Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:54, 3. 9. 2024.

| Politika

EI između naprednjačke Palilule i opozicione Medijane: "Nama problemi, njima korist"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG-2436a461e95136a015e95d9ff643958c-V
Odbornici usvojili Plan detaljne regulacije; foto: Sonja Vidojković

Elektronska industrija se teritorijalno nalazi na teritoriji Gradske opštine Palilula, međutim, ona se u formalnom smislu vodi na područje Gradske opštine Medijana, pa tako problemi ostaju na Paliluli, a ono što je dobro ide Medijani, tvrdi predsednik Palilule Bratislav Vučković. On je najavio da će o tome govoriti sa predstavnicima Grada. Nije poznato da je ovo pitanje pokrenuto ranije dok je bila ista vlast u ove dve gradske opštine.

IMG-18d221a014881ae970986487595d7c2d-V foto: Sonja Vidojković Drugom izmenom Plana detaljne regulacije kompleksa Elektronske industrije Niš, većina odbornika Skupštine Gradske opštine Palilula dali su saglasnost da na prostoru nekadašnjeg industrijskog giganta urede saobraćajnice, pristupni prilazi i javne površine.

Dok Palilulci brinu o uređenju Elektronske industrije, kako kaže Bratislav Vučković, neko drugi ima korist od toga.

Elektronska industrija se teritorijalno nalazi na teritoriji Gradske opštine Palilula, međutim, ona se u formalnom smislu vodi na područje Gradske opštine Medijana, zbog adrese s obzirom na to da je Bulevar Cara Konstantina adresa ovog kompleksa. Tako problemi ostaju na Paliluli, a ono što je dobro u vidu zakupnina, taksi i ubiranja određenih dažbina ostaje na Medijani - navodi Vučković.

Iako o tome nije bilo reči pre promene vlasti u Medijani, Vučković najavljuje da će o problemu Elektronske industrije razgovarati sa gradonačelnikom Niša Dragoslavom Pavlovićem.

Mislim da ta praksa treba da se prekine, i na onoj teritoriji gde nastaju problemi, da ih rešava onaj ko je titular tog prostora. U ovom slučaju, jeste naša obaveza na Paliluli, i upravo ovaj plan detaljne regulacije mislim da će doprineti da bude uređen prostor Elektronske industrije, tamo je prilično prostor devastiran upravo zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i jednostavno zbog odnosa korisnika usluga prema javnoj površini - naveo je Vučković.

On je najavio i da će se Opština potruditi da u narednom periodu uredi prostor Mašinske industrije i nekadašnjeg “Vulkana”.

Odbornicima je na sednici Skupštine predstavljen izveštaj o izvršenju budžeta za prvu polovinu godine koji pokazuje da je izvršenje budžeta do 30. juna bilo na oko 44-45% u delu prihoda, dok su rashodi bili na 41%, što znači da je od oko 193 miliona dinara, koliki je budžet Opštine, potrošeno oko 85 miliona.


Problemi Palilule potegnuti na sednici - od asfalta do droge

IMG-34436c39fca9b296dbe8ff5d937f9fbb-V foto: Sonja Vidojković Odbornička pitanja i inicijative produžile su sednicu s obzirom da je veći broj opozicionih odbornika sada u klupama nego prošle godine. Aleksandar Živadinović iz koalicije “Biramo Niš”, kome je ovo drugi mandat zaredom u palilulskoj Skupštini, kritikovao je finansiranje medija, govorio o “standardnim” problemima na Paliluli - udarnim rupama, neasfaltiranim ulicama, curenjem vode u mnogim delovima Palilule.

Slične probleme navodio je i Oliver Paunović iz Grupe građana “Dr Dragan Milić” koji je predložio i formiranje komisije koja će ispitati šta je i kako urađeno u naselju Milka Protić.

IMG-ba3f0a38338e863822beb62b6dcad115-V foto: Sonja Vidojković Odbornica “Biramo Niš” Nađa Stošić tražila je od nadležnih tačan broj novih stamenih zgrada na teritoriji Palilule koja imaju minimalno propisanu zelenu površinu i zahtevala izveštaj o inicijativama koje je Opština pokrenula ka Gradu.

Mima Mihajlović iz iste odborničke grupe predložila je da više novca Opština usmeri ka deci, ali je predsednik Vučković naveo da su obezbedili rančeve i školski pribor za sve osnovce sa Palilule.

IMG-2423789d898e8618de0d5c60f5ba00a6-V foto: Sonja Vidojković Za reč se javio i Branislav Pecarski koji je govorio o problemima mladih, tražio formiranje fonda za mlade talente odakle će se finansirati putovanja i pripreme za takmičenja, ali i predložio da se više razgovara sa mladima o lošim stranama narkotika i alkohola.

Saglasan sam da treba raditi sa mladima. Imamo jednu zanimljivu priču sa našom poznatom spisateljicom Simonidom Milojković koja je napisala Ljubav u doba kokaina, sa kojom smo već imali razgovore. Dogovaramo se i sa Draganom Vukadinovićem, načelnikom iz Specijalne bolnice Gornja Toponica, tako da bi oni trebalo da idu i razgovaraju sa mladim ljudima u srednjim školama, nadam se do kraja godine - rekao je Vučković.

Za odbornička pitanja Vučković je ili imao odgovori da je to već rešeno ili govorio da će ih Opština razmotriti, a onda je nabrajao sve stvari koje su urađene za vreme njegovog mandata i naveo da će Palilula uskoro biti najčistija opština, iako je “specifična”.

I predstavnici vlasti i odbornici usaglasili su se da treba raditi zajedno, a treću sednicu u ovom sazivu Skupštine vlast je ocenila “konstruktivnom” jer su čuli mišljenja velikog broja opozicionih odbornika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    15:34 // 4. 9. 2024.

    Da, ima mnogo onih sa pilecim pamcenjem ali ima i ovih sto se prave blesavi i zamajavaju!
    Vise od 12 godina, sekta vodi ovu opstinu a sad se setili, ko ima fajde a ko sredjuje... Vuckovicu, mozda pali kod gledalaca Pinka, kod normalnog naroda, izaziva podsmeh.

  • Bravo Bato

    09:07 // 4. 9. 2024.

    A gde se vode Duvanska, Aerodrom, Distribucija?

  • Zoki ajduk

    08:31 // 4. 9. 2024.

    Zašto bi opština sređivala privatnu svojinu.
    Sve što je moglo da se proda u elektronskoj i mašinskoj je prodato privatnicima, kako i za koje novce je druga tema.

    • Prisvojeno se mora vratiti

      10:00 // 4. 9. 2024.

      Reviziju uraditi podhitno.Imovina se otudjivala za dzabe.To sto je provuceno kroz neku zakonsu regulativu ne znaci da nije pokradeno i da se vrati.

    • Alex

      10:55 // 4. 9. 2024.

      Prisvojeno se mora vratiti, a šta da se vrati? oronule i porušene zgrade , stanište zmija i pacova? šta će nam to sad?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: