Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 14. 8. 2024.

| Kultura

Završen je "Nišvil džez teatar", Makedonci i Italijani najbolji

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nišvil džez teatar
Nagrade dodeljene 8. put; foto: Nikola Đukić

Nišvil teatar, održan je po 8. put u sklopu Nišvil džez festivala, a žiri je nakon 6 odgledanih takmičarskih predstava dodelio nagradu za najbolju predstavu pozorištima iz Severne Makedonije i Italije. Za najbolje iskorišćenu muziku u predstavi nagrađen je Nišvilov bend.

Žiri u sastavu pozorišnih kritičara Franka Ungara, Natađe Gvozdenović i Ane Tasić, prema rečima organizatora, doneli su jednoglasne odluke i nagradu za najbolju predstavu dodeli ravnopravno predstava “Kendi” iz Severne Makedonije i “Veliki spektalakl smaka sveta” teatra sa Sardinije.

Predstava "Kendi“ se izdvojila istinitošću koja daje nadu u mogućnosti savremenog pozorišta, naročito zato što su ga stvorili mladi glumci čija je energija nesvakidašnje razorna, posvećena, i zarazna. Oni povremeno prelaze granicu između izvođača i gledalaca, i nas uvlačeći u prostor igre, što nas čini svesnijom, angažovanijom publikom, a to je naročito važno jer je reč o društveno važnoj, i osetljivoj temi. Muzika Luke Toševa koja se uživo izvodi, ima delikatan intenzitet, smisao kontrasta, čuvanja bezbednog prostora, neukaljane lepote u paklu zavisnosti, kojim se ova predstava kritički bavi - navodi se u obrazloženju žirija.

"Veliki spektakl smaka sveta“, u neobično raskošnom i magičnom obliku, daje scenski atraktivan odgovor na stanje planete Zemlje, navodi žiri u obrazloženju i dodaje da je Zemlja pred kolapsom zbog prekomernog materijalizma i pohlepe.

Reč je o predstavi koja izvire iz tradicije, iz mitološkog i folklornog, ali se istovremeno upadljivo osvrće na naše vreme, instant popularnosti. Izvođači su nas osvojili svojom autentičnošću, zadivljujućim pokretima tela koji zapravo predstavljaju ples, gracioznu igru postojanja, odgovor umetnosti na prinuđenost življenja na đubrištu civilizacije - rekao je žiri.

Nagrada za najbolje korišćenu muziku dodeljuje se predstavi "Tuđe cipele (mesto gde stanuje empatija)“ britansko-srpskoj koprodukciji, a nagrada je uručena Nišvil bendu.

Virtuozna, precizna i omamljujuća muzika Nišvil benda u predstavi organski je povezana sa celinom višeslojnog, delikatno promišljenog izraza. Ona je integralni, nezamenjivi deo izvođenja koji gradi nežnu osećajnost, u funkciji sadržaja, metaforične i poetične radnje koja se izazovno bavi pitanjima identiteta, težnje ka slobodi, ali i samilosti, razvijanja empatije i bezgranične tolerancije - navodi žiri.

Nakon odgledanih predstava koje su odigrane na amfiteatru na keju kod Nišave, mostu kod Tvrđave i kod Beogradske kapije, iz žirija su zaključili da su sve predstave karakterisale društveno-angažovane i osetljive teme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: