Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 11. 10. 2024.

| Politika

Aktivisti "Kreni-promeni" 10 sati štrajkovali, o besplatnim udžbenicima na narednoj Skupštini Niša

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
IMG_20241010_153644
Zbog njihovog performansa intervenisala i policija; foto: Tamara Radovanović

Aktivisti “Kreni-promeni”, koji su satima ispred kabineta predsednika Skupštine Grada Igora Novakovića, čekali verifikaciju inicijative za besplatne udžbenike za niške osnovce otišli su tek sinoć oko 21:30, nakon što su dobili zvanično obaveštenje da će njihov predlog biti na narednoj sednici.

Zbog toga što je Dušan Anđelković iz Pokreta “Kreni-promeni” u skupštinsku salu sa balkona ubacio balon sa Novakovićevom fotografijom i natpisom “sedi 1”, intervenisala je i policija.

Novaković je najpre najavio krivičnu prijavu protiv aktivista tog pokreta zbog performansa sa balonom, ali je od nje odustao, uz poruku da su oni “deca pod uticajem starijih opozicionih lidera”.

Ipak, Anđelković, kao i aktivisti Matija Đorđević i Dimitrije Glukčević ostali su ispred Novakovićevog kabineta sve dok nisu dobili pisani odgovor u vezi sa inicijativom za besplatne udžbenike, koja, ipak, nije verifikovana.

Predsednik Skupštne Niša prekršio je Ustav i Zakon neverifikujući narodnu inicijativu za besplatne udžbenike i stavljajući da se o ovom pitanju verifikacije izjasni Skupština Niša pošto on nije siguran da li navedeno pitanje spada u nadležnost lokalne samouprave. Kako to da jeste nadležnost lokalne samouprave u Beogradu i U Sremskoj Mitrovici gde je usvojena identična narodna inicijativa, a nije za nišku decu? Velika sramota i zloupotreba funkcije od strane Igora Novakovića - navode iz tog pokreta.

U tom dokumentu, koji je potpisao Novaković, piše da će se njihov predlog naći na narednoj sednici gradske Skupštine, ali i da propisima iz nadležnosti lokalne samouprave nije definisano pitanje finansiranja udžbenika.

Oblast vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji definisana je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao krovnim zakonom za ovu oblast. Ovim zakonom nije predviđena obaveza lokalnih samouprava po pitanju finansiranja udžbenika i udžbeničkih kompleta za učenike javnih osnovnih škola - piše u dokumentu.

Podsetimo, aktivisti “Kreni-promeni” predali su inicijativu za besplatne udžbenike još početkom septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A

    14:18 // 11. 10. 2024.

    Jadni ste kreni promeni.

  • Vera Trickovic Belka

    12:59 // 11. 10. 2024.

    Ma kome pa trebaju knjige sve se dalje preko telefona deca prepisuju i svi odlični.Skooro ste rekli da je Nis najbolji po djacoma i vukovima.Bolke taj novac da se pomogne sirotinji i bolesnima .JA SAM UVEK POMAFALA SIROTINJI (kao moji mama i tata)

  • 1234567890

    12:32 // 11. 10. 2024.

    "Mladi" Novaković postaje sve starija tužibaba !!!!
    Ni stida ni srama !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I.....je l' su uhapsili balon?

Dubioza Čitalac

Tekst: Balon sa porukom

Pronađite nas na: