Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 10. 10. 2024.

| Politika

Aktivisti "Kreni-promeni" ispred Novakovićevog kabineta - ne odustaju od besplatnih udžbenika za niške đake

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
IMG_20241010_153707
Čekaju verifikaciju inicijative za besplatne udžbenike za niške osnovce; foto: Tamara Radovanović

Nakon što je zbog performansa aktivista “Kreni-promeni” sa balonom u Skupštini Grada intervenisala policija, oni su ostali ispred kabineta predsednika Skupštine Igora Novakovića i kažu da neće otići dok im ne verifikuju inicijativu za besplatne udžbenike svim niškim osnovcima.

IMG_20241010_153718 foto: Tamara Radovanović Dok u sali već više od šest sati traje rasprava o tačkama dnevnog reda, na spratu, ispred Novakovićevog kabineta, aktivisti “Kreni-promeni” Dušan Anđelković, Dimitrije Glukčević i Matija Đorđević postavili su transparente i zalepili nalepnice sa natpisom “sedi 1”.

Kažu, žele tako da se izbore za verifikaciju njihove inicijative za besplatne udžbenike, koju čekaju više od mesec dana.

Čekamo da se odobrovolji gospodin ispred čijeg smo kabineta. 40 dana čekamo verifikaciju narodne inicijative. Sada su istekli svi rokovi, a po isteku roka se odmah, po automatizmu, daje verifikacija. Još to nismo dobili. Pošto nas niko nije zvao, odlučili smo se za ovaj vid borbe, kako bi svi osnovci u Nišu dobili besplatne udžbenike po uzoru na neke druge gradove u Srbiji. Mnogo smo srećni što toga ima u drugim gradovima, ali hoćemo da bude i u Nišu - poručuje Anđelković.

Šta se desilo sa predlogom uvođenja besplatnih udžbenika, koji je nakon “Kreni-promeni” izneo i gradonačelnik Dragoslav Pavlović - još nije poznato, a to pitaju i aktivisti tog pokreta.

Ispred Novakovićevog kabineta će, dodaju, ostati dok ne dobiju verifikaciju.

Bio je gospodin iz obezbeđenja i obavestio nas da Skupština Grada radi do 15:30, iako traje sednica i da tada moramo da odemo, da će nas isterati. Mogu samo da nas iznesu odavde. Izražavamo nezadovoljstvo zbog neznanja, neodgovornosti i zanemarivanja od strane predsednika Skupštine Grada, koji je i izabran na čudan način, pod okriljem noći - ističe Anđelković.

U međuvremenu, dobili su podršku opozicionih odbornika, pa su im iz Grupe građana “Dr Dragan Milić” doneli hranu i sokove, a kažu da imaju i podršku administrativnih radnika, od kojih su dobili vodu i kafu.


Novaković: Deca nasela na uticaj starijih opozicionih lidera

Predsednik niške Skupštine najpre je najavio da će protiv aktivista “Kreni-promeni” podneti krivičnu prijavu, pa da će od nje odustati.

Nasela deca na starije opozicione lidere i ubacila balon u salu. Neću dozvoliti da narušavaju dostojanstvo skupštinskog doma. Balon je bio nepoznate sadržine za mene u tom trenutku. Unutra je mogla da bude kiselina, voda, vazduh. To su deca koja su naivno postupila u ovoj situaciji, ali moja je dužnost da održim red - kaže Novaković.

IMG_20241010_153644 foto: Tamara Radovanović Natpis “sedi 1” tumači kao poruku da je prvi čovek gradske Skupštine.

Lepa mi je i slika, da sam zamišljao bilbord, tako bi izgledao. Nikad nisam dobio jedinicu u školi - kaže on.

Kada je reč o inicijativi za besplatne udžbenike, koja je i povod performansa, kaže - “biće im odgovoreno u zakonskom roku, rok je danas ili sutra”.

Smatra i da oni na taj način, prikupljanjem potpisa, žele da sakupe političke poene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Profesor

    20:00 // 10. 10. 2024.

    Vidim ovde neke moje učenike, ali sam im drugačije tumačio pravdu. Pogrešili su kabinet. Njegov kabinet je trenutno u pripremi i biće na sasvim drugoj lokaciji, negde zapadno od te lokacije, nekih 7-8 kilometara. Druga stvar, nije on bitan u odlučivanju da li će biti besplatnih udžbenika za osnovce. Zna se ko odlučuje, a on samo stavlja na glasanje. Treće, oni su trebali da traže njegovu ostavku.

  • Гага

    19:55 // 10. 10. 2024.

    ...лепо...крените,промените...купите деци уџбенике...немојте само да"млатите празну сламу...

  • novakovicu je mesto

    18:23 // 10. 10. 2024.

    br 1 ali na klupibu tuzilastvu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mi Srbi smo, garant, pali s Marsa!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: "Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Pronađite nas na: