Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 4. 6. 2024.

| Politika

Dvojici članova GIK-a zabranjeno da pregledaju izborni materijal

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
GIK
GIK se oglušio o zahtev; foto: Nikola Đukić

Članovima niške Gradske izborne komisije Miodragu Grujoviću i njegovom zameniku Andriji Stojanoviću sa liste "Biramo Niš" sekretar te Komisije odbio je zahtev da zbog potencijalnih izbornih nepravilnosti iskoriste svoje zakonsko pravo i pregledaju ponovo sav izborni materijal. Iako im je rečeno da dođu u 16 sati i da im je zahtev odobren, ipak dobili su negativan usmeni odgovor. Najavljuju prigovore.

Zbog raznih spekulacija koje su prisutne dan nakon izbora, Grujović i Stojanović ističu da su rešili da podnesu zahtev kojim bi im se omogućio uvid u sav izborni materijal sa lokalnih izbora koji su održani u nedelju, 2. juna.

Tvrde da su obavešteni da dođu danas u 16 sati, ali kada su došli dobili su usmeni odgovor da uvid u materijal nije moguć.

Tražio sam da se donese pismena odluka o zabrani, ali nam je rečeno da imaju ovlašćenja da nam kažu da li možemo ili ne. Sačinili smo službenu belešku, ali ne znam da li je potpisana ili ne. Poenta je da nam je kao članovima Izborne komisije koji su imali prava da na izbornu noć vrše uvid u sav izborni materijal, sada 48 sati nakon izbora, iako zakon dozvoljava iako smo podneli zahtev, to nam je onemogućeno. Zakon dozvoljava da se u roku od 48 sati dozvoli uvid, ali smo fizički sprečeni i onemogućeni da to i uradimo.- kaže Grujović.

Zamenik člana GIK-a Andrija Stojanović napominje da je apsurd je da članovima GIK-a bude onemogućeno da otklone sumnje u izborne rezultate i da oni po zakonu imaju pravo u uvid celokupnog izbornog materijala.

Najavili su da će preduzeta sva pravna sredstva i da će podneti prigovore na konkretno odbijanje zahteva.

Podsetimo, zbog toga što, kako kažu, imaju osnovane sumnje da se na lokalnim izborima u Nišu desila krađa glasova, predstavnici niške opozicije su se sastali sa članovima posmatračke misije ODIHR i ukazali na nepravilnosti koje su se dešavale. Kako bi dokazali da je došlo do prekrajanja izborne volje građana zatražili su uvid u celokupan izborni materijal, i dobili poziv iz GIK-a da dođu u 16 sati da to i učine, navodi Ana Eraković iz koalicije "Biramo Niš".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    09:40 // 5. 6. 2024.

    Lazu. Gledaju sav materijal ceo dan i noc,inema nikakvih prepravljanja .
    Ako je nesto sporno biracki odbori su krivi. A tamo su sedeli i njihovi ljudi

  • Smuk II

    19:52 // 4. 6. 2024.

    @Kole : Kako ... nemam pojma a i nisu mi jasni ovi naši iz opozicije , idu bez onih koji su pregledavali sav izborni materijal tj zapisnike koji su prepravljeni !!!!!!!

  • SandroS

    19:47 // 4. 6. 2024.

    Izvršitelj u Izbornoj komisiji!??!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: