005, prvi teleskop postavljen 2011. godine

Izgradnja opservatorije na Vidojevici započeta je 2005. godine, gde je na 1.155 metara nadmorske visine ranije napravljena kupola u kojoj je 2011. godine postavljen manji teleskop prečnika 60 centimetara.

Sredinim 2016. godine na Vidojevici je ugrađen najsavremeniji i najveći teleskop u regionu, prečnika glavnog ogledala od 1,4 metra, čime je Astronomska stanica na planini Vidojevici kod Prokuplja postala jedna od vodećih i najsavremenijih naučnih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope.

Kako je tada rečeno, kontrola i nadzor teleskopa nazvanog “Milutin Milanković” koji je smešten u pokretnoj kupoli vrši se u realnom vremenu preko interneta, a sam teleskop je dvostruko veći od teleskopa sa kojim su astronomi u Srbiji do tada radili i potuno je automatizovan.

Vrednost tog teleskopa koji je nabavljen u okviru projekta “Belissima” je oko milion evra, a novac je obezbedila Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i resorno Ministarstvo nauke. teleskop postavljanje Postavljanje najvećeg teleskopa na Vidojevici 2016. godine; Foto: Lj. M.

Teleskop na Vidojevici će obezbediti posmatranja dalekih nebeskih objekata kao sto su na primer kvazari i udaljene galaksije, dvojni zvezdani sistemi i promenljive zvezde, kao i praćenje malih tela Sunčevog sistema poput kometa i asteroida, sve to korišćenjem različitih astronomskih tehnika. Novi teleskop predstavlja bitan prodor u posmatračkoj astronomiji beogradske Astronomske opservatorije i služiće isključivo u naučne svrhe – rekli su tada tokom postavljanja teleskopa astronomi beogradske opservatorije.

Astronomski stručnjaci tvrde da je astronomska stanica nadomak Prokuplja u potpunosti opravdala svoja očekivanja uz pretpostavku da je nad Vidojevicom nebo kristalno jasno i najprozračnije u čitavoj Srbiji, a kamera na toj opservatoriji snimila je tokom 2010. godine jedan od većih meteora koji se pojavio na nebu juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jeca181

    21:49 // 10. 8. 2024.

    Da li zna neko kakav je put do stanice Vidojevica?Za Koliko se otprilike stize ?

  • vlada

    22:05 // 9. 8. 2024.

    bez obzira na sve, lepa organizacija.
    zvezde su lepota za gledanje i uživanje sa voljenom :-)

  • Totpedo

    20:52 // 9. 8. 2024.

    Ne znam jel imaju takvu vrstu istrazivanja, nek pitaju stanivnistvo, sto glasaju lopove koji im uzimaju zadnju paru iz dzepa, vec cita ih 1r godina?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: