Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 19. 8. 2024.

| Kultura

Sumiran "Nišvil 2024": dilema je - ili nacionalni status festivalu ili selidba na Letnju pozornicu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ivan Blagojević
Sastanak septembra sa predstavnicima Vlade, prethodna gradska vlast "zakidala" na finansiranju; foto: JV / N. Đ.

Završen je jubilarni, 30. Nišvil, a Ivan Blagojević ističe da je kroz Tvrđavu za vreme trajanja festivala prošlo više od 180.000 posetilaca. Tvrdi da je program bio dobro “skockan” i okrenut ka džezu, ali da nije zadovoljan produkcijskim delom, te će ponovo tražiti nacionalni status od Vlade Srbije, ili će glavni program morati da se preseli na Letnju pozornicu.

Blagojević kaže da nije opsednut novcem i da ga optužuju kako stalno “kuka”, a na završnoj konferenciji na kojoj se sumiraju utisci tek završenog festivala, ponovo je pokrenuto pitanje novca, finansiranja i buduće organizacije.

Za ovih 10 dana prošlo je 180.000 ljudi kroz Tvrđavu, što je rezultat pre korone i to znači da smo se vratili. Što se tiče budžeta i tu smo se vratili na taj period. Znamo da je 2019. godine Grad pomagao sa 36 miliona, a 2024. godine sa 40 miliona. Koliko je tu inflacije, razlike i ostalog, nisam zadovoljan kako je prethodna garnitura na gradske vlasti tretirala Nišvil - započinje Ivan Blagojević.

Zbog toga kaže da će septembra zajedno sa organizatorima Exit-a, Guče i Beer Festa imati sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije i još jednom pokušati da predstave državne benefite od festivala i dobiti nacionalni status, kojim će biti pošteđeni konkursnog finansiranja.

U suprotnom, glavni program će možda biti premešten sa platoa Tvrđave.

Dva su puta o kome razmišljam. Optimističan sam da ćemo Vladi Srbije dokazati da su 3 milijarde zaradili na nama. Da nam vrate tih 10% da bi zaradili još milijardu i po. To je nada da će festival biti veći i značajniji. Nama kao organizatorima bi realno sa ovim kapacitetima više odgovaralo da Nišvil vratimo na Letnju pozornicu barem što se glavnog programa tiče, a da prateće programe zadržimo - kaže Blagojević.

Jedan od načina da festival ostane na platou, smatra Blagojević, jeste naplaćivanje ulaza i da bi sa simboličnih 100 dinara za prateće programe, uz istu posetu kao sada, mogli da produkcijski podignu Nišvil.

Uz negativne strane organizacije festivala, ipak bilo je i pozitivnih tokom ovogodišnjeg Nišvila, a to je, kako kaže, muzika i to što nijedan bend nije otkazao učešće.

Nismo imali nijedno otkazivanje, što je fenomenalna stvar, jer smo ove godine imali 150 bendova. Svima je bilo bitno da budu na Nišvilu, polako se legenda proširila. Manjim bendovima je to bilo daleko bitnije. Od Game jazz-a do Cirkusa bilo je sjajno i imali smo fenomenal program za najmlađe, a buduće posetioce glavne bine. Koncept festivala je dobro skockan, samo bolja produkcija, a ako večeras se prošetate gradom i osetite depresivno, to je naša krivica. - ističe Blagojević.

Podsetimo, zvanični program festivala otvoren je u četvrtak, 15. avgusta nastupima "hedlajnera" Tio Krokera, Brooklyn Funk Essential i Black Uhuru, dok su druge večeri festivala posetioci imali priliku da čuju Arrested Development, Kamilu Džordž, Dženi Mekferson i tradicionalni kubanski zvuk.

Pretposlednje večeri u subotu, 17. avgust najviše reakcija bilo je tokom nastupa Keren Souze koja je pokazala zbog čega je smatraju jednom od najboljih latino džez i bosa pevačica. Međutim, veče je obeležila i svađa publike oko zaklanjanja pogleda.

Poslednji festivalski dan obeležilo je veliko interesovanje za Konstraktin nastup, koja je i bila u centru pažnje publike. Međutim, veče su obeležili i niški EYOT, koji je dobio višeminutne ovacije publike i čak dva puta se vraćao na bis, ali i nastupi džezera iz Bugarske, Kanade i Austrije, kao i Brushy One String.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mary

    15:12 // 21. 8. 2024.

    Nišvil nije više jazz festival, svega je bilo ali džera premalo i za ovaj cirkus nije potrebna cela Tvrđava i okolina, dovoljna je Letnja pozornica. Bolje da je tih 40 milona koje je dobio Blagojević za Nišvil podeljeno i drugim organizatorima kulturnih događaja a ne da se skuplja novac od građana da bi se održao neki humanitarni festival kao npr. Jovano sunce

  • Smuk II

    14:14 // 20. 8. 2024.

    @dragan : Kakvi smo...to znamo samo mi, paaa ... malo li je ? 60% nepismeno , 50% polupismeno a ostali /100%/ - akademici!
    Svi koji znaju da računaju - nek' računaju...

  • Jasar

    12:45 // 20. 8. 2024.

    Kada sam iz sale reko daj da se za kartu dogovorimo ,on ce kaze na ulaz od cega cu ja da zivim hahah e mucenice ako zavisis od prihoda fwstivala ,neka ti ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: