Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 24. 9. 2024.

| Kultura

Učenica iz Prokuplja najbolja na dečijem festivalu književnog stvaralaštva

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
nagrade
Prva nagrada učenici iz Prokuplja; Foto: Ljiljana Sokolović

U konkurenciji 245 učenika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine, Francuske i Severne Makedonije, učenica petog razreda Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko” u Prokuplju Sofija Kocić osvojila je prvu nagradu na međunarodnom festivalu dečijeg književnog stvaralaštva “Želim da budem dete”.

Na ovogodišnjem šestom međunarodnom konkursu u okviru festivala u Kragujevcu, radovi su stigli iz 90 različitih škola iz 55 gradova.

Žiri u sastavu Ljiljana Andrić i Violeta Jović, pisci za decu, nakon šifrovanja radova od strane trećeg člana žirija Aleksandra Janjuševića, doneo je odluku da prvu prvu nagradu za poeziju u konkurenciji učenika od 1. do 4. razreda dodeli našoj učenici Sofiji Kocić. Sofija je sada učenica petog razreda, a tokom prve četiri godine školovanja zaslužila je brojne nagrade i priznanja za svoj literarni rad, više puta je učestvovala u gradskim priredbama, član je Književne omladine Prokuplja. Njene pesme su objavljene u zbirniku koji sadrži 150 najlepših dečjih pesama. Od prvog razreda vodi dnevnik čitanja koji je prava riznica njenih prikaza, zapažanja o razmišljanja o pročiranim knjigama - kaže Ljiljana Sokolović, mentor nagrađene učenice.

Pored prve nagrade koja je pripala Sofiji, drugo, odnosno treće mesto osvojile su učenice Magdalena Mitrović sa mentorom Gordanom Stanojević iz OŠ “Mile Dubljević“ iz Lajkovca i Dunja Kurtić čiji je mentor Biljana Mitić iz OŠ “Ljupče Španac“ iz Bele Palanke.

Pohvale u toj kategoriji dobili su i učenici Jaglika Dacić iz Podgorice, Luna Simić iz Petrovca na Mlavi, Atina Miljić iz francuskog grada Sošoa, Danijela Belošević i Smiljka Perić iz Trstenika.


Nagrade i za starije osnovce

Na istom festivalu za osnovce od 5. do 8. razreda na temu “Da su meni krila“ prvo mesto je osvojila Anđela Stojanović iz Podgorice, druga nagrada je pripala Adinu Mekiću iz Bosne i Hercegovine i treća Ingi Laćarac iz Sremske Kamenice, dok je na temu “Moja pustolovina” najbolji Jovan Brajković iz Herceg Novog, a nagrade su pripale i Heleni Ožegović iz Apatina i Strahinji Nešić iz OŠ “Miroslav Antić” iz Niša.

U toj kategoriji, između ostalih pohvalu je dobila i Jovana Glidžić iz OŠ “Stefan Nemanja“ iz Niša.

Šesti međunarodni festival dečjeg književnog stvaralaštva "Želim da budem dete“ ove godine okupio je i veliki broj dečijih pisaca poput Violete Jović, Vlaste Cenića, Miloja Radovića, Branka Stevanovića, Ljiljane Andrić, Aleksandra Janjuševića, Branimira Rosića, Maja Radoman Cvetićanin, a cilj festivala je promovisanje čitanja, književnosti, lepe reče i kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mogu da ga izdaju vikendom za žurke

Goran Petrović Čitalac

Tekst: Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Pronađite nas na: