Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 2. 9. 2024.

| Kultura

Večeras u Nišu počinje "Teatar na raskršću"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
teatar2
Niš - balkanska prestonica drame i pozorišta; foto: Tamara Todorović

Peti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću” počinje večeras u 20 sati izvođenjem predstave Antigona u niškom Narodnom pozorištu. Festival će trajati do 8. septembra, a publika će moći da pogleda šest takmičarskih predstava.

program Glavni, takmičarski deo; foto: Narodno pozorište Niš Program “Teatra na raskršću” 2. septembra od 20 sati otvara Antigona, Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, zatim će biti izveden komad Mister dolar beogradskog Narodnog pozorišta, a onda i Poetesa koja je zajednička produkcija Srpskog narodnog pozorišta i UG "Novi tvrđava teatar".

Na programu je i komad Subota, neđelja i poneđeljak koju izvodi Gradsko satiričko kazalište “Kerempuh“ iz Hrvatske, Crnogorski ansambl odigraće predstavu Ćelava pevačica, a dan kasnije na programu je predstava Elementarne čestice po tekstu Mišela Uelbeka, a koju izvode glumci Narodnog teatra "Ivan Vazov“ iz Bugarske.

Prestave svake večeri počinju u 20 sati.

Na zatvaranju Festivala, 8. septembra, publika će moći da pogleda predstavu Koštana koju izvode glumci pozorišta domaćina, a koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Poslednje večeri festivala dodeljuju se nagrade za najbolju predstavu, režiju, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, scenski pokret i glumačke nagrade.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi iz Bosne i Hercegovine, Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja iz Srbije, Dora Ružđak Podolski, rediteljka i profesorka iz Hrvatske, Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja iz Srbije i Dušan Kovačević, glumac i producent iz Crne Gore.

Cena kompleta karata za glavni program Festivala “Teatar na raskršću” je 4900 dinara, dok su pojedinačne karte za svaku predstavu glavnog programa 1200 dinara za parter i 1000 dinara za balkon.

Karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta radnim danima od 10 do 20 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub J.

    15:56 // 2. 9. 2024.

    U žiriju festivala svake godine obavezno ovaj Dodikov žurnalista - samoprograšeni "eskpert za elektronske medije" koji nikakve veze sa pozorištem nema. Krstari Srbijom i tezgari gde god može. Neka mu došapne neko da su danas svi mediji elektronski, pa i novine, da se ne bruka..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: