Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • sportske igre

    U Kuršumliji se i ove godine organizuju Sportske igre mladih

    Devetu godinu zaredom Kuršumlija je domaćin mladim sportistima koji će učestvovati na Sportskim igrama za mlade, gde će snage odmeriti u fudbalu, košarci, atletici, igri “između dve vatre” i odbojci. Takmičenje se održava u utorak 21. maja, a početak manifestacije je planiran za 10 sati.

    (1) detaljnije
  • ringišpil

    Pokrenuta kontrola Opštinske uprave Kuršumlija zbog nezgode sa ringišpilom

    Nakon što se juče u Kuršumliji obrušio ringišpil i povredio 13 osoba, zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole Opštinske uprave i treba da utvrdi da li su nadležni radili po zakonu.

    (4) detaljnije
  • ringišpil

    Devojčica povređena u Kuršumliji i dalje životno ugrožena, ostali van životne opasnosti

    Od 6 dece koja su juče primljena u prokupačku Opštu bolnicu nakon što se u Kuršumliji urušio ringišpil, od jutros su na Odeljenju hirurgije ostala samo dva, dok su ostali pušteni na kućno lečenje. Stanje najteže povređene 12-godišnje devojčice koja je prebačena u UKC Niš je nepromenjeno od juče, životno je ugrožena i nalazi se u komi.

    detaljnije
  • ringišpil

    Nezgoda u Kuršumliji: Uhapšen vlasnik ringišpila

    Vlasnik ringišpila koji se danas u Kuršumliji obrušio i povredio trinaestoro dece, uhapšen je i zadržan u policiji, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Uhapšen je i zakupac tog placa.

    (5) detaljnije
  • ringišpil

    Otkačio se ringišpil u Kuršumliji, povređeno više dece

    Najmanje trinaestoro dece je povređeno na vašaru u Kuršumliji kada je nešto posle 13:30 pao deo konstrukcije ringišpila koji je bio postavljen na platou ispred autobuske stanice u tom gradu. Prema saznanjima Južnih vesti iz lokalnog Doma zdravlja, jedno dete je životno ugroženo i hitno je upućeno u niški Klinički centar.

    (11) detaljnije
  • građevinski materijal

    Interno raseljeni u Kuršumliji dobili pomoć u građevinskom materijalu

    Građevinski materijal u vrednosti od 250.000 do 800.000 dinara za adaptaciju stambenih objekata dobilo je 7 interno raseljenih porodica koje su nastanjene na teritoriji Kuršumlije. Komesarijat za izbeglice i migracije obezbedio je 95% sredstava, dok je ostatak finansirala Opština Kuršumlija.

    detaljnije
  • blokada puta

    Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

    Radnici i bivši radnici u Kuršumliji, njihove kolege sa juga Srbije, ali i svi građani i političke organizacije koje to žele i koji su, kako kažu organizatori, obespravljeni svih prethodnih godina, od radnika, do roditelja sa juga Srbije čija deca nemaju ista prava i mogućnosti kao njihovi vršnjaci u Beogradu i drugim gradovima, pozivaju se da 1. maj - praznik rada, umesto na uranku i uz tradicionalno roštiljanje, obeleže blokadom državnog puta Niš - Priština kod mesta Kastrat u kuršumlijskoj opštini. Blokada je zakazana za 8 sati i za sada nije precizirano koliko će trajati.

    (7) detaljnije
  • rade drainac

    Počinje prvi deo 55. "Drainčevih književnih susreta pesnika" u Prokuplju

    Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, kao i promocijom izdavaštva Narodne biblioteke “Rade Drainac” u Književnom klubu “Borislav Stanković" u glavnom gradu Srbije, pesnici iz Toplice i svih krajeva zemlje započeće obeležavanje prvog dela 55. manifestacije “Drainčevi književni susreti pesnika”. Tradicionalna manifestacija prokupačke Biblioteke počeće 7. maja u Beogradu, a završava se 22. maja u Prokuplju.

    detaljnije
  • blokada puta

    Nova blokada puta u Kuršumliji, bivši radnici traže svoj novac

    Nezadovoljni što im država još ne rešava problem i ne isplaćuje zaostale zarade za koje imaju pravosnažna sudska rešenja, radnici propalih kuršumlijskih firmi zakazali su za danas jednosatnu blokadu puta Kuršumlija - Kuršumlijska Banja kod sela Tiovac. Kažu da je to samo upozorenje pred već najavljenu novu blokadu državnog puta Niš - Priština kod sela Kastrat u Kuršumliji, a koja je planirana za 1. maj.

    (5) detaljnije
  • Kuršumlija

    Kuršumlija sufinansira obnovu oronulih fasada

    Kako bi obezbedili sigurnost i bezbednost građana od urušavanja fasada sa zgrada u Kuršumliji, lokalna vlast u tom gradu je izdvojila ukupno 6,7 miliona dinara bespovratne pomoći za sređivanje fasade, uz obavezno učešće stanara od najmanje 10 odsto od dobijenih sredstava.

    detaljnije
  • policija

    Smanjen broj krivičnih dela u Toplici

    Ukupan kriminal na teritoriji Topličkog okruga, kao i krivična dela iz opšteg kriminala, beleže smanjenje u odnosu na mart mesec prošle godine, prema podacima iz prokupačke policije. U policiji posebno naglašavaju smanjenje broja krivičnih dela protiv imovine za 64% u odnosu na isti period prošle godine, ali i manji broj krivičnih dela krađe i teške krađe, kao i da nije bilo izvršenih krivičnih dela razbojništvo.

    (1) detaljnije
  • solarni paneli

    Planira se izgradnja još jedne solarne elektrane u Kuršumliji

    Kada se završe sve tehničke procedure, do kraja godine Kuršumlija će dobiti solarnu elektranu koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. Gradiće se u ataru sela Vršarvac na površini od 13.649,22 kvadrata, imaće instaliranu snagu do 990,04 kW, a investitor je kuršumlijska firma “Toplica Green Energy”.

    detaljnije
  • policija

    Policija u Prokuplju: Nastavlja se trend smanjenja krivičnih dela u Toplici

    U februaru ove godine na teritoriji Topličkog okruga izvršeno je ukupno 41 krivično delo, što je za 22 manje u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja 34 dela je iz opšteg kriminala, tri dela ekološkog kriminala, jedno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala i tri krivična dela iz oblasti privrednog kriminala. U istom periodu rasvetljeno je 13 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima, a pet lopova je uhvaćeno na delu.

    (3) detaljnije
  • Prokuplje centar

    Od utorka do petka u Topličkom okrugu proba sirena za opštu opasnost

    Od utorka 19. marta do petka 22. marta u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi biće proveravan sistem za javno uzbunjivanje, aktiviranjem sirena u trajanju od 60 sekundi.

    detaljnije
  • merdare prelaz

    Austrijanac vozio “mercedes” sa saobraćajnom dozvolom i tablicama drugog vozila

    Na prelazu Merdare policija je uhapsila 60-godišnjeg vozača iz Austrije, za koga se sumnja da je upravljao vozilom “mercedes” sa saobraćajnom dozvolom i tablicama koje pripadaju drugom vozilu.

    (1) detaljnije
  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • Prokuplje centar

    U Prokuplju otvorena kancelarija Poljoprivredne službe

    Nakon što je pre oko mesec dana zbog duga koji prelazi 50 miliona dinara i nenamenski potrošenog novca Ministarstvo poljoprivrede ugasilo Poljoprivredno-savetodavnu i stručnu službu u Prokuplju, a odmah i otvorilo novu sa sedištem u Kuršumliji, ovih dana je otvoreno istureno odeljenje u Prokuplju, u nekadašnjoj zgradi "Topličanke" u Ulici Vasilija Đurovića Žarkog, gde je sedište i Lokalne poreske administracije.

    (2) detaljnije
  • seoska kuća

    Tri kuće za interno raseljene porodice u Kuršumliji

    Tri interno raseljene porodice sa teritorije Kuršumlije dobile su novac za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, koje su obezbedili Komesarijat za izbeglice i migraciju i Opština Kuršumlija. Ukupna vrednost ugovora je 5.850.000 dinara, od toga Komesarijat finansira 95% a lokalna samouprava preostalih 5% sredstava.

    (1) detaljnije
  • zimska škola

    Počela sa radom novoformirana Poljoprivredna služba u Kuršumliji

    Nakon što je u Prokuplju zbog duga od oko 50 miliona dinara ugašena Poljoprivredna stručna i savetodavna služba koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, problem je rešen tako što je u Kuršumliji otvorena nova služba koja je preuzela delatnosti, aktivnosti pa čak i neke radnike prokupačke službe. Direktor Zoran Lazić kaže da su oni već počeli određene aktivnosti po godišnjem planu, te da imaju 8 radnika i, osim u Kuršumliji, otvorene su kancelarije u Prokuplju i Blacu, a u planu je otvaranje i u Žitorađi.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug domaćin prezentacije za najbolju tehnološku inovaciju

    Kako osmisliti, realizovati i prijaviti se za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2024. godinu, građani Topličkog okruga moći će da čuju na prezentaciji koja je zakazana u svečanoj sali Gradske uprave u Prokuplju u utorak 27. febrauara u 11 sati.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: