Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:40, 24. 8. 2024.

| Kultura

Uručene dve nagrade "Pavle Vuisić" - Žarku Lauševiću posthumno i Svetozaru Cvetkoviću

Autor:Ljubica Jocić, Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
IMG_3314 (1)
foto: Nikola Đukić

Emotivno je bilo na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, pod vedrim nebom odakle, veruju neki, prati i Žarko Laušević - njegova supruga Anita primila je nagradu za životno delo "Pavle Vuisić" namenjenu miljeniku niške i srpske publike. Nagradu je primio i legenda jugoslovenskog i srpskog filma Svetozar Cvetković, glumac koji je na ovoj pozornici dobio sve zvanične nagrade osim Gran-prija.

IMG_3302 foto: Nikola Đukić Petar Benčina je uručio nagradu sa likom velikog Pavla Vuisića Aniti Laušević, supruzi Žarka Lauševića, glumca koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, ali i na Filmskim susretima. On je knjizi Padre, idiote napisao da je niška publika najbolja, a 2016. godine rekao im je sa bine Letnje pozornice da je "bila tu i pomogla mu da uspe u nečemu da pronađe neku nadu, a onda i učinila da poveruje da je ponovo živ".

IMG_3306 (1) foto: Nikola Đukić O Žarku su pričali njegovi prijatelji i kolege Irfan Mensur i Mima Karadžić.

Dragi moj Žare. Nema ništa novo, Šule je dobro, Deka je dobro, Golub je dobro, ja nisam loše. Ono što je najvažnije, deca su ti dobro. Anita je dobro. Loše glumi da je srećna. Ja još prvu jutarnju kafu pijem iz šolje što si mi poklonio. Još nisam našao čoveka koji će mi slati tekstove tamo daleko i da me pita "kaži šta misliš, jesu li dobri ili loši". Nisam našao čoveka koji će upaliti kameru telefona i prošetati me Njujorkom i zamoliti da ga prošetam po Beogradu. Valjda ću ga naći. Jednog dana - rekao je Mensur.

Rekao je i da su ove godine slavili rođendane.

Nisi bio tu, ali si bio tu. Svake godine tog meseca i tog datuma, kada smo rođeni zajedno po datumu, slavićemo rođendane uz ljude koje sam pomenuo - dodao je Mensur.

IMG_3308 (1) foto: Nikola Đukić Mima Karadžić je ispričao kada su on i Žarko glumili u Kolašinu u predstavi Audijencija njegovog brata Milana Karadžića.

Sve smo dogovorili, oko honorara i svega. Bila puna sala, posle dođe direktor hotela i kaže da predsednik opštine i svi oko njega nisu platili karte. Mogu da vam dam pola honorara i pola teleta. Šta da radimo sa pola teleta? Dogovorimo se, istražiramo u šnicle i pozovemo sve konobare i kuvare i napravimo najlepšu noć posle jedne predstave. Tako je bilo sa Žarkom - rekao je Mima Karadžić.

On je dodao da je na putu do Tvrđave video ljude sa više osmeha i manje bora jer sreća, radost i talenat treba i moraju ovde da štimaju.


Svetozar Cvetković posvetio nagradu doktorki

IMG_3341 foto: Nikola Đukić Nagradu za životno delo dobio je i Svetozar Cvetković, glumac koji je dobio skoro sve zvanične nagrade na Filmskim susretima.

Bilo bi mi draže da ovo što se desilo večeras, ovaj spoj između Žarka i mene niej samo u insertu. Već, da smo zajedno podelimo ovakvu jednu čast i znamenje koje je najviše u životu što sam dobio. 1981. godine sam prvi put izašao i dobio prvu nagradu u životu, evo 43 godine kasnije još jedna debitantska nagrada. Veliku zahvalnost dugujem svima koji su pre mene bili ovde, a najviše sam zahvalan svojoj deci koja su imala strpljenja i ljubav za likove koje sam donosio kući - rekao je Cvetković.

On je nagradu posvetio svojoj doktorki.

Ovo je prilika da ovu nagradu posvetim nekome koga ne znate. Ko nije uticao na vaše živote, ali je uticao što sam ja danas živ, što sam ovde pred vama i poslednjih 10 godina uradio nešto što možda ne bih mogao. Pre 7, 8 godina ljudi su se pozdravljali sa mnom, manje-više suznih očiju. Neke filme sam prekinuo, ali u jednom času sreo sam doktorku koja mi je vratila život u ruke i produžila ga. Njoj posvećujem nagradu. Ona se zove Nada Basara - rekao je Cvetković

IMG_3329 foto: Nikola Đukić Nagradu za najbolju debitantsku mušku ulogu dobio je 1980. godine za filmove Hajduk i Svetozar Marković, a dobitnik je i dva "Cara Konstantina", nagrade za izuzetnu mušku ulogu, za uloge u ostvarenjima Vreme čuda i Gluvi barut 1990. godine, kao i 1994. godine za ulogu u filmu Ni na nebu ni na zemlji.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je četiri puta - 1986. godine (Srećna nova '49.), 1993. godine (Gorila se kupa u podne), 2005. godine (Buđenje iz mrtvih) i 2007. godine (Odbačen).

Za ulogu Komandira Miloša (Selima Osmanovića) u filmu Nož 1999. godine dobio je Nagradu za mušku epizodnu ulogu.

Nagrada ima nostalgični karakter jer je jedna od prvih osoba koje sam upoznao sa ove strane kamere jeste bio Pavle Vuisić. Bio je neverovatna prilika od čoveka, neverovatan glumac, za koga niste mogli da kažete da mu je bila potrebna bilo kakva škola, već koji je svojom pojavom, dušom, habitusom, srcem i pogledom uspevao da kupi i partner da bude što bolji i publiku u Nišu i bilo gde da se prikazuju filmovi - rekao je Cvetković.

Publika je i Svetozara Cvetkovića pozdravila ogromnim aplauzom.

U NIšu su otvoreni 59. Filmski susreti, a publika može videti 12 filmova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jole

    09:42 // 25. 8. 2024.

    Ova njegova Voman mogla je i da se zahvali publici!

  • Svetozare Cvetkoviću

    07:43 // 25. 8. 2024.

    Branislave Lečiću

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: