Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Modna revija učeničkih kreacija Umetničke škole Niš

U četvrtak, 16. maja od 18 sati na amfiteatru na Keju u Nišu biće održana modna revija unikatnih haljina koje su osmislili đaci niške Umetničke škole.

detaljnije
muzej 1

Poznato kako će izgledati nova zgrada muzeja u Nišu, pobedio predlog firme iz Beograda

Umesto vojnog kompleksa u ulici Marka Oreškovića u centru Niša biće izgrađeni Narodni muzej i Galerija savremene likovne umetnosti, a na konkursu za idejno rešenje pobedio je Dejan Todorović iz beogradske firme Beopotez , koja redovno dobija poslove za državu i za lokalne samouprave u Srbiji i koja projektuje stambeni kompleks Expo 2027 . O rokovima nadležni nisu govorili, a Sotirovski kaže da je Grad finansijski stabilan i da može sam da finansira projekat.

(28) detaljnije
Niški kulturni centar

Promocija enciklopedije o niškom rokenrolu

U susret Nisomniji , koja koja bi trebalo da bude održana 14. i 15. juna u dvorištu Banovine, u ponedeljak 13. maja od 18 sati u maloj sali NKC-a biće održana promocija Enciklopedije niškog rokenrola (1962-2000) autora Vladana Stanojevića.

(1) detaljnije
Stereo Banana

Futuristički Niš u novom spotu "Stereo Banane" i projekat za vraćanje Niša na "mapu sveta"

Popularni niški hip-hop dvojac Marko Anđelković Naopak i Nemanja Nedeljković Nemus iz benda Stereo Banana objavili su novu pesmu Vikend i spot u kome predstvljaju kako bi Niš mogao da izgleda za 100 godina. Popularni Naopak ističe da je Vikend pre svega ljubavna pesma posvećena rodnom gradu, nastala u sklopu “Legacy inicijative” da se “Niš vrati na mapu sveta”.

(7) detaljnije
  • Narodno pozorište Niš

    Predstava "Greta" mlade niške rediteljke premijerno u Narodnom pozorištu

    Publika će u subotu, 11. maja, u Narodnom pozorištu u Nišu moći premijerno da pogleda predstavu "Greta", koju je režirala mlada Nišlijka Nevena Dimitrijević. Reč je o njenoj diplomskoj predstavi, rađenoj po tekstu Luca Hibnera. Karte se mogu kupiti na biletarnici, a predstava će se igrati na Maloj sceni.

    (1) detaljnije
  • giga pravi more

    Druženje pisca za decu Jasminke Petrović sa čitaocima u Nišu

    Jedan od najpopularnijih pisaca za decu i mlade Jasminka Petrović, poznata po delima Bonton, Seks za početnike, Od čitanja se raste i Leto kad sam naučila da letim , gostovaće u Niškom kulturnom centru u četvrtak, 9. maja.

    detaljnije
  • Konstantinovo raskršće

    Snimljena serija "Konstantinovo raskršće" - međunarodna promocija Niša koja grad ne košta ni dinara

    Prva sezona serije "Konstantinovo raskršće", rađena po bestseleru pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića, snimljena je i u toku je postprodukcija, kaže nagrađivani autor. Misterioznu istorijsku dramu čija je radnja 1944. godine u Nišu, gledaoci bi trebalo da vide na jesen, a nedavno je Telekom Srbija prodao prava najvećem francuskom distributeru čime će ova dugo čekana serija dobiti ulaznicu u svet. Prema nepotvrđenim informacijama, glavna uloga poverena je poznatom glumcu Milanu Mariću, a Dejan Stojiljković kaže da će ova serija biti "jedna veoma dobra, međunarodna promocija Niša koja grad neće koštati ni dinara".

    (7) detaljnije
  • galerija Boža Ilić

    Izložba učeničkih radova otvorena u Galeriji "Boža Ilić" u Prokuplju

    U prokupačkoj Galeriji "Boža Ilić" u Prokuplju otvorena je izložba likovnih radova "Zajedno pomeramo granice" koju su pripremili talentovani učenici prokupačkih osnovnih škola. Izložba će trajati do 13. maja, a ovu jedinstvenu kolekciju građani mogu da pogledaju svakog radnog dana uz besplatan ulaz za sve posetioce.

    detaljnije
  • Caričin grad (15)

    Besplatna poseta i vođenje kroz lokalitet Caričin grad za prvomajske praznike

    Leskovački Narodni muzej i ove godine za prvomajske praznike organizuje besplatnu posetu i vođenje kroz arheološki lokalitet "Cariničin grad".

    (2) detaljnije
  • Narodno pozorište Niš

    Dve premijere u maju u niškom Narodnom pozorištu

    Narodno pozorište Niš za maj najavljuje dve premijere - komada Greta , koji je diplomska predstava i prva režija niškom teatru mlade Nišlijke Nevene Dimitijević, kao i predstave Vrana u paunovom perju , u režiji Marka Torlakovića i po tekstu Vladimira Vučkovića, koja donosi priču o oslobođenju Niša pod komandom Milana Obrenovića.

    (2) detaljnije
  • rade drainac

    Počinje prvi deo 55. "Drainčevih književnih susreta pesnika" u Prokuplju

    Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, kao i promocijom izdavaštva Narodne biblioteke “Rade Drainac” u Književnom klubu “Borislav Stanković" u glavnom gradu Srbije, pesnici iz Toplice i svih krajeva zemlje započeće obeležavanje prvog dela 55. manifestacije “Drainčevi književni susreti pesnika”. Tradicionalna manifestacija prokupačke Biblioteke počeće 7. maja u Beogradu, a završava se 22. maja u Prokuplju.

    detaljnije
  • svetosavski dom

    Duh Grčke u Nišu - hor iz Stavrosa nastupa u Svetosavskom domu

    Mešoviti hor iz Stavrosa nastupiće večeras od 20 sati u Svetosavskom domu u Sabornoj crkvi u Nišu. Grčki ansambl izvodi širok spektar muzičkih žanrova, od klasičnih, narodnih, do savremenih numera.

    (1) detaljnije
  • simfonijski.jpg

    Koncert japanskih umetnika u Niškom simfonijskom orkestru

    Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra na kom će nastupti japanski violinista Daiči Nakamura i dirigent Tošio Janagisava, održaće se u četvrtak, 25. aprila, od 20 sati u sali Niškog simfonijskog orkestra.

    detaljnije
  • Nišvil

    "Arrested Development" nastupa druge večeri "Nišvila"

    Dvostruki dobitnici “Gremi” nagrade, američki hip-hop/krosover bend Arrested Development nastupiće na drugoj festivalskoj večeri Nišvila, koja će biti održana u petak, 16. avgusta na platou niške Tvrđave. O bendu organizatori kažu da su velika koncertna atrakcija i da se za njihove nastupe traži karta više.

    (1) detaljnije
  • pozoriste lutaka

    Niško Lutkarsko skoro godinu dana bez svoje scene

    Radovi na zgradi Pozorišta lutaka počeli su još juna prošle godine, a iako je trebalo da budu završeni oktobra 2023, i dalje nisu okončani, pa se u poslednje vreme predstave igraju ispred same zgrade kada to vreme dozvoli. Zbog ovoga su i manji prihodi ove ustanove, a direktorka Milica Radulović kaže da se nada da će se lutkari vratiti na svoju scenu posle prvomajskih i uskršnjih praznika.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: